27 Ocak 2011 Perşembe

NATO Askeri Komitesi toplandı


Genelkurmay başkanları seviyesindeki NATO Askeri Komitesi, Lizbon Zirvesi'nde alınan kararların takibi ve İttifak'ın devam eden operasyonlarını değerlendirmek için toplandı.

Türkiye'yi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner'in temsil ettiği toplantılarda NATO'nun 19-20 Kasımdaki Lizbon Zirvesi'nde onaylanan yeni stratejik konseptin uygulanması ve askeri sonuçları önemli gündem maddesi olacak.

NATO üyeleri ve ortaklarından 66 genelkurmay başkanının katıldığı toplantılarda, Afganistan ve Kosova başta olmak üzere NATO önderliğindeki operasyonlar da ele alınacak.

Afganistan'daki ABD ve NATO güçlerinin komutanı Amerikalı General David Petraeus ve NATO'nun Afganistan'daki Sivil Temsilcisi Mark Sedwill tarafından bilgilendirilecek genelkurmay başkanlarının mart ayında başlaması planlanan, güvenliğin Afgan güçlerine devriyle ilgili askeri hazırlıkların tamamlanması kararı alması bekleniyor.

NATO, Kosova'da ise yaklaşık 8500 olan asker sayısını, güvenlik durumunun iyileşmesi dolayısıyla mart başında 5000'e indirmeyi hedefliyor.

Öte yandan Rusya Genelkurmay Başkanı Nikolay Makarov'un da katılacağı NATO-Rusya askeri temsilciler toplantısında, NATO-Rusya Konseyi'nin 2011 askeri çalışma planı ve taraflar arasındaki işbirliğinin genişletilmesi ve derinleştirilmesi tartışılacak.