16 Mayıs 2016 Pazartesi

Helikopteri PKK mı düşürdü? / SEDAT LAÇİNER


Önceki gün Hakkâri Çukurca’da 6 askerimiz şehit düştü. Onlara yardıma giden Cobra saldırı tipi askeri helikopterin düşmesi sonucunda ise 2 askerimiz daha şehit oldu. Böylece bir günde 8 asker şehit oldu.

Genelkurmay, helikopterin düşmesinin nedenini “teknik bir arıza” olarak açıkladı. Ancak olaydan sonra internette dolaşan ve PKK kaynaklı olduğu sanılan video görüntüleri tam tersini söylüyordu.

Görüntülere göre helikopter, omuzdan atılan (Manpads) gelişmiş roketlerle vuruldu. Eğer helikopteri gerçekten PKK böyle bir silahla vurdu ise bu Türkiye için gerçekten çok kötü bir haber anlamına geliyor. Çünkü en ünlüsü Amerikan Stinger füzeleri olan bu silahlar kullanımı kolay, tahrip gücü ise çok yüksek silahlar olarak biliniyor. Hedeften yayılan kızılötesi ve mor ötesi ışınlarla yönelen bu silahlar sayesinde düşük irtifada uçan helikopter ve uçakları vurmak mümkün.

Başka bir deyişle, eğer terör örgütü bu füzelere sahip ise Türk hava gücünün Türkiye ve Kuzey Irak’ta hareket kabiliyeti bir hayli zayıflar, ayrıca araç ve insan kaybı da artar.

Siyasetçi ve siyaset bilimci Ümit Özdağ helikopteri PKK’nın bu füzelerle vurduğunu düşünüyor. Prof. Dr. Özdağ diyor ki “Helikopterimiz muhtemelen SA-7 ya da SA-8 roketiyle vuruldu. 2 helikopter pilotumuz PKK’nın Irak’ın kuzeyinden yapmış olduğu muhtemelen SA-7 veya SA-8 tipinin kullanıldığı roket saldırısı neticesinde helikopterin pervanesinin vurulması nedeni ile kırıma uğraması neticesinde şehit olmuşlardır. PKK'lı teröristler artık şehir saldırılarında ortamdaki oksijeni emen termobarik roketi mermileri kullanıyorlar."

Resmi yetkililer bu iddiaları doğrulamasa da Washington Post gazetesi de uzmanlara dayandırdığı haberinde PKK’nın Stinger benzeri bir silah kullandığını iddia ediyor. Gazeteye göre örgütün helikopteri düşürmek için kullandığı silah muhtemelen Rus yapımı.

Terör örgütünün 1997 yılında da buna benzer bir-iki saldırı gerçekleştirdiği ve bu sayede iki Türk helikopterini düşürdüğü iddia ediliyor, ancak PKK’nın bu tür silahları kullandığı kanıtlanmış bir bilgi değildi. Cuma günü Çukurca’da yaşanan olayın sorumlusu gerçekten omuzdan havaya atılan füzeler ise durum çok ciddi demektir. Eğer örgüt bu silahlara yeterince sahipse ve bunları Türk Ordusu’na karşı etkili bir şekilde kullanmayı başarabilirse Türkiye, PKK ile mücadelesinde çok ağır bir darbe alıyor demektir.

Hatırlanacağı üzere Stinger füzeleri Afganistan’da Rusya’ya karşı dengeleri bozan silahlardı. Amerikalılar Mücahitler’in eline bu füzeleri verdikten sonra Rusya, Afganistan’da tutunamamaya başladı ve işgalin sonu böylece geldi.

Başka bir deyişle, bu füzeler son derece etkili. Bu nedenle Suriyeli muhalifler de ABD’den Esad’ın hava gücüne karşı kullanılmak üzere ısrarla Stinger füzelerini istediler. Ancak Amerikalılar bu füzeleri Suriye’ye sokmamak için büyük çaba gösterdi. Geldiğimiz noktada Stinger veya benzeri füzelerin Irak’a, belki de Suriye’ye girdiği görülüyor, üstelik bununla kalmayıp PKK’nın eline geçtiği görülüyor.

Şimdi üzerinde düşünülmesi gereken PKK’nın elinde bu ve benzeri silahlardan ne kadar olduğu ve kim tarafından temin edildiğidir.

PKK’nın Türkiye içi çatışmalarda kullandığı bazı silahların yeni ve gelişmiş teknoloji olduğu haberi örgüte bir devletin veya devletlerin destek verdiği şüphesini de uyandırmaktadır. Şu an dedikodularda en çok adı geçen ülke ise Rusya. Omuzdan atılan füzeleri de Rusya’nın temin ettiği iddia ediliyor. Ancak PYD üzerinden diğer devletlerin (örneğin Batılı devletler, İsrail vd.) PKK’ya bu tür bir destek vermesi de inanılması imkânsız bir iddia olmayacaktır. Yine İran'dan bu ve benzeri silahların temin edilmesi de ihtimal dışı değildir.

Görülen o ki bazı devletler vekâlet-savaşlarını Türkiye’ye kaydırmaya çalışmaktadırlar. Türkiye’nin dış politika hataları ve terörle mücadeledeki eksikleri ne yazık ki bu tür girişimlere engel olamamakta, hatta bilmeden zemin hazırlamaktadır.

Perde gerisindeki ülkeler kim olursa olsun, PKK’nın böylesine etkili silahlara ulaşması hiç şüphesiz Türkiye’yi yeni yöntemlere ve stratejilere zorlayacaktır.