22 Haziran 2011 Çarşamba

Hava Kuvvetleri'nde Ortalık Karışık!

Ağustos’ta Hava Kuvvetleri Komutanlığı’nı devralacak olan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı’nın tutuklanması Hava Kuvvetleri’ndeki komutanlık hesaplarını karıştırmıştı.
Balanlı’nın tutuklanması nedeniyle Aksay’ın görev süresinin 1 yıl daha uzatılması ve YAŞ’ta orgeneralliğe yükseltilecek olan 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün komutan olacağı konuşuluyordu. Ancak adı Gölcük’te ele geçirilen Balyoz belgelerinde geçen Pulatsü de geçtiğimiz hafta tutuklanınca, Hava Kuvvetleri’nde komutanlık hesapları allak bullak oldu.
Kıdem sıralamasına göre Pulatsü’den sonra orgeneralliğe yükseltilmesi beklenen 2 isimden biri 1952 doğumlu Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Güler, diğeri ise 1948 doğumlu olan Korg. Mehmet Erten. Pulatsü’nun ardından 2006’da 2’nci sırada korgeneralliğe terfi eden Güler’in ismi de Gölcük belgelerinde geçtiği için terfisine sıcak bakılmayacağı öne sürülüyordu. Orgeneralliğe yükseltilecek ve ardından kuvvet komutanı olacak isim olarak ise Korgeneral Mehmet Erten’in adı ön plana çıkıyordu.

Erten de Balyoz dosyasında
Nitekim Balyoz savcısının dün ifadeye çağırdığı Korg. Güler de dün tutuklandı. Böylece gözler adı soruşturmalarda geçmediği için terfi şansı en fazla olan Erten’e çevrilirken, VATAN Balyoz dosyasında Erten’in de adı bulunan şok bir belgeye ulaştı. Balyoz davasına bakan İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin talebi üzerine Hava Kuvvetleri Komutanlığı bir bilirkişi raporu hazırlamıştı. Oraj Hava Harekat Planı’nın eklerine ilişkin incelemelerin de yer aldığı bilirkişi raporunun eklerinden biri de EK-B LAHİKA-3 başlığı ile hazırlanan “Sıkıyönetim görevlerinde kullanılacak personel” konulu 3 sayfalık bir listeydi. İşte 90 ismin yer aldığı o listenin 4’üncü sırasında “9467” no ile o dönem Tuğgeneral olan Mehmet Erten de var. Listede “1968-14” sicil No’su ile yer alan Erten’in görev yeri olarak 12. Hava Ulaştırma Ana Üs Komutanlığı ve Ankara ibaresi yer alıyordu. Ancak Hava Kuvvetleri’nin bilirkişi raporunda Erten’in görev yerinin yanlış yazıldığı ve o dönem Kayseri’de görev yaptığı bilgisi yer alıyor. Böylece adı Balyoz belgelerine giren Korg. Mehmet Erten ile ilgili soruşturmayı yürüten savcının adım atıp atmayacağı belli değil.