6 Ağustos 2013 Salı

ABD ve AB'den Ergenekon açıklaması

Ergenekon davasında alınan kararlarla ilgili dün akşam saatlerinde önce AB, ardından da ABD'den birer açıklama geldi.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Marie Harf, "Ergenekon Davası"nda mahkemece verilen kararlara ilişkin, "İstanbul'daki özel mahkeme tarafından açıklanan karar ve cezaların sertliğiyle ilgili medya haberlerini takip ediyoruz" dedi.
Anadolu Ajansı'nın haberine göre, Harf, günlük basın brifinginde konuyla ilgili soru üzerine, "Çok sayıda Türk vatandaşının, dava sürecinin uzunluğu ve şeffaflık eksikliği ile mahkeme kararı ve cezaların verilme şekli bağlamında ciddi kaygılar dile getirdiğini" belirtti.
"İstanbul'daki özel mahkeme tarafından açıklanan karar ve cezaların sertliğiyle ilgili medya haberlerini takip ediyoruz" diyen Harf, Türk kanunlarının bu kararlara temyiz yolunu açtığını, dolayısıyla temyizden herhangi bir nihai netice çıkana kadar yorumda bulunmayacaklarını ifade etti. Harf, süreci izlemeyi sürdüreceklerini kaydetti.

AB DE YAKINDAN İZLİYOR
Avrupa Birliği Komisyonu'ndan yapılan açıklamada ise, "Ergenekon Davası dahil, tüm gelişmeleri yakından izliyoruz. Aday ülke olarak Türkiye'de yargı sürecinin işleyişinin Avrupa standartlarına uygun olup olmadığı konusuna odaklanmaktayız. Bu kapsamda AB Komisyonu birçok fırsatta savunma hakkı, uzun tutukluluk süreleri ve aşırı uzun ve çok genel iddianamelerle ilgili endişelerini dile getirdi. Türkiye'nin, AB standartlarına uyum sağlamak ve yargıya güveni artırmak için savunma hakkının uygun kullanımını güvence altına alması gerekmektedir. Adil, bağımsız ve hesap verebilir yargı sistemi, olgun ve işleyen bir demokrasinin temel dayanağıdır” denildi.