2 Nisan 2012 Pazartesi

Ambargo tehdidi, cuntaya geri adım attırdı

Önceki hafta Mali'deki seçilmiş hükümeti darbeyle deviren ve uluslararası toplumun tepkisini çeken askerî cunta, ambargo tehditleri sonucunda geri adım attı.
 
Cuntanın lideri Haya Sanogo, darbeyle lağvedilen 1992 anayasasını yeniden yürürlüğe koyduklarını açıkladı. Özgür ve adil seçimlerin en kısa sürede yeniden yapılabilmesi için de milli bir komite teşkil edeceğini açıklayan Sanogo, seçimlerin tarihi hakkında ya da iktidardan ayrılıp ayrılmayacağı hakkında açıklama yapmadı. Mali'nin komşusu diğer Batı Afrika ülkelerinin denize kıyısı olmayan Mali'yle olan sınırlarını kapatmak dâhil bir dizi yaptırım tehdidiyle cuntayı ikna ettiği ifade edildi. 

İSYANCILAR, TİMBUKTU'YU ALDI
Sanogo'nun açıklamasının, ülkenin kuzeyindeki isyancı Tuareglerin bölgedeki önemli şehirlerden Timbuktu'yu kuşattıkları haberinden saatler sonra gelmesi dikkat çekti. İsyancılar, akşam saatlerinde ise Timbuktu'yu ele geçirdiklerini duyurdu. Sivil yönetimin Tuareglere karşı yetersiz kaldığını öne sürerek geçtiğimiz hafta AmaduTumani Ture'yi deviren orta dereceli askerî cunta üyeleri, gelişmeler üzerine komşu ülkelerden yardım istemişti. Tuareglerle devam eden çatışmalarda orduya yeteri kadar silah ve mühimmat desteği sağlanmadığı gerekçesiyle iktidara el koyan cunta üyelerinin de isyancılara karşı başarısız olması, iktidarda fazla kalamayacakları şeklinde yorumlanıyordu. Batı Afrika'nın savunma birliği olarak adlandırılan ECOWAS da cuntacılara müdahale uyarısında bulunmuştu. Libya'daki Muammer Kaddafi rejiminin devrilmesinden sonra silahlarıyla birlikte ülkelerine dönmeye başlayan Tuareg isyancıları, Mali ve Nijer'i de kapsayan bağımsız Azavad devletini kurmak istiyor. 

Libya'da Kabile çatışmasında ölenlerin sayısı 147'ye ulaştı
Geçtiğimiz yıl diktatör Muammer Kaddafi'nin devrilmesinden sonra bir türlü suların durulmadığı Libya'da, güneydeki Sebha kentinde Arab ve Tubu aşiretleri arasında geçen hafta başlayan çatışmalar sürüyor. Sağlık Bakanı Fatma el-Hamruş'un yaptığı açıklamaya göre, bir haftada ölenlerin sayısı 147'ye yükselirken çatışmalarda 400'e yakın Libyalı da yaralandı. Bakan, 180 kişinin de acil tedavi ihtiyacı nedeniyle başkent Trablus'a götürüldüğünü söyledi. Kendilerine katliam ve etnik temizlik yapıldığını ifade eden Tubu aşiretinin ileri gelenleri, kendi saflarından onlarca kişinin öldürüldüğünü ve yaralandığını iddia etti. Siyahî Tubu halkı Libya, Çad'ın kuzeyi ve Nijer'de yaşıyor.