30 Nisan 2012 Pazartesi

Harp Okulu'nda neler oluyor ?

''Askeri öğrencilerin okula geldiklerinde ayrı tutulup baskıya uğradıklarını'' iddia eden öğrencilerin başvurusu üzerine TBMM’nin tayin ettiği bilirkişi raporunu hazırladı.

Askeri okullarda ‘uykusuz nöbet’, ‘ayı yürüyüşü’, ‘şok mangası’ , ‘kızgın asfaltta şınav’ gibi muamelelere maruz kalıp ayrımcılığa uğradıklarını iddia eden öğrencilerin başvurusu üzerine TBMM’nin tayin ettiği bilirkişi raporunu hazırladı.

TBMM Dilekçe Komisyonu bünyesinde askeri okullarda “ayrımcılığa uğradıklarını” ve “haksız olarak ilişiklerinin kesildiğini” iddia eden Harp ve Astsubay Okulu öğrencileriyle ilgili kurulan alt komisyon tarafından tayin edilen biri sosyolog diğeri psikolog iki bilirkişi yaptığı incelemelerin ardından raporunu tamamladı. VATAN’ın edindiği bilgilere göre bilirkişilerin raporlarında, Harp Okullarındaki iddialarla ilgili kesin kanıt tespit edemediklerini belirttikleri, ancak yüzlerce şikayetin gerçekleşmesinin kurumda yolunda gitmeyen bir şeylerin olduğunu gösterdiğini belirtti. Harp Okulu öğrencilerinin okuldan ayrılmaları durumunda karşı karşıya kaldıkları tazminat yükünün öğrenci ve ailelerin psikolojisini bozan bir unsur olarak gösterilen raporda, tazminat yüküyle ilgili bir çalışma yapılması gerektiği vurgulandı. Bilirkişiler ayrıca Harp Okulu’ndaki iddialarla ilgili okul yönetimlerinin bağımsız bir denetleme mekanizması kurmaları gerektiğini ancak bu şekilde iddiaların önüne geçebileceklerini belirtti.

9 CD sunmuşlardı

Raporu hazırlayan iki uzman geçtiğimiz günlerde, komisyon üyesi milletvekilleriyle birlikte Kara Harp Okulu’nda incelemelerde bulundu. Uzmanlar daha önce de Komisyon’a şikayet dilekçesi veren çok sayıda Harp Okulu öğrencisiyle ayrı ayrı görüşmüştü. Uzmanlar ayrıca, öğrencilerin şikayette bulunduğu askeri yetkililerin katıldıkları toplantılarda da hazır bulunmuştu. Daha önce iddialarla ilgili yapılan ve psikolog ve sosyolog bilirkişilerin katılmadığı alt komisyon toplantılarında, bazı öğrenciler, eğitim adı altında, “uykusuz nöbet”, “ayı yürüyüşü”, “komando dansı”, “şok mangası”, “kızgın asfaltta şınav” ve “üç joker”’ adı verilen iddiaları gündeme getirmişlerdi. Harp Okulundan atılan bazı öğrenciler, okullarda insanlık dışı muameleye maruz kaldıklarını iddia ettikleri 9 CD’den oluşan bazı görüntüleri komisyona sunmuştu. Bazı öğrencilere tazminat ödeyerek okuldan ayrılmaları için komutanlar tarafından işkence yapıldığı, onur kırıcı iftiralar atıldığı, 50’ye yakın öğrencinin “fiziki ve psikolojik şiddet” (mobbing) uygulanarak okuldan ayrılmalarına neden olunduğu ve öğrencilerin aile fertlerinin baş örtülü olması nedeniyle Harp Okullarına alınmadığı iddiaları komutanlara da sorulmuştu.

İDDİALAR VAHİMDİ

Komando dansı 3 joker hakkı

TSK’dan ayrılan öğrenciler Şok Mangası’nda yaşadıklarını dilekçelerde şöyle anlatmıştı: Kara Harp Okulları’nda İntibak Kampı’nda, mangamızdaki arkadaşımın matarasını kaybettiğim gerekçesiyle ‘Şok Mangası’na alındım. Bu grupta bazı komutanlarım tarafından gerek fiziki gerek psikolojik eziyete maruz kaldım. Gece 04.00’da bizi tam teçhizatlı olarak denize soktular ve ardından kumlarda süründürüp, arkadaşlarımıza üzerimize yerlerden topladıkları pislikleri, çöpleri atmalarını emrettiler. Bunun gibi birçok işkenceye ve ağır hakaretlere maruz kaldım.” Okuldan ayrılan bir öğrenci ise dilekçesine, “Bir üsteğmen listeden okuduğu isimlerin toplanması emrini verdi. Mekik, şınav, ayı yürüyüşü, komanda dansı ve benzeri hareketleri hiç istirahat verilmeden akşama kadar bizlere yaptırdılar. Aynı gün gecesi saat 03:00’e kadar uyutulmadan eğitim ve spor faaliyetlerine devam edildi. 6 arkadaşım okuldan ayrıldı. Bize 3 joker hakkı verdiler: Telefon etme, aile çağırma ve ayrılma dilekçesi” yazmıştı.

112’nci madde isyanı

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin (TSK) 15 yıllık mecburi hizmet zorunluluğu İstanbul Beyoğlu’nda protesto edildi. Galatasaray Lisesi önünde, ”İstifa Her İnsanın Hakkıdır” pankartı açan grup adına açıklama yapan Oğuz Evren Kılıç, görevlerinden ayrılan subay ve astsubayların TSK’daki 15 yıl mecburi hizmet nedeniyle istifa hakkı olmadığını belirterek, ayrılmak isteyenlerin askeri mahkemelerde ”haksızca” yargılandığını söyledi. Memur, öğretmen ve yargıçlardan toplumsal statü olarak hiçbir farklarının olmadığını, ancak bu meslek grubunda çalışanların istedikleri zaman istifa edebildiklerini ifade eden Kılıç, TSK Personel Kanunu’nun 112. maddesi gereğince istifa haklarının olmadığını söyledi.

254

2011 yılında askeri liselerden Harp Okulu’na 328 kişinin katıldığı, bunlardan Ankara’dan 48, İzmir’den 64 olmak üzere toplam 112 öğrencinin ayrıldığı öğrenildi. Harp Okullarına sivil kaynaktan katılan toplam 818 öğrenci içerisinden Ankara’dan 67, İzmir’den ise 75 olmak üzere toplam 142 öğrencinin ayrıldığı belirtildi. Bu yıl genel ayrılanların toplamı ise böylece 254 öğrenci oldu.

Madde ne diyor?

“Muvazzaf subay ve astsubaylar subay ve astsubay nasbedildikleri tarihten itibaren fiilen 15 yıl hizmet etmedikçe istifa edemezler. Mecburi hizmet yükümlülüğünü tamamlamadan ayrılan veya ilişiği kesilen subay ve astsubaylar (Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yapamaz şeklinde sağlık raporu alanlar ile vazife malulü olarak Türk Silahlı Kuvvetleri’nden ayrılanlar hariç), her yıl kuvvet komutanlıkları, Jandarma Genel Komutanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı tarafından belirlenen; askeri öğrenci, subay ve astsubay nasbedildikten sonra kendilerine yapılan öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarını, yükümlülük sürelerinin eksik kalan kısmı ile orantılı olarak kanuni faiziyle tazminat olarak öderler. Öğrenim, eğitim ve yetiştirme masraflarının hangi unsurlardan oluşacağı ve tahsiline ilişkin usul ve esaslar; Milli Savunma, İçişleri ve Maliye Bakanlıkları tarafından müştereken yürürlüğe konacak yönetmelikte belirlenir