27 Ocak 2011 Perşembe

GATA’da Son GATAkulli

GATA’yı Ergenekon sanıklarına çiftlik gibi kullandırarak hukuktan kaçıran, komutan yakınlarına usulsüz çürük raporları veren ve mason derneklerine yardım toplamakla geçmişte sıkça gündeme gelen GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi’nin, son GATAkulliyi kendi Başhekimi Prof. Tbp. Tuğg. Yusuf Ziya Yergök için yaptığı ortaya çıktı. Akit’in ulaştığı belgeler, GATA Başhekimi Prof. Tbp. Tuğg. Yusuf Ziya Yergök’ün TSK Personel Kanunu, İzin Yönetmeliği ve Askeri Ceza Kanunu’na aykırı olarak yurt dışına çıkış yaptığını gösteriyor.

Ergenekon sanıklarına verdiği skandal raporlardan dolayı eleştirilen GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi’nin, Başhekimi Yusuf Ziya Yergök için de “GATAkulli” yaptığı ortaya çıktı.

Akit’in ele geçirdiği belgelere göre; GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Başhekimi Prof. Tbp. Tuğg. Yusuf Ziya Yergök, yaklaşık 4 ay önce çalıştığı hastanede akciğer kanserine yakalandığını öğrendi. GATA’da veya Türkiye’deki başka herhangi bir hastanede tedavi olmak yerine yurt dışında tedavi olmayı tercih eden Baştabip Yusuf Ziya Yergök’ün yurtdışına çıkış izni almadan ve kanunlara aykırı olarak Belçika’ya gittiği belgelerden anlaşılıyor.

TSK İZİN YÖNETMELİĞİ’NE GÖRE SUÇ İŞLEDİ
Akit’in ulaştığı “Özel Bilgi Raporu”na göre bu süreçte göz ardı edilmeyecek ve ciddi suç unsuru teşkil eden olaylar dikkat çekiyor. Yusuf Ziya Yergök’ün TSK Personel Kanunu, İzin Yönetmeliği ve Askeri Ceza Kanunu’na aykırı olarak yurt dışına çıkış yaptığı görülüyor. Çünkü; TSK İzin Yönetmeliği’nin 15/2 maddesi; TSK personelinin yurt dışı çıkışlarını en az bir ay önce ilgili komutanlığa ve Genelkurmay Başkanlığı’na (general olanlar için) bildirmesini hükme bağlıyor. Bu açık hükme rağmen GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Başhekimi Yusuf Ziya Yergök, Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in sözlü olarak “gidebilirsin” ifadesi üzerine Ekim 2010’da Belçika’ya gitmiş.

“TÜRKİYE’DE TEDAVİ OLABİLİR” RAPORUNA RAĞMEN BELÇİKA’YA GİTMİŞ
Yusuf Ziya Yergök yurt dışına gittikten sonra, durumunun kanunlara uydurulması için GATA’da büyük bir seferberlik başlamış. Hastalık dosyası Sağlık Komutanlığı tarafından Ankara GATA Akademik Kurulu’na gönderilen Yergök için, “tedavisinin yurt içinde mümkün olduğu, dolayısıyla yurt dışı sevkin uygun olmadığı” kararına yer verilince GATA’da büyük panik başladı. Org. Aslan Güner’in desteğiyle yurt dışına çıktığı anlaşılan Yusuf Ziya Yergök’ün, yaklaşık 2 ayını hiçbir resmi evrak almadan Belçika’da geçirdiği için Askeri Ceza Kanunu’na göre “firari” sayılabileceği ifade ediliyor.

KILIFINA UYDURMA SEFERBERLİĞİ
GATA Haydarpaşa Askeri Hastanesi Komutanlığı’ndan GATA ve Sağlık Komutanlığı’na gönderilen 24 Kasım 2010 tarihli iki sayfalık Özel Bilgi Notu’nda yurt dışına izinsiz çıkış yapan Tuğgeneral Yusuf Ziya Yergök’ün durumunun kılıfına nasıl uydurulacağı 13 maddede anlatılıyor. Özel Bilgi Notu’nun 5. maddesinde hastanın sağlık durumunun acil ve hayati önemi haiz olması sebebiyle sıralı amirlerin sözlü izni ile Belçika’ya hareket ettiği savunuluyor. 11. maddede ise “2004 tarihinde Askeri Ceza Kanunu’nun 67. maddesinin 1. fıkrasının A bendinin iptal edildiği, dolayısıyla firar amacı taşımayan izinsiz yurt dışı çıkışların suç kapsamından çıkarıldığı” yorumu yapılarak Org. Aslan Güner’in sözlü izninin resmi izin olamayacağı ima ediliyor. Bilgi Notu’nun 13. maddesinde de Yusuf Ziya Yergök’ün yurt dışına çıkışına kanuni kılıf uydurulması talebi şöyle itiraf ediliyor: “GATA Profesörler Kurulu’nun hastayı yurt dışına sevk etmesi, Profesörler Kurulu sevk etmezse Genelkurmay Personel Başkanlığı’nın yurt dışı izinli olduğunu gösteren belge düzenlemesi durumunda tüm süreç yasal hale gelebilecek.”

Bilgi notunda GATA Komutanı Yergök için özel muamele istenirken, şimdiye kadar birçok TSK personelinin izinsiz yurt dışı çıkış bahanesi ile mağdur edildiği, hapis yattığı ve hatta ihraç edildiği biliniyor.

ASLAN PAŞANIN TALİMATIYLA REFAKATÇİ DOKTOR DA YOLLANDI
Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Aslan Güner’in, resmi izni olmadan yurt dışına çıkan GATA Başhekimi Yusuf Ziya Yergök’ün peşinde Belçika’ya refakatçi doktor gönderdiği de biliniyor. Refakatçi olarak gönderilen isim ise Marmaris Aksaz Askeri Hastanesi’nden Dr. Erdem Toğrol.

GATA’da tedavi imkanı olduğu halde kanunları hiçe sayarak Belçika’ya giden GATA Başhekimi Yusuf Ziya Yergök’ün işlemlerini kanuni hale getirebilmek için GATA adeta seferber olmuş.