31 Ocak 2011 Pazartesi

Millî Birlik Komitesi (24) Numaralı Tebliği (30.05.1960)

Halkımızın bankalardaki her nevi tevdiatı mevcut kanunların teminatı altındadır. 7 numaralı Tebliğle muvakkaten faaliyetleri durdurulmuş olan bankaların 30 Mayıs 1960 tarihinden itibaren aşağıdaki esaslar dairesinde faaliyette bulunmalarına müsaade edilmiştir.
Bu esaslar 15 Haziran 1960 tarihine kadar mer'idir.
1. Resmî mevduat ve bankalar arası mevduat serbest bırakılmıştır.
2. Tasarruf mevduatında; mevduat bakiyesinin yarısını tecavüz etmemek şartlyle 15 Haziran 1960 tarihine kadar âzami 2.500 Türk lirasına kadar olan talepler karşılanacaktır. Devlete karşı vergi ve sair şekilde tediyeler de dâhil olmak üzere besaptan hasaba münakaleler bu takyide tabi değildir.
3. Ticari mevduatta; alâkalı firma ve müesseselerin vacibüttediye borç ve mükellefiyetleri nispetindeki talepleri is'af olunacaktır.
4. Vadeli ve İhbarlı mevduatta erken ödeme muamelesi yapılmıyacaktır.
5. Nakit dışındaki her türlü tevdiat yeni bir tebliğe kadar bloke tutulacaktır.
6. Kiralık kasalar da 5 inci madde hükümlerine tabidir. Sahipleri tarafından açılmasına bankalarca müsaade edilmiyecektir.
7. Bu Tebliğ tarihinden itibaren yapılacak bilûmum tevdiat yukarıdaki takyitlere tabi değildir.
8. Kredi muameleleri mer'i hükümler ve limitler dâhilinde devam edecektir. Ancak, işbu Tebliğin neşri tarihinden evvel açılmış olan kredilerden 15 Haziran 1960 tarihine kadar yapılacak ödemelerin 300 bin Türk lirasını tecavüz edenleri Maliye Vekâleti Hazine Umum Müdürlüğünden alınacak hususi bir müsaadeye tabidir.
9. Yukarıdaki hususlarda gerekli hazırlıkları yapmak için bankalar 28 ve 29 Mayıs tarihlerine tesadüf eden tatil günlerinde de çalışabileceklerdir.
10. Bankalar Kanununa göre; bankaların salahiyetli ve vazifeli organları yukarıda tadat edilen hususları takip ve temin etmekle mükelleftir.
C E M A L GÜRSEL Orgeneral
MİLLİ BİRLİK KOMÎTE BAŞKANI VE TÜRK SİLÂHLI K U V V E T L E R BAŞKUMANDANI