21 Haziran 2011 Salı

Rütbe alır almaz komutan olabilir

Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na aday iki ismin de tutuklanması, dikkatleri kıdem sıralamasına çevirdi


Rütbe alır almaz komutan olabilir Şimdi ‘Kim komutan olacak’ tahminleri havada uçuşuyor. En şanslı isim olarak ise şu ana kadar hiçbir davada adı geçmeyen Korgeneral Mehmet Erten gösteriliyor. Orgeneral olduğu gün Erten’e komutanlığın önü açılacak

Teammüllere göre bu yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı görevini Org. Hasan Aksay’dan devralacak olan Harp Akademileri Komutanı Org. Bilgin Balanlı’nın ardından 1. Hava Kuvvet Komutanı Korgeneral Korcan Pulatsü’nün de tutuklanması, dikkatleri Hava Kuvvetleri’ndeki komutanların kıdem sıralamasına çevirdi. TSK’nın yürürlükteki Personel Kanunu’na göre, haklarında açılan dava kapsamında tutuklananlar, daha sonra salıverilseler dahi terfi edemiyor. Bu nedenle Org. Balanlı’ya tutuklama kararı nedeniyle kuvvet komutanlığı yolu kapanmış oldu. Böylece bu yıl orgeneralliğe yükselecek isim otomatikman Hava Kuvvetleri Komutanı olacak. Bu durumda Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Aksay’ın görev süresi uzatılmazsa, Hava Lojistik Komutanı Korg. Mehmet Erten, orgeneralliğe terfi eder etmez kuvvet komutanı da olacak. Yani bu yılki yaz şurasında orgeneralliğe terfi edip komutan olma şansı en yüksek isim Mehmet Erten kalıyor. Erten 2007 yılında korgeneralliğe terfi etti, 4 yıllık rütbe bekleme süresini ise bu yıl dolduracak.

2013’te emekli olmak zorunda

Korg. Erten’in, orgeneralliğe terfi etmemesi veya uzatma almaması halinde emekliliği gündeme gelebilecek. 1948 doğumlu olan ve yaş haddini doldurmasına 2 yıl daha bulunan 63 yaşındaki Korgeneral Erten, terfi etmesi ve Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın görev süresinin 1 yıl uzatılmaması durumunda 2 yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapabilecek. Erten terfi etse bile Org. Aksay’ın görev süresi 1 yıl uzatılırsa, Korg. Erten 1 yıl Hava Kuvvetleri Komutanlığı yapacak. Ama her iki formüle göre de 2013’de emekliye ayrılmak zorunda kalacak.

Org. Aksay 1 yıl uzatma alabilir

Kuvvet komutanları, Genelkurmay Başkanı’nın teklifi , Milli Savunma Bakanı’nın uygun bularak kararnameyi hazırlaması (inha), Başbakan’ın imzası ve Cumhurbaşkanı’nın onayıyla atanabiliyor. Genelkurmay Başkanının başlattığı bu süreçte onay mercii sivil otorite olacak. 2 yıl önce Hava Kuvvetleri komutanı Orgeneral Hasan Aksay, teammüllere göre or rütbesinde 4 yılını doldurduğu için emekliye ayrılacak. Ağustos ayında emekli olması beklenilen Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın, orgenerallikte 4 yılını doldurmasına rağmen yaş haddi olan 65 yaşını doldurmadığı için görev süresinin 1 yıl uzatılabileceği belirtiliyor. Bu noktada Org. Aksay’ın tutumu da etkili olacak. Çünkü geçen yılki YAŞ sürecinde Org. Hasan Iğsız’ın yerine atanması gündeme gelen Jandarma Genel Komutanı Org. Atilla Işık emeklilik kararı almıştı.

‘Yaşı engel olabilir’ iddiası

Geçmişte Korg. Erten’le de birlikte görev yapmış havacı emekli bir general VATAN’a dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Korg. Erten’in yaşının 63 olması nedeniyle orgeneralliğe terfi şansının az olduğunu belirten emekli general, “Teammüllere göre orgeneralliğe terfi edeceklerin önünde rütbe bekleme süresi olan 4 sene olması gerekir. Korg. Erten’in 2 yılı kaldığı için YAŞ’ta orgeneralliğe terfisi zayıf bir ihtimal olarak görülüyor. Çünkü Hava Kuvvetleri’nde 2 yıllık orgeneral örneği yok. Mevcut Hava Kuvvetleri Komutanı Org. Hasan Aksay’ın görev süresinin bir yıl uzatılması ve ardından ismi hiçbir yerde geçmeyen Hava Kuvvetleri Kurmay Başkanı Korg. Abidin Ünal’ın önümüzdeki dönemde orgeneralliğe terfi ettirilip, Hava Kuvvetleri Komutanı yapılması yüksek olasılık” dedi. Korgeneral Erten 2007’de korgeneral olduğu için 4 yıllık süresi bu yıl doluyor. Korgeneral Ünal ise 2008’de terfi ettiği için 4 yıllık süresi gelecek yıl dolacak.

SIRA ONLARDA AMA ŞANSLARI YOK

Biri Gül’ü karşılamadı diğerin adı belgelerde

Aslında Hava Kuvvetleri’nde, kıdem sıralamasında Pulatsü’den sonra 1952 doğumlu Hava Eğitim Komutanı Korg. Ziya Güler geliyor. Korg. Güler, Pulatsü’nun ardından ikinci sırada 2006 yılında korgeneralliğe terfi etti. Ancak Korg. Güler’in ismi de Gölcük’te elde edilen belgelerde geçtiği için Hükümetin terfi etmesine sıcak bakmayacağı iddia ediliyor. 2008’de korgeneralliğe ikinci sıradan terfi eden Veysi Ağar’ın da adı geçiyor. Ağar’ın 2012 yılında orgeneralliğe terfisi bekleniyor. Ancak Türkiye’nin NATO nezdindeki askeri temsilcisi Korg. Ağar’ın, NATO zirvesine katılmak üzere Lizbon’a giden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ü karşılamadığı iddia edilmişti. Bu iddialar üzerine Korg. Ağar’ın derhal görevden alınması gerektiğini savunan siyasiler olmuştu. Cumhurbaşkanı’nın da, hükümetin de Ağar’ın orgeneral rütbesine terfi ettirilmesine onay vermeyecekleri konuşuluyor.

SUBAYLARIN BEKLEME SÜRELERİ

Harp okullarını bitirenler, istisnalar dışında, o yılın 30 Ağustos’unda teğmenliğe tayin edilirler. Subayların normal bekleme süreleri ise şöyle: Asteğmen 8 Ay, Teğmen 3 Yıl, Üsteğmen 6 Yıl, Yüzbaşı 6 Yıl, Binbaşı 5 Yıl, Yarbay 3 Yıl, Albay 5 Yıl, Tuğgeneral - Tuğamiral 4 Yıl, Tümgeneral - Tümamiral 4 Yıl, Korgeneral - Koramiral 4 Yıl, Orgeneral - Oramiral 4 Yıl.

ERTEN GENERALLİKTE RÖTARSIZ İLERLEDİ

63 yaşındaki Hava Lojistik Komutanı Korg. Mehmet Erten, generalliğe terfisi gecikmeli olsa da general rütbesinde rötarsız terfi aldı. 1968 yılında Hava Harp Okulu’ndan mezun olan Erten, general oluncaya kadar erken terfi almadı. Bu nedenle kendisiyle aynı yaşta olan başka generaller daha üst rütbeye çıktı. 30 ağustos 1999 tarihinde tuğgeneralliğe terfi ederek Hava Kuvvetleri Komutanlığı Plan Prensipler Başkanlığı Plan Program Daire Başkanı olarak atandı. 2003 tarihinde tümgeneralliğe terfi ederek Hava Lojistik Komutanlığı Kurmay Başkanı olarak atandı. 04 ağustos 2006 tarihinde 2. Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığına atandı. Erten, 30 Ağustos 2007 tarihinden geçerli olmak üzere korgeneralliğe terfi etti. İngilizce bilen, evli ve bir çocuk babası olan Korg. Erten, rütbesinde bekleme süresini doldurduğu bu yıl orgeneralliğe terfi edip, Hava Kuvvetleri Komutanı olursa 2 yıl bu görevde kalabilecek. Teammüllerde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilecek isim Harp Akademileri Komutanlığı yapıyor. Bu nedenle Korg. Erten, komutanlığa atanması halinde bu görevi atlayarak, Hava Kuvvetleri Komutanlığı şansını yakalamış olacak.