5 Ağustos 2013 Pazartesi

Org. Özel’in beyin takımı değişmedi!

VATAN Çalışmalarını tamamlayan Yüksek Askeri Şura kararlarını mercek altına aldı

Suriye’deki gelişmeler ve PKK’nın çekilme sürecinin de etkisiyle YAŞ’ta “J Başkanları” olarak anılan komutanlarda değişikliğe gidilmedi.

PKK’nın çekilme süreci ve Suriye sınırında yaşanan gerilim, YAŞ atamalarına da yansıdı. Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel, kritik süreçte, beyin takımında fazla oynama yapmadı. Doğrudan Genelkurmay Başkanı’na bağlı olan ve Karargah’ın beyin takımı olarak bilinen “J Başkanları” değiştirilmedi. Burada en kritik atama bu yıl orgeneralliğe terfi ederek, Genelkurmay 2. Başkanı olan Yaşar Güler’in yürüttüğü Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı’na yapıldı. Ancak güvenlik gerekçesiyle yeni komutanın ismi atama kararlarında yayınlanmadı.

Başbakan Erdoğan’a askeri danışmanlık da yapan Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk, Genelkurmay Personel Başkanı Korg. Metin İyidil, Genelkurmay Genel Plan ve Prensipler Başkanı Korg. Alpaslan Erdoğan ve Genelkurmay MEBS Başkanı Korg. Musa Avsever bir yıl daha aynı görevi yürütecek.

“Bölgeden” takviye

Genelkurmay Başkanı Org. Özel tarafından Karargah’a, Doğu ve Güneydoğu tecrübesi olan komutanlardan takviye yapılması da dikkat çekti. Ağrı’da bulunan 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğg. Nejdet Yatgın, Genelkurmay Harekat Başkan Yardımcısı oldu. Siirt’te bulunan 3. Komando Tugay Komutanı Tuğg. Mehmet Şükrü Eken, Genelkurmay Merkez Daire Başkanlığı’na atandı. Bingöl’de bulunan 49. Motorlu Piyade Tugay Komutanı Tuğg. Orhan Gündüz, Genelkurmay Lojistik Daire Başkanı oldu. Suriye ve PKK’nın çekilme süreci, Jandarma atamalarına da yansıdı. Jandarma Harekat Başkanı ile Doğu ve Güneydoğu’daki Jandarma Bölge Komutanları değişti. Suriye sınırındaki hassasiyet dikkate alınarak, başta 2. Ordu Komutanı Org. Galip Mendi olmak üzere Suriye sınırında görev yapan komutanlara dokunulmadı. Suriye sınırından gelecek olası tehditlere karşı en kritik illerden biri olan Hatay’daki Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı görevini bir yıl daha Tuğgeneral Hakan Atınç yürütecek.

Gül’ün hemşehrisi 2015’te

Kara Kuvvetleri Komutanlığı koltuğuna oturan Orgeneral Hulusi Akar, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan’ın sıcak baktığı bir isim olarak dikkat çekiyor. Başbakan Erdoğan, Org. Akar’a, kritik ABD ziyaretlerinde heyette yer vererek, güvendiği bir komutan olduğunun sinyalini vermişti. Erdoğan’ın 2011’deki ABD ziyaretinde, Genelkurmay 2. Başkanı olarak Org. Akar yer almıştı. Eşi Şule Akar’la birlikte heyete katılan Org. Akar, ABD’li askeri yetkililerle bilgi alışverişinde bulunmuştu. Erdoğan, geçtiğimiz yıl Mart’ta gerçekleştirdiği İran ziyaretinde de dönemin Genelkurmay 2. Başkanı Org. Akar’ı heyete dahil etmişti.

İki çocuk babası olan 1952 doğumlu Org. Akar, Kara Kuvvetleri’nin en genç komutanlarından oldu. 2015'te Genelkurmay Başkanı Org. Necdet Özel’den koltuğu devralacak olan Org. Akar, 4 yıl Genelkurmay Başkanlığı yapacak.

Org. Akar, 2. Başkanlığı döneminde Karargah’ı, perde arkasından yöneten komutan olarak biliniyordu. Bu görevinde, gerek komutanlarla gerekse siyasetçilerle yakın ilişki içinde olan Org. Akar, takdir topladı. Özellikle hemşehrisi Gül’ün, onun Kara Kuvvetleri Komutanlığı’na getirilmesinde büyük etkisi olduğu belirtiliyor.

Yine tutuklu komutanlar için ayarlama yapıldı

34 general ve amiral bir üst rütbeye, 50 albayın ise general ve amiralliğe yükseldiği atama kararları Resmi Gazete’de yayımlandı. VATAN, atamaların “deşifresini” yaptı.

Boşluklar dolduruldu

Tutukluluk ve istifalar nedeniyle en büyük sıkıntıyı yaşayan komutanlıkların başında gelen Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nda ise vekaleten yürütülen komutanlıklara atamalar gerçekleştirildi. İzmir’deki Askeri Casusluk Davası nedeniyle kısa süre tutuklanan ve ardından tutuksuz yargılanan Kora. Veysel Kösele, Donanma Komutanlığı’na atandı.

Eskişehir’de kaldı

Hava Kuvvetleri Komutanlığı koltuğunu Org. Akın Öztürk’e kaptıran Korg. Abidin Ünal Eskişehir’de kaldı. Korg. Ünal, Eskişehir 1. Hava Kuvvet Komutanı olarak görev yapmayı sürdürecek. Ancak, Ünal’ın sorumlu olduğu NATO’nun 6. Birleşmiş Hava Harekat Merkezi (CAOC) kapatıldı. 1 Eylül 1999’da faaliyete başlayan tesis, NATO’nun en güneyindeki hava harekat merkezi olarak görev yapıyordu. Yerin altında 90 metre çapında, 15 metre yüksekliğinde bir yarımküre içine inşa edilen olağanüstü güvenlik önlemleriyle korunuyordu. Karargah, İspanya’daki CAOC Torrejon Komutanlığı’na devredildi.

Komutan yardımcılığı formulü

Bekleme süresini dolduran tutuklu komutanlar emekli edildi. Emekli edilmeyen komutanlar için ise komutan yardımcısı formülü işletildi. Balyoz’dan tutuklu Korg. Turgut Atman, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Komutan Yardımcılığı’na atandı. Korg. Atman, böylece Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na yeni atanan Org. Akın Öztürk’ün yardımcısı oldu. Diğer Balyoz tutuklusu Havacı komutan Tümg. Ayhan Gümüş ise Harp Akademileri Komutan Yardımcılığı’na getirildi. İzmir’deki askeri casusluk davasında adı geçtiği için YAŞ’tan önce istifa ettiği dedikoduları çıkan Genelkurmay Dış İlişkiler Daire Başkanı Tümg. Atilla Öztürk ise İzmir’deki Hava Eğitim Komutan Yardımcılığı’na atandı.

Uludere tenzili rütbe getirdi
35 sivilin hayatını kaybettiği Uludere olayının sorumluları arasında gösterilen Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekat Başkanı Tümg. Ateş Mehmet İrez, Diyarbakır’daki 2. Hava Kuvvet Komutanlığı Yardımcılığına getirildi. Bu atama, “Uludere kaynaklı tenzili rütbe” olarak değerlendirildi.