26 Ocak 2011 Çarşamba

Sayıştay’da ‘son dakika’ olmadı

Sayıştay’da ‘son dakika’ olmadı AKP Grup Başkanvekili Canikli, TSK’da hesap verme sorumluluğunu ortadan kaldıran Sayıştay Kanunu’nda “son dakika değişikliği yapmadıklarını” savundu

AKP Grup Başkanvekili Nurettin Canikli, Sayıştay’ın, TSK başta olmak üzere emniyet ve savunma hizmeti sunan kurumlar üzerinde yapacağı denetim sonucunda hazırlayacağı raporların kamuoyuna açıklanmayacağı hususunun, Sayıştay Kanunu’na son dakikada girmediğini belirterek, ‘’Bu düzenleme 2005’te TBMM’ye sunulan fakat kanunlaşmayan teklifte de yer almaktaydı’’ dedi.

Canikli, bazı AKP’li milletvekilleriyle, “Sayıştay’ın, başta TSK olmak üzere, güvenlik hizmeti sunan kamu kurumlarında yapacağı denetim raporlarının kamuoyuna açıklanması konusunda, bazı basın yayın organlarında çıkan haberler’’ ile ilgili olarak basın toplantısı düzenledi. Yeni Sayıştay Kanunu’yla, ilk defa evrensel normlara uygun bir denetim mekanizmasının oluşturulduğunu belirten Canikli, kanunla bazı kurumların denetlenmesinde ayrıcalıklar içeren hükümlerin tamamen ortadan kaldırıldığını bildirdi. Canikli, hangi işi yaparsa yapsın, kamu kaynağı kullanan tüm kurumların aynı denetime tabi olacağını, TSK, Emniyet, Jandarma ve MİT’in de diğer kamu kurumları gibi Sayıştay’ın denetimine tabi tutulacağını kaydetti.

2005’teki kanun değiştirilmedi

AKP Grup Başkanvekili Canikli, bu gibi kurumların denetlenmesi sonucunda ortaya çıkan bazı bilgilerin, hassasiyeti nedeniyle kamuoyuna duyurulmasının sakıncalı olabileceğini söyledi. Canikli, şöyle konuştu: “Ne kadar gizli olursa olsun, bütün bu alımlar, satımlar Sayıştay’ın denetçileri tarafından denetlenecek, TBMM’ye gönderilecek. Aradaki fark sadece şu; gizlilik gerektirmeyen kurumların raporları kamuoyuna açık olarak duyurulurken, TSK gibi kurumların raporları Meclis’te gizli oturumlarda görüşülecek. Milletvekilleri, ilgili komisyonlarda ve Genel Kurulda bu bilgilere sahip olacaklar. Herkesten gizlenecek şeklinde bir uygulama söz konusu değil ama hayati önemi sahip, tüm dünyada gizli olarak korunan silah ve savunma sistemi ile ilgili bilgilerin bizde de ülke güvenliği açısından korunması kaçınılmazdır ve gereklidir... 2004’te Anayasa’nın ilgili maddesinin değiştirilmesinden sonra 2005’te bir kanun Meclis’e sevk edilmişti. Kanunun 44. maddesinde, ‘TSK’nın elinde bulunan (silah sistemleri gibi) taşınırların bu kanun uyarınca yapılacak denetim sonucunda hazırlanacak raporların TBMM’ye ve kamuoyuna sunulmasına ilişkin hususlar, Genelkurmay ve Milli Savunma Bakanlığı’nın görüşleri alınarak Sayıştay tarafından hazırlanacak bir yönetmelikle belirlenir’ deniliyor. Yani, bugün tartışılan bu hüküm 6085 sayılı Sayıştay Kanununa son dakikada girmemiştir. 2005’te TBMM’ye sunulan fakat kanunlaşmayan teklifte de yer almaktadır.”