21 Haziran 2011 Salı

ANADOLU KARTALI 2011/2 EĞİTİMİ BASIN GÜNÜ

Anadolu Kartalı-2011/2 Eğitimi'nin seçkin gözlemci ve basın günü yapıldı.
Konya 3. Ana Jet Üs Komutanlığı'ndaki Anadolu Kartalı Eğitimi'ne Türkiye'nin yanı sıra ABD, İspanya, Ürdün, Suudi Arabistan ve NATO hava unsurları katılıyor. Eğitim, Hava Kuvvetleri Komutanlığı sorumluluğunda ulusal veya uluslararası olarak gerçek harekat şartlarına benzetilmiş bir ortamda gerçekleştiriliyor. Tatbikatta, gece uçuşu yapılmadan gündüz uçuşlarıyla milli ve yabancı unsurların birleşik harekat yapma imkan ve kabiliyetleri sergilendi. İcra edilen görevlerin anında veya çok kısa sürede değerlendirilmesi maksadıyla kullanılan Hava Muhaberesi Gösterim Sistemi (ACMI) ve Görev Sonu Değerlendirme Sistemi gibi eğitim yardımcıları da dikkate alındığında, Anadolu Kartalı Eğitimleri eksiklerin görülüp giderilebileceği bir müşterek eğitim laboratuarı niteliği de taşıyor. 
 
Eğitim uçuşları öncesinde basın mensuplarına verilen brifingde konuşan Hava Pilot Kurmay Yarbay Fikret Çelik, bu yıl Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın 29'ncusunu gerçekleştirdiklerini belirterek, 2011 yılında 2 tatbikat gerçekleştirileceğini belirtti. Anadolu Kartalı Tatbikatı'nın pilotların gerçek ortamda eğitim görmelerine ve hava taktikler geliştirmelerinde önemli rol oynadığını dile getiren Çelik, dünyada Anadolu Kartalı Eğitim merkezi gibi sadece 2 merkez olduğunu dile getirdi.
Verilen brifingin ardından Konya 3. Ana Jet Üssü'nde konuşlanan Türk Yıldızları Akrobasi Timi, Türkiye ve yabancı ülkelerden gelen üst düzey komutan ve gözlemciler için küçük bir gösteri icra etti. Türk Yıldızları'nın gösterisinin ardından basın mensupları tatbikata katılan uçakların kalkışlarını kaydedebilmek için piste çıkarıldı.

EĞİTİME TOPLAM 61 UÇAK KATILIYOR
Anadolu Kartalı-2011/2 Eğitimi 400 kilometre eninde ve 300 kilometre boyunda geniş bir alanda yapılıyor. Bu dönemki eğitime, 35'i milli, 26'sı yabancı olmak üzere toplam 61 uçak ile 3. Ana Jet Üs Komutanlığı personeli haricinde 600'ü yabancı bin 300 personel katılıyor. Bu kapsamda eğitime, Türkiye'den 31 muharip jet, ABD'den 8 adet F-16, İspanya'dan 6 adet F-18, Suud, Arabistan'dan 8 adet F-15, Ürdün'den 3 adet F-16 ve NATO'dan 1 adet Awacs Erken Uyarı Uçağı katıldı. Gerçek harekat şartlarına benzetilmiş
bir ortamda Karma Kuvvet Hava Harekatını çok uluslu olarak planlamak ve icra etmek, alınan derslerle eğitim seviyesini yükseltmek ve eğitim seviyesi ile imkan ve kabiliyetlerin çok uluslu ortamda sergilenmesi, eğitimin maksatları arasında yer alıyor.
 
Anadolu Kartalı-2011/2 eğitimi, Mavi ülke ile Kahverengi ülke arasındaki jenerik bir çatışma senaryosu dahilinde hava harekatı ağırlıklı olarak icra edildi. Basın mensuplarına, eğitime katılan uçakların hazırlıkları ve uçuşları izlettirildi. Suudi Arabistan, bu yıl Anadolu Kartalı'na ilk kez katılıyor.
Yapılan tatbikatı komuta edecek 1. Taktik Hava Kuvvetleri komutanı Korgeneral Korcan Polatsü'nün Balyoz Soruşturması kapsamında tutuklanarak cezaevine gönderilmesi nedeniyle tatbikatı Polatsü'nün yardımcısı Tümgeneral Ayhan Gümüş komuta etti.