23 Haziran 2011 Perşembe

Gölcük iddianamesi sanığı Albay Hançer tutuklandı

Gölcük'te ele geçirilen Poyrazköy cephaneliğine ilişkin belgelerle ilgili iddianamenin sanıklarından Albay Hüseyin Hançer tutuklandı. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından yakalama kararı çıkarılan Hançer hakkında, "Meclis'e ve hükümete yönelik darbe teşebbüsü" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis talep ediliyor.

Gölcük Donanma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde yapılan aramalarda ele geçirilen Poyrazköy cephaneliğine ilişkin belgelerle ilgili iddianamenin sanıklarından Albay Hüseyin Hançer tutuklandı. İddianamenin kabulüyle birlikte İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından hakkında yakalama kararı çıkarılan Albay Hançer, 25 gün sonra İstanbul Merkez Komutanlığı ekibi tarafından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne getirildi. İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından tutuklama kararı yüzüne okunan Hançer, Hasdal Cezaevi'ne götürüldü. Hançer, ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılanıyor.

Askerî casusluk ve şantaj soruşturması kapsamında 6 Aralık 2010'da Gölcük Donanma Komutanlığı'nda yapılan aramada ele geçirilen belgelerle ilgili açılan dava kapsamında tutuklu sayısı 5'e yükseldi. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Poyrazköy cephaneliği davasıyla birleştirilmesi talebiyle İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamede 4'ü tutuklu 10 sanık yer alıyordu. Mahkeme, iddianamede tutuksuz olarak yer alan Albay Hüseyin Hançer hakkında bulunduğu konum ve görev itibarıyla elde edilen deliller ve bunlara dayanak teşkil edebilecek işlemlerin araştırılması açısından delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme durumunda olup bu tehlikenin halen devam ettiği gerekçesiyle yakalama emri çıkarmıştı. Binbaşı Kemalettin Yakar, Binbaşı Behçet Altıntaş, Binbaşı Mehmet Cem Cağlar ve Astsubay Erdinç Yıldız'ın tutuklu olarak yer aldığı iddianamedeki tutuklu sanıkların sayısı Hüseyin Hançer'in de tutuklanmasıyla 5'e yükseldi. Öte yandan tutuksuz sanıklar ise Poyrazköy davasının tutuksuz, Balyoz davasının tutuklu sanıkları Koramiral Kadir Sağdıç, Albay Ali Türkşen, Astsubay Halil Cura, Başçavuş İsmail Bak, işçi Tanju Veli Aydın'dı. Koramiral Kadir Sağdıç, Albay Ali Türkşen ve Albay Hüseyin Hançer'in aralarında bulunduğu bazı sanıklar hakkında TCK'nın 311 ve 312'nci maddelerine göre "Meclis'e ve hükümete yönelik darbe teşebbüsü" suçlarından ikişer kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor. Hazırlanan iddianame, İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç'ın da sanıkları arasında olduğu davanın Poyrazköy davası ile birleştirilmesi talebi ise duruşmada değerlendirilecek. Davanın ilk duruşması 23 ve 26 Ağustos'ta yapılacak.