25 Nisan 2012 Çarşamba

MGK KARARLARINI HARFİYEN UYGULAYAN VALİ?

Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara Valiliğ'ne getirilen Alaatin Yüksel'in 28 Şubat kararlarını hükümete rağmen uygulamaya kalktığı ifade edildi. 
 
28 Şubat soruşturması devam ederken bugün Yeni Şafak Gazetesi, "MGK Kararlarını harfiyen uyguladı" başlıklı bir haber yayınladı. Haberde 28 Şubat 1997 tarihinde hükümete dikte ettirilen 18 maddelik kararların hükümete rağmen bazı bürokratlarca hayata geçirilmeye çalışıldığını bu burokratların başında da Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara Valiliği'na atanan ve halen bu görevde olan Alaattin Yüksel'in olduğu ifade edildi. 

İşte Yeni Şafak'ın "MGK Kararlarını Harfiyen Uyguladı" başlıklı haberi;
Yeni Şafak'ın haberine göre 28 Şubat soruşturması şimdi de bürokratlara uzanıyor. 28 Şubat 1997'de tarihe postmodern darbe olarak geçen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında dönemin hükümetine dikte ettirilen 18 maddelik kararlar hükümete rağmen bazı bürokratlarca hayata geçirilmeye başlanmıştı.

MGK KARARLARINI KENDİ BAŞINA UYGULAMAYA KALKMIŞTI
Bu isimlerin başında ise Mesut Yılmaz tarafından Trabzon Valiliği'nden Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanan Alaattin Yüksel geliyordu. Halen Ankara Valiliği görevini yürüten Yüksel, 18 maddelik MGK kararlarını kendi başına uygulamaya kalkmış ve Kur'an kurslarına polis baskınları yapılması yönünde Emniyet Teşkilatı'nda bir genelge hazırlatmıştı. 

Ne bir siyasi otorite ne de bir üst makam olan MGK'nın kararlarını kendiliğinden yorumlayıp uygulayan Yüksel, dönemin hükümeti Refah-Yol'a karşı da karşıt bir siyasi tavır sergilemişti.

MESUT YILMAZ EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜNE GETİRMİŞTİ
53. Hükümetin Başbakanı Mesut Yılmaz tarafından Emniyet Genel Müdürlüğü'ne atanan Alaattin Yüksel, Refahyol Hükümeti döneminde görevden alınmamak için direnmişti. Kararnamesi bile yazılan Yüksel'in görevden alınmasını dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel engellemiş ve konuyla ilgili hükümete bir de mektup yazmıştı.

DEMİREL GÖREVDEN ALINMAMASI İÇİN DİRENMİŞTİ
Demirel mektubunda, 'Yüksel'i görevden almanın yasal dayanağı olmadığını' iddia etmişti. Cumhurbaşkanı'ndan, askeri ve sivil güç odaklarından aldığı destekle Emniyet Genel Müdürlüğü görevinden kesinlikle ayrılmayacağını açıklayan Yüksel, aylarca krize neden olmuş ve 1 yıl bu görevde kalmıştı.

ANKARA VALİLİĞİNE BEŞİR ATALAY DÖNEMİNDE ATANMIŞTI
Şimdilerde Ankara Valiliği görevini yürüten Alaattin Yüksel, Beşir Atalay'ın İçişleri Bakanlığı döneminde Ankara Valiliği'ne atanmıştı.