Emeklilik Kararı İçin Kim Ne Dedi?
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner ve Kuvvet Komutanları'nın emeklilik kararları için kim ne dedi?
Rasim Ozan Kütahyalı (Sabah - Takvim yazarı)
Ben bugünü bir milad olarak görüyorum. Bugünden sonra sivil hükümetin askeri otorite üzerindeki egemenliği tescil edilmiştir. Bundan böyle bütün Genel Kurmay Başkanları Başbaka'nın karşısında hizaye geçmek zorundadır. Bu artık bu olayla tescillenmiştir. Demokratik hukuk devletinde olması gereken buydu. Tutuklu olarak yargılanan generallerin görevinin sona erdirilmesi hukukun gereğidir. Genel Kurmay Karargahı buna direnmemiliydi. Direndi sonuç böyle oldu. Bir çok generalimiz Başbakan karşısında selam durmayı askerlik onuruna aykırı olarak görüyor. Öyle bir algıyla yetiştirilmişlerki sivil hükümet karşısında hizaya geçmek sanki askerlik onuruna aykırı. Bu saçmasapan patalojik anlayış artık geçmişte kalmıştır. Nasıl bir binbaşı albayı önünde hizaya geçiyorsa selam duruyorsa aynı şekilde Genel Kurmay Başkanı ve tüm TSK mensupları da Başbakan karşısında esas duruşa geçmek zorundadır. Yeni Türkiye'de demokrasiye bağlı hükemete tam itaatkar TSK olmak zorundadır.
Sevilay Yükselir (Sabah Gazetesi Köşe Yazarı):
Bu istifalar Türkiye değişiminin bir başka yansıması . Sanıyorum komutanlar Silvan'daki olaydan sonra meselenin yargıya taşınmasını hazmedemediler. Ama bu aslında kötü kriz gibi algılanabilecek birşey değil benim açımdan. Bence bu çok olumlu Türkiye'nin militarist statükocu yapıdan kurtulduğunun işareti. Bugünlere gelene kadar mehmetçiklerimizi çatışmada nasıl kayıp verdiğimizi sorgulayamıyorduk ama artık sorgulanabiliniyor. Bu sorgulanma noktası da sanıyorum Genelkurmayın üst düzeyini rahatsız etti. Bir takım alışkanlıklardan farklı bir tablo ile karşı karşıya olmaları böyle bir istifa ile tavır alma durumunu getirdi. Ama bence bu tavır kriz yaratacak birşey değil geçmişte koalisyon hükemeti olsaydı bu istifa çok çılgın bir krize dönüşebilirdi. Artık Türkiye bunları aştı komutanlar emekliliğini isteyebilir bunu abartmaya bir neden bulamıyorum. Bu ülkede hükümetler istifa etti bir günde çok önemli pozisyonlardaki insanlar istifa etti. Sonuçta herşey yerli yerine oturdu. Eminim bugünki demokratikleşme komutanların istifasıyla meydana gelen boşluğu doldurucaktır. Başbakanlıkta bunun için bir çaba sarfediliyor. Keşke olmasaydı keşke komutanlarımız buna gerek duymasaydı yani o eski alışkanlıkların bir gün biteceği çok normaldi. Dünya değişiyor Türkiye'de bu değişime ayak uyudurmak zorunda. Bir şeyler sorgulanmaya elbette başlanacak tabi bir de ergenekon sürecinden gelen bir birikimde vardı. Bu dünyanın sonu değil bu ülkede Başbakan ve Bakanlar istifa etseydi krizin işarete olarak algılayabilirdim Kuvvet Komutanlarının istifa etmesi zaten emeklilikleri gelmiş kişiler şunun şurasında YAŞ'a çok kalmadı. Bu bir tavır olabilir o da demokratik haklarını bu haklarını kullandılar. Ama bunu çok abartıp başka yerlere çekip sivil dikta geliyor askeri dikta bitti diye çığırtkanlık yapmamak lazım. Bence Türkiyede işler yoluna giriyor orda 13 şehit olduysa eğer bir hata varsa bu hatanın hesabı sorulmalıdır. Keşke geçmişte de sorulsaydı bence demokratikleşme adına güzel hareketler bunlar.
Mehmet Altan: Bu istifalar hükümetin Ergenekon Davası'ndan yargılanan askerlerin terfi ettirilmemesi konusundaki kararlı tutumuna karşı bir tepkidir. Hükümet tahmin ediyorum bu durumu öngörmüştür. Böyle bir restleşmeye girildiyse hükümet bu duruma karşılık tedbirlerini önceden almıştır.
Hasan Bülent Kahraman: Yüksek Askeri Şura'ya çok az bir zaman kaldığı için "acaba bu tür bir tepki olur mu" diye düşünüyordum. Genelkurmay'a yakın kaynaklar Işık Koşaner'in istifa edebileceğini bir süredir dile getiriyordu. Kabul etmek gerekir ki geçen sene YAŞ'ta alınan kararlar sivil-ordu ilişkilerinde bir dönüm noktası oluşturmuştu. Bu istifaları sivil-ordu ilişkilerinin normalleşmesi döneminde alınmış bir kara olarak olumlu buluyorum. Umarım ki aşağıdaki kademelerde buna dönük bir tepki ortaya çıkmaz.
Doğu Ergil: Bu istifalar bir hoşnutsuzluğun belirtisidir. Hoşnutsuzluğun kaynağı tabi olunan kurumun tutumuna karşı ya da tabi olunan kuruma karşı bazı konularda hesap verilememesi olabilir. Bence burada her iki durum da söz konusu. Artık bundan sonra olması gerekenler olacaktır. Yeter ki, kırmadan-dökmeden, nezaket çerçevesinde bunlar olsun.
Avni Özgürel: İstifa kararını Genelkurmay Başkanının isteyerek almış olduğunu düşünmüyorum. Bu karar alt kademelerden gelen psikolojik baskı sonucu alınmıştır.
Hürriyet gazetesi yazarı Ertuğrul Özkök:
Hayırlısı olsun…
Abdurrahman Dilipak (Yeni Akit):
4 General değil, diğerleri de istifa etsin.. %50 ye kadar yolu var..Bu eğer orduda yaşanan çarpıklıklar karşısında sorumluluk duygusu ile verilmiş bir kararsa, bravo.. Bu şahsiyetli bir tutum. Bu kadar şey olurken bilmiyorsanız orada ne işiniz var. Biliyor ve hiçbir şey yokmuş gibi orada oturuyorsanız bu da çok saygın bir durum değil.
Nazlı Ilıcak (Sabah)
Terörle mücadeledeki değişim ve tutuklu bulunan 17 generalin emekliliğe sevkedileceği iddiası da bardağı taşırmış olabilir. Geçen yıl Necdet Özel'in genelkurmay başkanlığına giden yolu açılmış oldu. Necdet Özel'in önce kara kuvvetleri komutanı yapılıp sonra genelkurmay başkanı olacağını düşünüyorum.
Muharrem Sarıkaya (Habertürk)
Teamüller döneminin bittiğini söyleyebiliriz. Bundan sonra siyasi erkin talebi doğrultusunda hareket edilecek sanırım.
İsmet Berkan (Hürriyet Gazetesi)
Gerçek istifa gerekçesi nedir acaba. Ben bu soruların cevaplarını merak ediyorum. Cumhuriyet tarihinde ilk olduğu için önemsiyoruz bu olayı.