2 Mayıs 2016 Pazartesi

TÜRK SİLAHLI KUVVETLERİNDEN HABERLER

02 Mayıs 2016, Pazartesi
Genelkurmay Başkanlığı tarafından 18 Mart 2015 tarihinde başlatılan, “Türkiye Şehitlerini Anıyor” etkinliği kapsamında;
- 27 Nisan 2016 tarihinde saat 14.00’de Birinci Dünya Savaşı şehitlerinden Piyade Er Hasan ve Piyade Er Mehmet, şehit yakınları, davetliler, müze ziyaretçileri ve öğrencilerin katılımıyla törenle anılmıştır.
- 11 Mayıs 2016 tarihinde saat 14.00’de Kıbrıs Barış Harekâtı şehitlerinden Deniz Topçu Er Ahmet UĞUR ve Kore Savaşı şehitlerinden Piyade Er Osman DOĞAN, Harbiye Askerî Müzesi ve Kültür Sitesi Komutanlığında anılacaktır.

Teröristle Mücadele Harekâtı kapsamında başarıyla görev yapan uzman erbaşlar arasından tefrik edilen 10 uzman erbaş eşleriyle birlikte 28 Nisan-02 Mayıs 2016 tarihleri arasında Ankara’da Etiler Orduevi Uzman Erbaş Vardiya Yatakhanesinde misafir edilmiştir. Beş gün süre ile askerî sosyal tesislerde misafir edilen kahraman uzman erbaşlarımız ve aileleri için faaliyet kapsamında;
- 29 Nisan 2016 tarihinde Ankara Kalesi, Anadolu Medeniyetleri Müzesi ve Koç Müzesi, Eski TBMM binasının gezilmiş,
- 30 Nisan 2016 tarihinde Anıtkabir ziyareti ve 4’üncü Kolordu Komutanlığı Barış Gazinosunda öğle yemeği ve sivil bir restoranda akşam yemeği yenilmiş,
- 01 Mayıs 2016 tarihinde Zırhlı Birlikler Okulu Çağlayan Kışla Gazinosunda piknik yapılmış,
- 02 Mayıs 2016 tarihinde misafirler uğurlanmıştır.


3'üncü Komando Tugay Komutanlığı (Siirt) tarafından, 18-19 Nisan 2016 tarihlerinde Siirt/Pervari kırsalında, Şehit Muhabere Uzman Çavuş Murat BAĞATUR Operasyonu icra edilmiştir.

3’üncü Komando Tugay Komutanlığı (Siirt) tarafından, 21–23 Nisan 2016 tarihleri arasında Siirt/Eruh kırsalında, Şehit Piyade Binbaşı Zafer KILIÇ-10 Operasyonu icra edilmiştir


Şehit Tank Uzman Çavuş Özcan MUTLU Operasyonu kapsamında, 24 Nisan 2016 tarihinde Şırnak/Uludere Kureşin Tepe bölgesinde icra edilen harekâtta, bölücü terör örgütü mensuplarının kullandığı yaklaşık 80-100 metre uzunluğunda, içinde dört adet oda bulunan bir mağara tespit edilmiştir. Mağarada çok miktarda silah, mühimmat ve el yapımı patlayıcı ele geçirilmiştir.
Ayrıca operasyonda, teröristlerin sığınakların bir bölümünü mayın üretim yeri olarak kullandığı tespit edilmiştir.

Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığı tarafından, Kars/Kağızman kırsalında, 25 Nisan 2016 tarihinde Şehit Astsubay Başçavuş Nurettin ÖZTÜRK-7 Operasyonu icra edilmiştir.

Şırnak’ta devam eden operasyonlar kapsamında, 24-27 Nisan 2016 tarihleri arasında bölücü terör örgütü mensuplarınca binalara tuzaklanan birçok el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiştir.
Ayrıca; binalarda yapılan ayrıntılı arama-tarama faaliyetleri esnasında, terör örgütü mensubu hainlerce el yapımı patlayıcı imalathanesi haline getirilen ve içinde 15 adet tuzaklanmaya hazır hale getirilmiş mutfak tüpü, yedi adet tuzaklanmaya hazır hale getirilmiş piknik tüpü, üç adet klima gazı dolum tüpü, üç adet el yapımı patlayıcı tuzak için hazırlanmış yangın söndürme cihazı, beş adet el yapımı patlayıcı tuzak için hazırlanmış çaydanlık, üç adet el yapımı patlayıcı tuzak için hazırlanmış cezve ile 100 kg. amonyum nitratın bulunduğu bir ev tespit edilmiş olup, söz konusu patlayıcılar imha edilmiştir.


Joint Warrior-2016 Tatbikatı; Türkiye, İngiltere, Fransa, Almanya, ABD, Kanada ve Norveç Silahlı Kuvvetleri unsurlarının katılımıyla, 07-22 Nisan 2016 tarihleri arasında Lossiemouth Hava Üssü/İngiltere’de icra edilmiştir.
Tatbikata, 181’inci Filo Komutanlığına bağlı F-16C/D uçakları ile katılım sağlayan Türk Hava Kuvvetleri unsurları, tatbikata katılan diğer ülkelerin su üstü ve deniz hava unsurları ile karşılıklı çalışabilirliği ve işbirliğini geliştirmiştir.
Tatbikat bünyesinde farklı uçak tipleri ile Satıh Unsurlarına Karşı Hava Harekâtı ve paket kol konsepti kapsamında; Mukabil Hava Harekâtı, Yakın Hava Desteği ve Mukabil Hava Savunması görevleri icra edilmiştir.

5'inci Kolordu Komutanlığı (Çorlu/Tekirdağ) tarafından, 11-15 Nisan 2016 tarihleri arasında 1'inci Ordu Tatbikat Kontrol Merkez Komutanlığında (Pınarhisar/Kırklareli) “Ergene-2016 Kolordu Kıtalı Komuta Yeri Tatbikatı” icra edilmiştir.

2'nci Kolordu Komutanlığı birlikleri (4'üncü Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı ve 95'inci Zırhlı Tugay Komutanlığı) tarafından, 14-15 Nisan 2016 tarihlerinde Çobançeşmesi Göleti (Keşan/Edirne) bölgesinde sulardan geçiş tatbikatı icra edilmiştir.

21 Nisan 2016 tarihinde, Türk Silahlı Kuvvetleri Rehabilitasyon ve Bakım Merkezi’nin 16’ncı Açılış ve TSK Elele Vakfının 20’nci Kuruluş Yıl Dönümü töreni yapılmıştır.
Söz konusu tören kapsamında; 16’ncı yıl hatıra ormanı ağaç dikme faaliyeti gerçekleştirilmiş ve Azerbaycan Devlet Halk Sanatçısı Azerin konser vermiştir. Ayrıca, gazi ve diğer hastaların yaptığı ürünlerin yer aldığı “Merkezden Yansımalar” karma sergisinin açılışı yapılmış ve Ampute futbol takımı ile Beysukent Koleji arasında dostluk maçı oynanmıştır.

Afganistan Türk Görev Kuvvet Komutanlığı tarafından sivil asker iş birliği faaliyetleri kapsamında,
- 21 Nisan 2016 tarihinde Şemshe Çocuk Yurdu’nda bulunan çocuklara oyuncak ve kırtasiye malzemesi,

- 23 Nisan 2016 tarihinde Peyvandi Nur Yetimhanesi’nde bulunan çocuklara sağlık taraması yapılmış, oyuncak ve kırtasiye malzemesi dağıtılmıştır.