Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın asker intiharlarıyla ilgili soru önergesine verdiği yanıtta son beş yılda 408 askerin intihar ederek yaşamını yitirdiğini bildirdi.
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, BDP Van Milletvekili Fatma Kurtulan’ın TSK’ndeki asker intiharlarına ilişkin soru önergesini yanıtladı. Bakan Gönül önergede adı geçen askerlerin intiharlarına ilişkin şu bilgileri verdi:
"Önergede adı geçen Jandarma Er Hasan Çakır’ın ölümü hakkında 5’nci Zırhlı Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığının, Er İdris Çiftçi’nin ölüm olayı hakkında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Askeri Savcılığının, Er Erdi Alkan’ın ölüm olayı hakkında 5’nci Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının, Piyade Er Şaban Koçak’ın ölüm olayı hakkında 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığının, Onbaşı Mehmet Çavdar’ın ölüm olayı hakkında Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığının, Er Turgut Aydoğan’ın ölüm olayı hakkında Hava Eğitim Komutanlığı Askeri savcılığının Er Osman Kulaber’in ölüm olayı hakkında 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Askeri Savcılığının soruşturma dosyaları üzerinden soruşturmaya devam edildiği, Er Said Kızılkaya’nın ölüm olayı hakkında ise Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Askeri Savcılığı tarafından yapılan soruşturma sonunda kovuşturmaya yer olmadığı kararı verildiği, kararın halen tebliğ aşamasında olduğu tespit edilmiştir."
-"REHBERLİK DANIŞMA MERKEZLERİ BÜTÜN KIŞLALARDA GÖREV YAPIYOR"-
Bakan Gönül TSK’nde meydana gelen kaza ve olaylara ilişkin raporların titizlikle hazırlandığı ve incelendiğini belirtirken kaza ve intihar olaylarının asgariye indirilmesi için de TSK’nde görevli personelin, psikososyal sorunlarının değerlendirilmesi, askeri ortamın bireyin psikolojik ve sosyal yönü üzerindeki etkilerinin araştırılması için Rehberlik Danışma Merkezleri’nin TSK’nın bütün kışlalarında görev yaptığını söyledi. Bakan Gönül "Birliğe yeni katılan erbaş/erlere kayıt kabul sırasında psikososyal risk faktörü tarama anketi uygulanmakta, ruhsal problemleri tespit edilenler için ‘Askeri İşlevsellik Değerlendirme ve Kıt’a Kanaat Formu’ tanzim edilmekte, bilahare, ‘Askeri İşlevsellik Değerlendirme ve Kıt’a Kanaat Formu’ ile birlikte sağlık kurumlarına sevkleri sağlanarak tedavileri yaptırılmakta ve bu personel devamlı kontrol altında bulundurulmaktadır" dedi.
-"İNTİHAR RİSKİ OLANLARA MERMİLİ NÖBET TUTTURULMUYOR"-
Bakan Gönül, alınan tedbirler arasında ateşli silahların intiharın en yaygın yöntem olduğu düşünülerek ‘potansiyel intihar riski olanlar’ın mermili nöbet yerlerinde görevlendirilmemesi ve izinsiz nöbet değişikliği yapılmamasını da saydı. Bakan Gönül intihar etmekte kullanılabilecek silah, ilaç ve benzeri malzemelerin de kontrol altında bulundurulduğunu kaydetti.
-"SON BEŞ YILDA 408 ASKER İNTİHAR ETTİ, İNTİHAR AZALDI"-
Gönül soru önergesine verdiği yanıtta son beş yılda ordudaki asker intiharlarına ilişkin de sayısal bilgi verdi. Buna göre son beş yılda orduda 408 asker intihar ederek hayatını kaybetti. Bakan Gönül ise alınan tedbirlerle Emniyet ve Kaza Önlemi Sisteminin etkin şekilde işletilmesi sayesinde TSK’nde gerçekleşen intihar olaylarında önceki yıllara göre azalma olduğunu kaydetti. Gönül "Alınan tüm tedbirlere rağmen vefatla sonuçlanan herhangi bir kaza/olay meydana geldiğinde; vefat eden personelin ailesine Garnizon Komutanlıkları vasıtasıyla bilgi verilmekte, ailenin talep etmesi halinde olayın gerçekleştiği birliğe davet edilmekte, kaza/olayın oluş şeklini ilk ağızdan dinlemeleri temin edilmekte ve zihinlerde herhangi bir şüphe kalmamasına özen gösterilmektedir" dedi.