19 Ağustos 2013 Pazartesi

Şehitlik gözüken arazide AVM yükseliyor

: ARŞİV
Meclis OYAK Komisyonu’nun 130 sayfalık raporunda çarpıcı tespitler yer aldı. Hazine’den ‘kışla ve şehitlik’ olarak alınan yüzlerce dönüm alanın OYAK tarafından imarlaştırılarak konut ve alışveriş merkezlerine dönüştürüldüğü ortaya çıktı. Ancak 3 ay önce hazırlanan rapor, Meclis’in tozlu raflarında kaldı.

Askeri kışlaların şehir dışına çıkarılması yönünde çalışmalar devam ederken, kentlerin akciğeri konumundaki bu alanların betonlaşma tehlikesine karşı vatandaşlar tedirgin. İstanbul’da boşaltılan bazı kışlaların yerinde beton bloklar yükselmesi endişeleri artırıyor. Yeşilin korunması adına gösterilmesi gereken hassasiyetin, kışla ve şehitlik gerekçesiyle Milli Savunma Bakanlığı’na (MSB) devredilen bazı araziler için de gösterilmediği ortaya çıktı. TBMM OYAK Komisyonu, çeşitli kurumlarda görev yapan uzman müfettişler eşliğinde yaklaşık 1 yıl boyunca OYAK’ta inceleme yaptı. Araştırma, ‘yeşil alan’ olması gereken yerlerin lüks konut ve AVM’lerle kaplı olduğunu, elde edilen rantın da OYAK üyeleri arasında paylaşıldığını ortaya koydu.

130 sayfalık raporda, Ankara’nın en değerli bölgesinde ‘kışla yapılacağı’ gerekçesiyle alınan imarsız arsaların OYAK tarafından imarlaştırıldığı ve bölgede bugün ortalama fiyatı 500 bin lira olan bin 800 adet konut inşa edildiği belirtiliyor. Rapora göre, hazine arazisinde bir de alışveriş merkezi yapıldı ve kiraya verildi. OYAK, bu süreçte 500 milyon lirayı aşkın kâr elde etti. İncelemede, benzer birçok usulsüzlük tespit eden Meclis, OYAK’ın Sayıştay başta olmak üzere bağımsız kuruluşlar tarafından düzenli olarak denetlenmesi gerektiğini vurguladı.

Rapora göre, Hazine ile Milli Savunma Bakanlığı arasında imzalanan protokoller çerçevesinde kimi zaman bedelsiz, kimi zaman da çok düşük bedelle birçok önemli arazi TSK’nın kullanımına tahsis edildi. Raporda, şu değerlendirmelerde bulunuldu: “OYAK’a potansiyeli yüksek, gelişme alanlarına yakın ve konum itibarıyla çok avantajlı olabilecek taşınmazların imarsız değer üzerinden devredildiği, bu alanların imar planlarının MSB’nin de desteği ile OYAK tarafından yapıldığı, OYAK tarafından bu alanlar üzerinde lüks konut projeleri gerçekleştirildiği ve devir bedelinin çok üstünde bir gelir elde edildiği, bu alanların imarsız değer üzerinden devredilmesinin Hazine’nin çok ciddi bir gelirden mahrum kalmasına neden olduğu anlaşılmaktadır.”
Rapordaki bir başka çarpıcı tespit ise OYAK’ın Hazine’den kiraladığı bazı yapıları daha sonra çok daha fazla ücretlerle özel kurumlara kiralamasıyla ilgili oldu. Buna göre, Tekirdağ’ın Çorlu ilçesinde ‘şehitlik arazisi’ olarak alınan alana bir mağaza yapıldı ve Hazine’yle yıllık cironun binde 0,3 karşılığında bir kiralama anlaşması gerçekleştirildi. Mağaza, daha sonra özel bir şirkete yıllık cironun yüzde 2,5’i, yani Hazine’ye ödenen kiranın yaklaşık 10 katı karşılığında kiraya verildi.

OYAK eliyle üye askeri personele usulsüz kazanç yolları sağlandığına işaret edilen raporda, 27 Mayıs cuntasının 1961’de çıkardığı ancak hiçbir uluslararası ticari hukuk kuralına uymayan OYAK Kanunu’nun değiştirilmesi talep edildi. Yaklaşık 3 ay önce TBMM Başkanlığı’na sunulan OYAK Raporu’yla ilgili bugüne kadar hiçbir çalışma yapılmadı.