31 yıl sonra hesap vermeye çağrılan darbeciler savunmalarını hazırlarken, savcılar "Şüphelilerin" ifadelerini almak için sağlık raporlarını bekliyor.
12 Eylül anayasa değişikliği halkoylaması ile koruma zırhları (Geçici 15. madde kaldırılarak) kaldırılan darbecilerin, hesap verme süreci başladı. Ankara Özel Yetkili Savcının devraldığı 12 Eylül soruşturmasında darbenin mimarı Milli Güvenlik Komitesi üyelerinden 7. Cumhurbaşkanı Kenan Evren ile Orgeneral Tahsin Şahinkaya'nın, savcılığa çağrılması ardından, avukatları da savunmalarını hazırlıyor.
"Anayasa'yı silah zoruyla değiştirmek" suçlamasıyla ifadesi alınacak olan Evren ve Şahinkaya'nın rapor alacakları belirtildi. Halen TSK Rehabilitasyon Merkezi'nde tedavi gören Evren'in buradan, Şahinkaya'nın ise GATA'dan rapor almaya hazırlandığı öğrenildi.
Sağlık Raporu Sunacaklar
12 Eylül Askeri Darbesinin mimarları Kenan Evren ve Tahsin Şahinkaya, kendilerine tebligatlar ulaştıktan sonra makul bir sürede Adliyeye giderek ifade verecekler. Ancak Evren'in avukatı, önceki gün Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcıvekili Hüseyin Görüşen ile yaptığı görüşmede müvekkilinin sağlık durumunu gerekçe göstererek Ankara'da olan ikametinde ifadesinin alınmasını istemişti. Savcılar bu talebi sağlık raporunun sunulmasının ardından değerlendirmeye alacak. Dün mesai saati bitimine kadar Evren ve Şahinkaya'nın avukatlarının Adliye gelmedikleri gözlendi. Avukatların müvekkillerinin sağlık durumunu gösterir sağlık raporunu aldıktan sonra savcılıktan randevu talep edecekleri öğrenildi.
Yakalama Emri Çıkarılabilir
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet savcıları tarafından yürütülen 12 Eylül Askeri Darbesi soruşturmasında sözlü davetin ardından Evren ve Şahinkaya'ya yazılı olarak da tebligat yazılacak. Bu hafta içinde "şüphelilerin" adreslerine gönderilecek olan tebligatta Evren ve Tahsinkaya'ya "makul bir süre"de ifadelerini vermek için Adliyeye gelmeleri çağrısında bulunulacak. Hukukçular bu sürenin 1 hafta olabileceğini dile getirdi. Eğer Evren ve Tahsinkaya bu sürede savcılara sağlık raporlarını sunmazlar veya ifadeye gelmezlerse haklarında yakalama kararı çıkarılabilecek.
12 Eylül 2010 tarihinde yapılan Anayasa değişikliği referandumu ile darbecilerin koruma zırhı olarak kabul edilen "Geçici 15. madde"nin kaldırılmasıyla başlayan süreçte 4 bin 5 yüz kişi şikayette bulunmuştu.
Hesap Sorulsun
Ankara Özel Yetkili Cumhuriyet Başsavcılığı, 12 Eylül Askeri darbesini yapanların yargılanması için gönderilen tebligat 12 Eylül mağdurlarını sevindirdi. 12 Eylül mağdurları, bu darbeyi yapanlardan hesap sorulmasını ve bütün mağduriyetlerin giderilmesini istedi. Mağdurlar, ayrıca askeri darbe sonrasında Cumhurbaşkanlığı ve başka önemli makamlara gelen kişilerin unvanlarının da geri alınmasını istedi. Mağdurlar ayrıca 28 Şubat ve 27 Nisan darbecilerine de hesap sorulmasını istedi.
78'liler Federasyonu Başkanı Nejat Kangal, bu kişilere tebligat yapılmasının çok önemli olduğunu belirtilerek, bunlardan mutlaka hesap sorulması gerektiğini söyledi. Kangal, darbe sonrasında Cumhurbaşkanı olan kişilerin bu unvanlarının da geri alınmasını istedi.
Yusufiyeliler Derneği Başkanı Hasan İlter, darbecilerin mahkeme tarafından çağrılmasına çok sevindiğini belirterek, bunları mahkemede sanık sandalyesinde görmek istediklerini söyledi. İlter şöyle konuştu: "Çok sevinçliyiz. Onların darbecilerin başı olan Kenan Evren ve avenesinin sanık sandığında ziyadesiyle memnun ediyor. İnşallah onları önce savcı karşısında şüpheli sıfatıyla sonra mahkemede sanık sıfatıyla göreceğiz. Onları orada görmek çektiğimiz işkenceyi, sıkıntıları ızdırapları hiç olmazsa bir nebze dinmesine neden olacaktır."
EN MUTLU GÜNÜM
1980 darbesini yapan konseyin başında olan Kenan Evren'in ifadeye çağrılması darbe mağdurlarını sevindirdi. 12 Eylül 1980 darbesinde öğrenci olaylarına katıldığı gerekçesiyle Diyarbakır 5 No'lu Cezaevi'nde işkencelere maruz bırakılan Kenan Evren'den davacı olan doktor Sinan Olcan, Evren'in ifadeye çağrılmasını, 'Bugün en mutlu günüm. Çok şükür bu günleri gördüm" ifadesiyle değerlendirdi. Sağlık Bakanlığı Sapanca Aile Merkezi'nde aile hekimi olarak görev yapan Olcan, 3 yıl boyunca Diyarbakır 5 No'lu cezaevinde insan onurunu ayaklar altına alan büyük işkencelere maruz kaldı. Cezaevinin kanalizasyonundan insan dışkısı yedirildi. Bazı günler 8 saat copla dövüldü. Üzerine köpekler salındı. Co isimli köpeğe selam durduruldu. Kızgın çimentonun üzerine yatırıldı. Gözü önünde arkadaşı öldürüldü. Mahkemede bile işkence gördü. Sandalyede otururken kıpırdaması gerekçe gösterilerek hakim huzurunda dipçikle dövüldü. Yere yatırılıp kafasına botla basıldı. Dr. Olcan, "Duygularımı kelimelerle ifade edemiyorum" diye konuştu.
1 GÜN BİLE YATSA YETER
Kenan Evren hakkında iddianame hazırladıktan sonra meslekten ihraç edilen eski Savcı Sacit Kayasu, Evren'in 1 gün bile olsun yatarak, sembolik bir ceza almasının milleti rahatlatacağını söyledi. "Evren'in 1 gün bile olsun yatması, sembolik bir ceza alması milleti rahatlatacaktır" diyen Kayasu, milletin onun suçlu olduğunu mahkemece ilan edilmesini beklediğini söyledi.
Siyasi irade olmadan bunların yapılamayacağını aktaran Kayasu, "Sadece yargıyla çözülmeyeceğini benim örneğimde gördünüz. Darbeciler yargılanacağına ben ceza aldım" dedi.
İddianameyi hazırladığı dönemde çok tehditler aldığına değinen Kayasu, savcıların görevi suç işleyen kişileri ayrım yapmadan yargının önüne çıkarmak olduğunu, kendisinin de bunu gerçekleştirmek için iddianame hazırladığını ifade etti. "Burada bir suç var mı? Yok mu? Ben ona baktım" diyen Kayasu, "Başıma bir şey gelir, çocuklarıma bir şey diye düşünmedim değil. Elbette ki istemezsiniz böyle bir şey. Ama bunlardan korkarak biz vazife yapmayacaksak hakimlikle, savcılıkla, avukatlıkla ne işimiz var. Gider daha tehlikesiz bir iş yaparsınız. Sırf adalet için ben avukatlığı bıraktım" ifadesini kullandı.
Kendisinin 'asker düşmanı' ilan edildiğine de değinen Kayasu, ailesinde çok sayıda asker olduğunu, kendisinin de bir dönem askerde kalmak için dilekçe verdiğini hatırlatarak, kesinlikle asker düşmanı olmadığını kaydetti.