13 Ağustos 2013 Salı

Özgür Suriye Ordusu profesyonel oluyor

Beşşar Esed ile muhalifler arasındaki iç savaş giderek derinleşirken Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu (SMDK), önemli bir adım atıyor.

SMDK, ülkede bulunan çeşitli birliklerden seçeceği 6-10 bin arasında değişen askerle profesyonelleşiyor. Kurulacak birlik  kontrol boşluğunun ortaya çıktığı ülkede kaçakçılara ve halka kötü muamelede bulunan silahlı gruplara karşı mücadele edecek. Aynı zamanda  Esed rejiminin elinde bulunan merkezlere yönelik operasyonlar düzenleyecek.

Doğrudan Özgür Suriye Ordusu Birleşik Komutanlığı’na (ÖSO) bağlı olacak birlik, Esed rejimi ve İran-Hizbullah birliklerine karşı ağır ve özel silahlarla donatılacak. Ayrıca birlikteki askerlere düzenli olarak maaş ödenecek. Suriyeli muhaliflere göre, kurulacak olan bu yeni orduyla muhaliflerin Esed ordusu karşısındaki kazanımları daha da artacak.

Şam rejimi ile muhalif savaşçıların cephede savaşta olması nedeniyle kontrol boşluğunun oluştuğu ülkede sınırlar kaçakçılara kaldı. Özellikle Urfa, Hatay, Kilis illeri karşısında bulunan sınır köylerinde mazot, canlı hayvan, çay, sigara, kuruyemiş ve hatta yaş sebze Türkiye’ye kaçak olarak sokuluyor. Kaçakçıların Suriye’deki kaynakları dışarı çıkarmasıyla ülkede ciddi bir yiyecek krizi ve pahalılık başgösteriyor. Zaman’a konuşan SMDK üyesi bir kaynak, “Özellikle kaçakçılar ve söz dinlemeyen bazı silahlı gruplara karşı caydırıcı olabilecek bir ordu Suriye devriminin başarısı için bir zorunluluktur. Bazı bölgelerde kendisini ÖSO olarak ilân eden gruplara karşı halktan bazı şikâyetler alıyoruz. Bunların arasında kaçakçılık, mala el koyma, hırsızlık ve zorla nikâh kıyma gibi şikâyetler var. Bu ordu Esed ve Hizbullah-İran milislerine karşı da en ön safta olacak.” ifadelerini kullandı.

Kaçakçıların kendilerine bağlı 300’e varan silahlı elemanı da bulunuyor. Kaçakçılar Suriye’de otorite tanımazken ÖSO savaşçılarına da karşı koyabiliyor. Alınan bilgilere göre Suriye’deki kaçakçılığı bölgede güçlü aşiret bağları olan Raid Fadil, Gaiys Bekkur, Abdulmunim Gannum, Abu Said isimli Suriyeliler yürütüyor. Bu kişilerin iç savaş öncesinde de kaçakçılık yaptığı belirtiliyor.

Hizbullah, Lazkiye için devrede
Beşşar Esed’e bağlı birlikler ile muhalifler arasındaki çatışmalar son 1 haftadır sahil kenti Lazkiye’de yoğunlaştı. Lazkiye şehir merkezine 20 km kadar yaklaşan muhalifler, 25 civarında Nusayri köyünü ele geçirdi. Akdeniz sahiline paralel olarak ilerleyen muhalifler, iç savaşta askeri lojistik merkezi olan Lazkiye’nin İdlib, Halep ve Hama’yla bağlantısını kesmeyi hedefliyor. Muhaliflerin ilerlemelerine karşı savaş uçaklarıyla karşılık veren Esed rejimi, stratejik bir adım attı. Humus ve Şam’da bulunan Hizbullah militanları muhaliflerin önemli kazanımlar elde ettiği Lazkiye’ye kaydırıldı. Özgür Suriye Ordusu’nun Lazkiye’de özellikle Nusayri köylerini ele geçirmesi rejimin kontrolündeki bölgelerde Sünnilere yönelik etnik saldırı korkusunu artırıyor.
Özgür Suriye Ordusu komutanı Tuğgeneral Selim İdris’in de Lazkiye’ye giderek bölgede incelemelerde bulunduğu öğrenildi. Öte yandan ÖSO birlikleri, Irak sınırında bulunan Suriye’nin en büyük illerinden Deyr ez Zor kent merkezinde Baas Partisi ve çeşitli hükümet binalarını ele geçirdi. Deyr ez Zor kentinin kırsal kesimi yüzde 98 oranında muhaliflerde bulunurken, rejim kontrolünde ise şehir merkezinin bazı kısımları ve havaalanı bulunuyor.