13 Ağustos 2013 Salı

İspanya ile İngiltere arasında Cebelitarık krizi!

İspanya ile İngiltere arasındaki Cebelitarık krizi büyüyor.

  • İngiltere , İspanya 'yı, Cebelitarık sınırında uyguladığı kontroller dolayısıyla bir kez daha uyardı.
  • İngiliz savaş gemileri de Cebelitarık limanına doğru yola çıktı.

İngiltere, sınır kontrollerinin kaldırılmaması halinde konuyu uluslararası yargı organlarına taşıyacağını açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanlığı ise sınır kontrollerini kaldırmayacaklarını duyurdu. Ayrıca, anlaşmazlığı Birleşmiş Milletler'e (BM) götürebileceğinin sinyallerini de verdi.

İNGİLİZ SAVAŞ GEMİLERİ YOLA ÇIKTI

İngiliz savaş gemileri de Cebelitarık limanına doğru yola çıktı. Akdeniz'e doğru yola çıkan İngiliz savaş gemileri arasında, helikopter gemisi de bulunuyor.
İngiltere, gemilerin Akdeniz'de tatbikatlara katılacağını, bu arada helikopter gemisinin Cebelitarık'a da uğrayacağını bildirdi. İngiltere hükümeti, İspanya'yı, Cebelitarık sınırında uyguladığı kontroller dolayısıyla bir kez daha uyardı. Yapılan açıklamada, kontrollerin sürmesi halinde İngiltere'nin konuyu uluslararası mahkemeye taşıyacağı belirtildi.

İSPANYA'DAN "KALDIRMAYACAĞIZ" AÇIKLAMASI
İspanya Dışişleri Bakanlığı ise sınır kontrollerini kaldırmayacaklarını açıkladı. İspanya Dışişleri Bakanlığı söccüsü, Cebelitarık meselesiyle ilgili olarak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı'na gitme seçenekleri üzerinde düşündüklerini, Arjantin'in de kendi taraflarında olduğunu duyurdu.Bu arada Avrupa Birliği Komisyonu, gelecek ay incelemelerde bulunmak üzere sınıra bir heyet gönderecek.

CEBELİTARIK'TA KUYRUK
İspanya'nın Cebelitarık sınırında uyguladığı kontroller yüzünden, buraya girip çıkanlar saatlerce kuyruklarda bekliyor. İspanya, sınır kontrollerine, Cebelitarık'ın denizi doldurmasına misilleme olarak başlatmıştı. Madrid, denizin doldurulmasının, İspanyol balıkçılarının avlanmasını engellediğini savunuyor.

İspanya 1713 Antlaşması ile Cebelitarık'ı İngiltere'ye bırakmış, ancak üzerinde hak iddia etmeyi sürdürmüştü.