26 Nisan 2012 Perşembe

28 ŞUBAT'IN FİŞLEME BİRİMİNDE 13 GÖZALTI

28 Şubat darbe soruşturmasında üçüncü dalga, cuntanın istihbarat birimine yapıldı. 6 milyon insanın fişlendiği süreçte, BÇG'de görevli 6'sı muvazzaf 13 asker daha dün gözaltına alındı.
 
Gazetecilerin andıçlandığı belgede imzası bulunan dönemin İstihbarata Karşı Koyma Daire Başkanı emekli Org. Fevzi Türkeri ile halen Seferberlik Tetkik Kurulu başkanlığını sürdüren Tuğgeneral Lokman Ekinci de Emniyet'te.

Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekilliği tarafından yürütülen 28 Şubat soruşturmasında 6'sı muvazzaf 13 asker daha gözaltına alındı. Eski Jandarma Genel Komutanı Fevzi Türkeri başta olmak üzere, halen Seferberlik Tetkik Kurulu başkanlığını sürdüren Tuğgeneral Lokman Ekinci, Kara Kuvvetleri Lojistik Hizmet Dairesi Başkanı Tuğgeneral İ.Hakkı Önder de bu isimler arasında yer alıyor.

Dönemin Personel Daire başkanı olan Oyak Yönetim Kurulu Başkanı Yıldırım Türker de Emniyet'te. 28 Şubat sürecinde tümgeneral rütbesiyle Genelkurmay İstihbarata Karşı Koyma Dairesi başkanı olan Türkeri, Genelkurmay'da yargı, medya ve iş dünyasına verilen ünlü 'irtica ve medya brifingleri'ni düzenleyen isim olarak biliniyor.

Fevzi Türkeri'ye, savcılık sorgusunda Batı Çalışma Grubu Rapor Sistemi'nin anlatıldığı belgeyi kimin emriyle kaleme aldığı ve dönemin Genelkurmay Başkanı'na 'arz' edilip edilmediğinin sorulması bekleniyor. Psikolojik harekât uygulanması için hazırlanan "SENARYO GOREV.doc" isimli dokümanın da sorguda gündeme geleceği belirtiliyor. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nin gözaltı kararı verdiği şüphelilerin Ankara, İzmir, İstanbul ve Kars'taki ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda bazı belgelere el konuldu.

28 Şubat soruşturmasını yürüten özel yetkili savcılar Mustafa Bilgili ve Kemal Çetin, 3. dalga için dün düğmeye bastı. Birinci ve ikinci dalgada gözaltına alınan şüphelilerin ifadeleri doğrultusunda yeni şüpheli listesi oluşturan özel yetkili savcılar, listenin ilk sırasına ise 28 Şubat sürecinin etkin isimlerinden eski Jandarma Genel Komutanı emekli Orgeneral Fevzi Türkeri'yi koyarken, ikinci sırada ise emekli Korgeneral Yıldırım Türker yer aldı. Bu doğrultuda savcılar, Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nden 13 şüphelinin gözaltına alınması ve ikamet adreslerinde arama yapılması kararı çıkarttı. Karar, bir önceki akşam Ankara, İzmir, İstanbul ve Kars Emniyet müdürlüklerine bağlı Terörle Mücadele Şube müdürlüklerine bildirildi. 5'i albay biri uzman çavuş için ise bulundukları merkez komutanlıklarına bilgi verildi. Kararın TEM şubelerine ulaşmasının ardından dün sabah saat 08.00 itibarıyla 4 farklı ilde eşzamanlı baskınlar yapıldı. Ankara Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri de gözaltı kararı doğrultusunda, emekli generaller Fevzi Türkeri ile Yıldırım Türker'in ikametgâhlarında arama yaptı. Paşaların evlerinde yapılan aramalarda bazı bilgi, belge ve CD'lerden oluşan dokümanlara el konuldu. Aramaların ardından Türkeri, gözaltına alındı. Ankara Emniyeti'ne ait sivil bir araca bindirilen emekli orgeneral, önce Ankara Gazi Mustafa Kemal Devlet Hastanesi'nde sağlık kontrolünden geçirildi. Daha sonra ise TEM Şubesi'ne getirildi.

Askerî mahallerdeki aramalar, cumhuriyet savcısı denetiminde yapıldı. Merkez Komutanlığı görevlileri tarafından gerçekleştirilen aramaların ardından 5'i albay, biri uzman çavuş olmak üzere 6 kişi gözaltına alındı. 3'ü Ankara'da, 2'si İzmir'de, birisi de Kars'ta gözaltına alınan muvazzaf askerlerin akşama kadar askerî araçlarla Ankara Merkez Komutanlığı'na teslim edileceği belirtildi. Askerlerin ifadelerinin ardından da bugün Ankara Adliyesi'ne getirileceği kaydedildi. Öte yandan operasyonun başlamasının ardından Merkez Komutanlığı'nda görevli biri albay ve biri binbaşı rütbesinde iki asker, Ankara Adliyesi'ne gelerek savcılık yetkilileriyle bilgi alışverişinde bulundu.

28 Şubat soruşturmasının kapsamında yapılan ilk dalgada aralarında eski Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir'in de bulunduğu 31 kişi hakkında gözaltı kararı alınmıştı. Bunlardan Çevik Bir dahil 18'i tutuklanarak Sincan Cezaevi'ne gönderildi. İkinci operasyonda ise eski Genelkurmay Genel Sekreteri emekli Tümgeneral Erol Özkasnak ile birlikte toplam 11 kişi gözaltına alındı. Mahkemeye çıkarılan zanlılardan Özkasnak başta olmak üzere 8'i tutuklandı.

Andıçta Türkeri'nin de imzası var
Çevik Bir'le anılan 'andıç bel-geleri'nde imzası olan isimlerden biri de Fevzi Türkeri. Söz konusu belgelerle PKK'lı Şem-din Sakık'ın ifadelerine eklemeler yapılmış ve gazeteciler başta olmak üzere bazı isimlerin örgütle bağlantılı oldukları yönünde kamuoyuna uydurma belgeler servis edilmişti. 28 Şubat sürecinde yargıla-nan Hasan Celal Güzel'in dava dosyasına giren belgenin sahibi de Fevzi Türkeri idi.

Tuğgeneral Ekinci, Aktütün baskınında tugay komutanıydı
28 Şubat darbe soruşturmasının üçüncü dalgasında gözaltına alınan iki muvazzaf generalin arasında, Aktütün baskını ve kamuoyunun kozmik büro olarak bildiği Bülent Arınç'a suikast soruşturmasında Ankara savcı ve hakimlerinin arama yaptığı Seferberlik Tetkik Dairesi'nin başkanı Tuğgeneral Lokman Ekinci de yer aldı. Lokman Ekinci, 2010 şûrası öncesinde tuğgeneral rütbesine yükseldi. Paşa olmasının ardından da Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'na atandı. Burada Hakkâri 3'üncü Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya ile bir süre çalıştı. 2008'de Aktütün Jandarma Sınır Bölüğü'ne yapılan ve 15 askerin şehit olduğu olayda Ekinci, tugay komutanı olarak görev yapıyordu. Yine Hakkâri'nin Kavaklı bölgesinde Hakkâri Dağ ve Komando Tugay Komutanlığı'na bağlı komando bölüğü mayına basmış ve 5 asker şehit olmuştu.

3. DALGADA GÖZALTI LİSTESİ
Emekli Orgeneral Fevzi Türkeri (Ankara)
Emekli Korgeneral Yıldırım Türker (Ankara)
Emekli Albay Cemal Hakan Pelit (İzmir)
Emekli Albay Mehmet Aygüner (İstanbul)
Emekli Albay Osman Atilla Kurtay (İstanbul)
Emekli Yüzbaşı Refik Tanju Sirmen (İstanbul)
Emekli Başçavuş Şeref Kavalalı (Ankara)
Muvazzaf Tuğg. Lokman Ekinci (Ankara)
Muvazzaf Tuğg. İsmail Hakkı Önder (Ankara)
Muvazzaf Albay Mustafa Köseoğlu (İzmir)
Muvazzaf Albay Mehmet Haşimoğlu (İzmir)
Muvazzaf Albay Yahya Kemal Yakışan (Ankara)
Muvazzaf Astsubay Çavuş Adem Demir (Kars)