13 Haziran 2011 Pazartesi

15 yıl sonra itibarım iade edildi göreve döneceğim günü bekliyorum

Jandarma Astsubay MuhsinPolat
Yüksek Askerî Şûra (YAŞ) kararları ile ordudan ihraç edilen subay ve astsubayların artık yüzü gülüyor. Anayasa değişikliği sayesinde hakları iade edilen YAŞ mağduru Jandarma Astsubay Muhsin Polat, eski görevine döneceği günü iple çekiyor. Başvurusu kabul edilen Polat, "Derdimize derman olan herkesten Allah razı oldun." diyor.

Türk Silahlı Kuvvetleri'nden (TSK) atıldıktan sonra, komutan olduğu ilçede pazarcılık yapan Jandarma Astsubay Muhsin Polat, mesleğine geri dönmek için başvuru formunu doldurdu. Polat, "İade-i itibarımız hayaldi, gerçek oldu." dedi. Yüksek Askerî Şûrâ (YAŞ) kararlarında 'disiplinsizlik' gerekçesiyle haksız yere ordudan uzaklaştırılan yüzlerce subay ve astsubayların yıllardır yaşadığı mağduriyet, 12 Eylül referandumuyla yapılan anayasa değişikliği sayesinde son buluyor.

Yıllardır işsizlik sebebiyle çektiği acıları son bulmak üzere olan mağdurlardan biri de Kocaeli'nin Kandıra ilçesinde karakol komutanlığı yapan Jandarma Astsubay Muhsin Polat. Disiplinsizlik suçlamasıyla atılan Polat, pazarda gözleme satarak ailesini geçindiriyor. Polat, haklarının iadesini sağlayan düzenleme sayesinde görevine geri dönmek için Milli Savunma Bakanlığı'na dilekçe verdi. Talebi olumlu görülen Polat'a İçişleri Bakanlığı'ndan başvuru formu geldi. Formu doldurup gönderen Polat, ya kıdemli başçavuş olarak görevine geri dönecek ya da aynı özlük haklarına sahip olmak kaydıyla başka bir devlet kurumunda çalışmaya başlayacak.
Yavaş yavaş pazardaki esnaf arkadaşları ile vedalaşmaya başladığını belirten Polat, bir yıl öncesine kadar, haklarının geri verileceğine hiç umudunun olmadığını söyledi. İade-i itibarı sadece rüyasında gördüğünü belirten Polat, sabah uyanınca eşine her sefer anlattığını aktardı. Ailece rüyasının gerçekleşmesine çok sevindiklerini dile getirirken, "Sevincimi anlatmam mümkün değil. Karakol komutanı olduğum ilçede yıllardır pazarcılık yapıyorum. Birçok esnaf arkadaşım oldu. Ama artık pazarlara çalışmak için değil, alışveriş için gideceğim. Her pazara gittiğimde buralarda çalıştığım günleri hatırlayacağım. Haklarımızın iade edilmesine vesile olan başta hükümet olmak üzere herkesten Allah razı olsun." dedi.

13 yıldır maddî sıkıntılarla boğuşuyor
Muhsin Polat'ın astsubaylığa giden yoldaki hikâyesi, 1987 yılında başlar. O yıl vatanî görevini yaparken tezkere bırakan Polat, uzman çavuş olur. Göreve başladıktan sonra astsubaylık sınavını da kazanır ve 4 farklı şehirde çalıştıktan sonra 1996 yılında Kandıra Jandarma İlçe Karakol komutanı vekilliğine atanır. Karakol komutanı olmadığı durumlarda ilçenin asayişinden sorumlu olan Muhsin Polat, kaymakamın başkanlığındaki güvenlik toplantılarına da katılır. İlçenin güvenlik problemleriyle yakından ilgilenen ve Kandıra halkı tarafından çok sevilen Polat, beklenmedik bir haber karşısında âdeta yıkılır. Hayatı hep mücadeleyle geçen astsubay 'disiplinsizlik' gerekçesiyle TSK'dan ihraç edildiğini nöbetçi olduğu sırada öğrenir. Nöbeti devralmaya gelen arkadaşına görevi, mesaisi bitene kadar devretmez.