27 Nisan 2012 Cuma

Askerî yargıdan sivil iradeye 'Balyoz' cezası

Askerî Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM), Balyoz soruşturmasında tutuklanan ve açığa alınan iki general ve bir amiralin terfi ettirilmemelerine karşı açtığı davada Başbakanlık'a tazminat cezası verdi.
 
Tazminatın miktarı öğrenilemezken, gerekçeli kararın bir iki gün içerisinde tamamlanacağı kaydedildi. Kararda, 'idarenin eylem ve işlemlerine karşı dava açan üç davacının mahkeme tarafından terfisine karar verilmesine rağmen bunun uygulanmaması' gerekçe gösterildi. AYİM'in bu yönde karar alacağı daha önce de gündeme gelmiş, üç komutanı terfi ettirmeyen Milli Savunma Bakanlığı, Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı'na 40'ar bin lira tazminat cezası verileceği ileri sürülmüştü. 

Balyoz davasında tutuklama kararı verilen tümgeneraller Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Tuğamiral Abdullah Gavremoğlu, 2010 YAŞ toplantısında askerin çoğunlukta olduğu şûra kararı ile terfi ettirilmişti. Ancak Balyoz davasında hükümeti devirmeye teşebbüs suçlamasıyla tutuklu yargılanan sanık üç ismin terfi kararnamesini Milli Savunma Bakanı, Başbakan ve Cumhurbaşkanı imzalamadı. Böylece terfiler gerçekleşmedi. Bunun üzerine bu üç isim AYİM'de dava açtı. AYİM, iki general ve bir amiralin terfi ettirilmemesi işleminin iptaline karar verdi. İptal kararı sırasında iki general ve bir amiral, Balyoz davasında yargılanmaları sebebiyle açığa alındı. Açığa alma işlemine karşı açtıkları davayı ise kaybettiler. AYİM, açığa alma işleminin hukuki olduğuna karar verdi. Terfi ettirilmeyen iki general ve bir amiral, bu işleme karşı AYİM'e dava açmıştı. Gürbüz Kaya, Halil Helvacıoğlu ve Abdullah Gavremoğlu, 40 biner lira manevi ve 9,5 aylık maaş karşılığı 2 bin 100'er lira maddi tazminat istemişlerdi.