20 Nisan 2012 Cuma

Karadeniz'in güvenliğinden sorumlu gemiler İstanbul'da


Karadeniz Deniz İşbirliği Görev Grubu'na BLACKSEAFOR) bağlı savaş gemileri İstanbul Karaköy Limanı'na geldi.
   Karadeniz'de barış ve istikrar için Türkiye'nin girişimleri, Rusya, Bulgaristan, Gürcistan, Romanya ve Ukrayna'nın katılımıyla 2001'de kurulan BLACKSEAFOR'a bağlı savaş gemileri, 6 Nisan'da Köstence'den başladıkları eğitim etkinlikleri kapsamında Sivastopol'un ardından son liman olan Karaköy Limanı'na ulaştı.
  Türkiye, Bulgaristan, Romanya, Ukrayna ve Rusya Federasyonu'nun savaş gemileri limana demirledi. Grubun dönem komutanı olan Rus gemisi ''RFS TSESAR KUNIKOV''da düzenlenen basın toplantısında bir sunum yapıldı. Sunumun ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rus gemisinin kaptanı Deniz Albay Yury Zemskiy, 2001'de Karadeniz'de barış ve istikrarın sağlanması, bölgesel işbirliği faaliyetlerinin artırılması ve iyi komşuluk  ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik olarak hayata geçirilen BLACKSEAFOR'un yılda iki kez eğitim amaçlı etkinlik yaptığını söyledi.
  6 Nisan'da Köstence'den başlayan faaliyet kapsamında Sivastopol Limanı'na gidildiğini, son olarak da İstanbul'a geldiklerini kaydeden Zemskiy, İstanbul'un son liman olduğunu, buradan bütün gemilerin ülkelerine döneceğini söyledi.
  BLACKSEAFOUR'un Kurmay Başkanı Deniz Kurmay Albay Hakan Ercan da geçen yıl ağustos ayında komutayı aldığını ifade etti. Ercan, 24 Nisan'a kadar Karaköy Limanı'nda bağlı kalacak gemilerin yarın saat 14.00-16.00, pazar ve pazartesi günleri de 15.00-18.00 saatleri arasında halkın ziyaretine açık olacağını bildirdi. Basın toplantısına, BLACKSEAFOR'da Türkiye adına yer alan ''TCG Yavuz Firkateyni'' adlı savaş gemisinin komutanı Deniz Kurmay Yarbay İlker Özkan da katıldı.