27 Ocak 2011 Perşembe

Azeri-Türk ortak karargahı iddiası

Acerbaycan basınında Karabağ üzerine yeni savaş iddiaları artarken, Türkiye de bu savaş iddialarına dahil ediliyor

Azeri basınında yer alan habere göre Türkiye ile Azerbaycan askeri yetkilileri ortak askeri karargah kurma kararı aldı. Karabağ'ta yeni bir savaşın yaşanması durumunda, savaşın bu yeni karargah tarafından yönetileceği belirtildi.

Bu konuda anlaşmanın Jandarma Kuvvetleri Komutanı orgeneral Necdet Özel'in Bakü ziyareti sırasında yapıldığı öne sürüldü. Özel, Bakü ziyareti sırasında savunma bakanı Sefer Ebiyev ve diğer üst düzey devlet yetkilileri ile bir araya gelmişti. Haberlere göre, görüşme sırasında muhtemel savaş senaryoları gündeme taşındı.

Azeri uzmanlara göre, Türkiye ve Azerbaycan askeri kaynakları kısa bir sure içerisinde muhtemel bir savaşın biteceğine inanıyor. Ancak savaş sırasında Rusya'nın da olaylara müdahil olması bekleniyor. Bu ise savaş planlarının değişmesi anlamına geliyor. Savaş senaryolarının Azerbaycan devlet başkanı İlham Aliyev tarafından da değerlendirildiği öne sürüldü.

Son dönemde Ermenistan medyasında da savaşın başlayabileceğine dair haberler çıkmaya başladı. Sarkisyan'ın devlet başkanlığı dönemini uzatmak maksadıyla yeni bir savaş başlatabileceği ve Azerbaycan'ın başka topraklarının da işgal olunabileceği öne sürülüyor. Özellikle son dönemde Ermeni diyasporasının da savaş hazırlıkları yaptığı iddia ediliyor. Diyaspora temsilcilerinin savaş çıkması durumunda Ermenistan'a mali yardımın yanı sıra paralı askerlerle de yardım yapabileceği ifade ediliyor.