22 Temmuz 2011 Cuma

Başbakan: "Generalleri azaltmak için yapılmış bir çalışma yok"

Başbakan Erdoğan KKTC dönüşü, uçakta, Habertürk Televizyonu Genel Yayın Yönetmeni Yiğit Bulut'un da aralarında bulunduğu basın mensuplarının sorularını yanıtladı

KKTC ziyareti dönüşünde uçakta gazetecilerle konuşan Başbakan Erdoğan, Yüksek Askeri Şûra’da (YAŞ) general sayısını azaltmaya yönelik bir çalışma olmadığını söyledi. Avrupa Birliği’ni (AB) de eleştiren Erdoğan, şu mesajları verdi:
"KOFİ ANNAN’IN YAZDIĞI RAPOR HALA SÜMEN ALTINDA"
"AB, Kıbrıslı Türklere haksızlık yaptı; Türkiye’yi ise açıkça aldattı, bize dürüst davranmadılar. Annan Planı referandumunda Türkler yüzde 65 evet, Rumlar yüzde 75 hayır demesine rağmen Türk tarafını cezalandırdılar. Bu referandum süreciyle ilgili Annan’ın yazdığı raporun, BM Güvenlik Konseyi’nde hâlâ sümen altında bekletiliyor olması düşündürücü. Hristofyas, yeniden Annan Planı’nın peşinde mi, yoksa başka bir plan mı istiyor? Genel Sekreter Ban Ki Moon’un yeni bir planı yok. Kıbrıslı Türklerden ve Türkiye’den başka bir öneri sunan da yok. Garantör ülke Yunanistan ortada görünmüyor. İngiltere ise biz bir şey gündeme getirirsek, pozisyonunu açıklıyor.
Bu şartlarda, BM gözetiminde yapılması planlanan 19 toplantı yapılabilecek mi merak ediyorum. Güney Kıbrıs’taki siyasi kördüğüm nasıl çözülecek bilmiyorum. Biz, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na çözüm yolundaki görüşmeler için her türlü desteği vereceğiz. Olursa olur, olmazsa olmaz."

"RUMLARIN ÇÖPE ATTIĞI PLANI NİYE MASAYA GETİRELİM"
"Rumlar, “Annan Planı’nı çöpe attık” diyor. Çöpe attıkları planı niye bir daha masaya koyalım. Bakan arkadaşlarımla helikopterle Güzelyurt’u havadan gördük. Gerçekten güzel yurtmuş."
"YAŞ ÖNCESİ ÇALIŞMALARI GENELKURMAY YAPIYOR"
"Bu yılki Yüksek Askeri Şûra’da general sayısını azaltmaya yönelik yapılmış bir çalışma yok. YAŞ öncesi çalışmaları Genelkurmay yapıyor. Üst düzey terfi ve tayinleri biz yaptıktan sonra kısa süre içinde komutanlar da diğer atamaları yapıyor. Üzerinde en çok durduğumuz konu, hudut birlikleri konusu. İlk etapta 5 bin kişilik bir yapı oluşturulacak. Bunun ilanı da çıktı."
"İÇ GÜVENLİKTE POLİSİ KULLANMAYI DÜŞÜNÜYORUZ"
"Terör mücadele çerçevesinde iç güvenlikte polisin kullanılmasıyla ilgili bir çalışma yapıyoruz. Bölgelerin hassasiyetine göre bu konuda adım atılacak."
"MİLLİ BİRLİK PROJESİ HER ŞEYE RAĞMEN DEVAM EDECEK"
"Farklı düşünmek zorundayız. Kötü niyetlilere karşı iyi niyet taşıyamayız. Bağımsızlar geldi, arkadaşlarımız da görüştü. Ama sakız çiğner gibi sürekli dışlandıklarını söylüyorlar. CHP’yi nasıl Meclis’e katılmaya çağırdıksa, onları da çağırdık. Neden dışlayalım. Tabii, CHP’ye de onlara da ‘Gelmeseniz de Meclis çalışmalarına devam eder’ dedik. Milli Birlik ve Kardeşlik Projesi’ni her şeye rağmen devam ettireceğiz. Dolmabahçe’de yaptığımıza benzer, belki daha dar kapsamlı toplantılar yapabiliriz. Maalesef o toplantılarımıza katılmış bazı isimlerin, daha sonra süreci dinamitleme rolüne soyunması da üzücü."