15 Eylül 2010 Çarşamba

YAŞ mağdurları: TSK personeli artık daha özgür

28 Şubat sürecinde YAŞ kararıyla ordudan ilişiği kesilen emekli Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, referandum sonuçlarını değerlendirdi.

Anayasa paketinin ezici bir üstünlükle kabulü, Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) mağdurlarını da sevindirdi. Artık YAŞ kararları için yargı yolu açıldı.

YAŞ kararıyla TSK'dan ilişiği kesilen subay ve astsubaylar Yüksek Askerî İdare Mahkemesi'nde hakkını arayabilecek. Daha önce ordudan atılan personelin hakkını araması için ise yeni bir düzenlemenin yapılması gerekiyor. Türk siyaset tarihine postmodern darbe olarak geçen 28 Şubat sürecinde ordudan atılan emekli Albay Prof. Dr. Mustafa Kahramanyol, "Yeni değişikliklerin ardından insan haklarına saygılı ve daha güçlü bir TSK ortaya çıkacak." diyor. YAŞ'ın kendini hem savcı, hem hâkim hem de cellat yerine koyduğunu dile getiren Kahramanyol, "Subaylık, astsubaylık bahadırlık mesleğidir. Bunlar birbirlerini arkadan hançerlemez. Bunu yaparlarsa, o ordu içeriden göçer. Yeni düzenleme bunun önüne geçecek." ifadelerini kullanıyor. Kahramanyol'a göre artık TSK personeli kendini daha rahat hissedecek. "Geçmişte YAŞ kararlarıyla ihraç edilme korkusu taşıyan personel, vicdan ve kanuna dayalı görev yapamazdı." diyen Kahramanyol, kendi yaşadıklarından buna örnek veriyor: "Beni yargılayan hâkimler 'Biz bunu yapmak zorundayız, yoksa sizin uğradığınız duruma düşebiliriz.' demişti."