25 Mayıs 2016 Çarşamba

33 er vakası, 23 yıldır aydınlatılamadı




24 Mayıs 1993 tarihinde 33 askerin katledilmesi olayı 23 yıldır aydınlatılamadı. Kanlı saldırının gerçekleştirildiği Elazığ-Bingöl karayolunda askerlerin bilinçli olarak korunmasız bırakılarak terör örgütüne yem edildiği iddialarının ise aksi ispatlanamadı. 10 Mart 2000’de Antalya’da yakalanan terör örgütü PKK mensubu Mahir Tekin’in, “Şemdin Sakık’ın 24 Mayıs’ta asker sevkıyatı olacağını nereden öğrendiğini bilmiyorum. Bu sevkıyatı bilmeseydi, o saatte ve tarihte eylem yapılması için kesin talimat vermezdi” değerlendirmesi ise o güne ait şüpheleri derinleştirmişti.

17 yıl sonra ifadeleri alındı
Saldırı sonrasında yaralanan ve geçen yıllara rağmen psikolojik tedavi gören bazı askerin TBMM İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu’na 2013 yılında bilgi verdikleri ortaya çıktı. Yeni Hayat, komisyon üyelerine açıklamalarda bulunan Erdal Özdemir, Levent Koçu, Murat Özçelik ve İbrahim Atik’in ifadelerine ulaştı. Denizlili er Erdal Özdemir, devletin söz konusu saldırıyla ilgili kapsamlı araştırma yapmadığından şikayet ederek, olaydan 17 yıl sonra soruşturma başlatılması ve ifadesine başvurulmasını eleştiriyor.

‘Terör örgütüne yem yapıldık’
Osman Partal ile Erkan Omay da kanlı saldırıda bilinçli olarak terör örgütüne yem yapıldıklarını belirterek, şu tespitlerde bulunuyor: “Teröristlerde isimlerimizin yazılı olduğu liste bulunuyordu. İlk otobüsü durduran teröristlerin lideri Şemdin Sakık, diğer otobüsün nerede olduğunu sordu. Yani iki otobüs olduğunu biliyordu. İlk aracın durdurulduğunu gören ikinci otobüsteki şoförden geri dönmesini istedik. Ancak ‘onlar Nevruz kutluyor’ diyerek yola devam etti. Bunun üzerine teröristler ikinci otobüsü de ele geçirdi.”

‘Gazilik statüsü istiyoruz’

Yine aynı olayda yaralı kurtulan er İsmail Kaplan ise otobüsten indirildikten sonra teröristlerin kendilerine “Biz de sizi bekliyorduk” şeklindeki ifadelerinin kendisini derin şüphelere saldığını ifade ediyor. Kaplan, “Bu olayın önceden organize edildiğine inanıyorum. Ancak devlet konu üzerinde kapsamlı bir soruşturma yürütmedi. Bu da bizleri çok üzdü.” diyor. Devletin kendilerine sahip çıkmasını bekleyen Kaplan, o saldırıda yaralanan erlere gazilik statüsü verilmesini istiyor.