27 Ocak 2011 Perşembe

POLİSLERİN ASKERLİK DURUMU

İçişleri Bakanı Beşir Atalay, polislerin askerlik hizmetini yerine getirmiş sayılmasını öngören tasarının tutarlı, çağdaş ve uluslararası gelişmelere paralel bir karar olduğunu söyledi. Atalay, TBMM Milli Savunma Komisyonunda, polislerin askerlik durumu ile ilgili tasarının görüşmeleri sırasında yaptığı konuşmada, günümüzde hiçbir Avrupa ülkesinde, polisin ayrıca askerlik yapmadığını belirtti.

Polislik mesleğinin bir güvenlik mesleği olduğunu, polislerin uzun bir eğitim gördüğünü kaydeden Atalay, ''Bizim temel gerekçemiz budur. Bu konu yıllarca tartışıldı ve yıllardır gündemdedir. Biz bu yıl içinde uzunca üzerinde çalıştık. Konunun çok boyutu var. Silahlı kuvvetlerin ihtiyaçları var. Bütün bunlar değerlendirildi ve birlikte karar verildi. Tasarı, çok tutarlı, çağdaş ve uluslararası gelişmelere paralel bir karardır'' diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül de tasarıyla ''Emniyet teşkilatı ile Silahlı Kuvvetlerin karşı karşıya getirileceği'' yönündeki eleştiriyi yanıtladı. Polis Akademisi Marşı'nda, ''Sınırda ordu bekler, dahilde biz bekleriz'' şeklinde bir ifade bulunduğunu anımsatan Gönül, ''Bir teşkilat düşünün ki orduyla kendisini bu kadar özdeşleştirmiş ve kendi marşına orduyu koymuş'' dedi.Bu açıdan Emniyet Teşkilatı ve Türk Silahlı Kuvvetlerini her zaman bir arada düşündüklerini belirten Gönül, şöyle devam etti:

''Zaten bu ikisinin ortasında öyle bir teşkilat var ki Jandarma... Silahlı kuvvetlerdir ama emniyet görevi yapar. Sahil Güvenlik de öyledir. Bunlar birbirine destek olan teşkilatlardır. Konunun, 'hiç askerlik yapmayacaklar' gibi algılanması mümkün. Ancak eğer öyle düşünülüyorsa, hiç askerlik yapmayanlar var. Mesela daha yeni kabul ettiniz; yurt dışında 43 yaşını geçen Türk vatandaşı 15 bin avro öderse askerlik yapmayacak. O ödediği para, vatan hizmetinin karşılığı sayılıyor. Bunu sizler kabul ettiniz. Bu konu muhalefetsiz geçti diye hatırlıyorum.''