16 Eylül 2010 Perşembe

Ormanı kesip satan yüzbaşıya 20 yıl hapis

Bingöl Kiğı'da terör bahanesi ile ağaçları kesip satan Jandarma Yüzbaşı Bahri Yağışan, ordudan atılıp 20 yıl hapis yedi

Bingöl'ün Kiğı İlçesi'nde, terör bahanesiyle sahte evrak düzenleyerek ormanı ve köylülerin ağaçlarını kesip satan jandarma bölük komutanı Yüzbaşı Bahri Yağışan, 20 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Yağışan, ordudan da atıldı. Yüzbaşı Bahri Yağışan'ın köy muhtarı, müteahhitler ve orman işletme memurlarıyla birlikte çete kurup ormanlık alanları kestirip sattığı belirlendi. Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nde toplanan deliller ve 25 tanığın ifadelerine göre, Yüzbaşı Yağışan 1997'de teröristlerin saklanmaması için bölgede kesim yapılacağını bildirip köylülerin imzalarını aldı. Kabul etmeyenleri de "Burası terör bölgesi, siz burada teröristleri besliyorsunuz" diyerek tehdit etti. Yakını olan ve ticaret yaparken iflas eden İbrahim Yaşar'ı Kiğı'ya çağırarak odun kesme ihalesine sokan Yağışan, kesim işini, sahte ilan tutanaklarıyla kendi adamı müteahhitlere aldırdı. Orman kesim ihalesine girmek isteyenler ise baskı ve tehditle ihaleden çekilmeye zorlanırken, İbrahim Yaşar, 8-9 ay boyunca ilçe jandarma binasında yatıp kalktı. Yağışan, sahte ihale dosyaları hazırlatan ve başkaları adına sahte evrak düzenleyip kesim yaptırdı.

BAHANESİ YOL AÇMA
Kesim yaptıracağı bölgelerde, "Operasyona çıkmak için yol açma" bahanesiyle köy hizmetlerinden kepçe, dozer ve iş makinesi alıp yol açtıran Yağışan, terör nedeniyle 1990'lı yıllarda göç eden köylülere ait meyve ağaçlarını da kestirdi. Kamyonları diğer karakollara kontrol ettirmeden geçirten Yağışan, müteahhitlerin rahat çalışması için baraj inşaatındaki kepçe ve greyderlere yol açtırdı ve köprü yaptırmak için girişimde bulundu. Taşıma işinde köylülerin katırlarını kullanan Yağışan, görev yaptığı kendi sorumluluk alanı dışında Tunceli'nin Pülümür ilçesi sınırında da orman kesimi yaptırdı.

500 BİN TL'LİK VURGUN
İbrahim Yaşar'la ortak kamyon satın alıp taşıma işlerinde kullanan Yağışan, bölgede kaçak kesildiği için el konulan odunları, "Karakolun ihtiyacında kullanılma" bahanesiyle sattı. Odunlar, Elazığ'da odun tüccarları ve fırınlara satılırken, bu yolla devlet yaklaşık 500 bin TL zarara uğratıldı. Mahkeme, para aldığını itiraf edip hakkındaki suçlamaları dolaylı kabul eden Yüzbaşı Bahri Yağışan'ı resmi evrakta sahtecilik ve ihaleye fesat karıştırmak ile emir ve yetkisini kullanarak üçüncü şahıslara zorlama yoluyla menfaat sağlamak suçlarından toplam 20 yıl 9 ay hapis cezasına çarptırdı. Yüzbaşı Yağışan, bu ceza nedeniyle ordudan da ihraç edildi.

Çeteye ceza yağdı
Bingöl Orman İl Müdürü İbrahim Besi ile kendilerini orman köylüsü gösterip kesim işini alan aralarında İbrahim Yaşar'ın da bulunduğu 3 müteahhidi, 14'er yıl, Orman memuru Cumali Çiftçi 17 yıl, 4 müteahhit, 1 köy muhtarı, 2 aza, biri eski 2 orman işletme şefine 11'er yıl 8'er ay hapis aldı.