20 Nisan 2011 Çarşamba

İdama şerh koyan Hakim Albay'dan 12 Eylül'e eleştiri

Darbe döneminde sıkıyönetim hâkimliği yapan eski Hâkim Albay Hamdi Sevinç, kendisinin de 12 Eylül mağduru olduğunu ifade etti.Necdet Adalı'nın asılmasına muhalefet şerhi koyduktan sonra emekliye sevk edilen Sevinç, hukuka uygun kararlar verdiği için ordudan uzaklaştırılığını söylüyor Zaman'a konuşan eski askeri hakim, sıkıyönetim yasasında 'hâkimler re'sen emekli edilemez' hükmüne rağmen 'ilmi yetersizlik'ten görevine son verildiğinin altını çiziyor. "Asker veya sivil darbeye zemin hazırlayan kim varsa ortaya çıkarılarak yargılanmalı" diyen Sevinç, referandumda yapılan anayasa değişikliğinin yetersiz olduğunu düşünüyor. Sevinç, 1982 Anayasası'nın uzlaşma sağlanarak tamamen değiştirilmesini istiyor.

Rahatsızlığı sebebiyle sorulara yazılı cevap gönderen Hâkim Albay Hamdi Sevinç, 6-7 Eylül olayları, 27 Mayıs 1960 ile 12 Eylül 1980 darbeleri ve 12 Mart 1971 muhtırasının yargı ayağında 30 yıl görev yaptığını belirtti. Sevinç, "12 Eylül 1980 darbesi öncesinde, ülkeyi yönetmekte yetersizliği olan, ihmali bulunan, kendi siyasal görüşünü herkesin üstünde tutan, emrindeki silahlı güçleri yeterince anlamayıp, denetleyemeyen devlet adamları, halkın huzuruna çıkıp özeleştiri yapsın. Günde 20-30 kişinin silahlı saldırısı ile gece gündüz demeden öldürüldüğü, her meslekten ve sıradan yurttaşın; 'Bu ölümleri durdurun' diye, askerin kapısını çaldığı ortamı kim yarattı ise, sivil veya asker kimse bulup çıkarın ortaya." şeklinde konuştu.

Gerçekleştirilmiş darbeler içinde yer alan, sivil-asker, kim olursa olsun mutlaka yargılanması gerektiğinin altını çizen Hâkim Albay Sevinç, bu yargılamaların, savcılık ve hâkimlik mesleğinin son aşamasına gelmiş, bilgili deneyimli, gelecekten şahsı için beklentisi olmayan, saygın yargı mensuplarınca yapılması gerektiğini kaydetti. Yürürlükteki, 1982 Anayasası'nın 'geçici 15. maddesi'nin kaldırılmasını ceza hukuku yönünden anlamsız bulan Hâkim Sevinç, "Kaldırma sonuç vermeyecektir. Bu görüşümden, madde kaldırılırsa verdiğim kararlardan hesap vermekten korktuğum anlamı çıkarılmasın sakın! Verdiğim kararlardan dolayı yargılanmaya her zaman hazırım. Bir hâkim arkasında duramayacağı karar vermez." diye konuştu.

Sıkıyönetim hâkimliği döneminde verdiği önemli hükümlerin, Yargıtay'ın denetim ve onayından geçtiğini kaydeden Hamdi Sevinç, 12 Eylül'de, hukuka uygun kararlar aldığından dolayı mağdur edildiğini de açıkladı. Darbe döneminde Necmettin Erbakan ve 40 arkadaşının Konya mitingi sebebiyle tutuklama istemi ile yargılandığını anlattı. Kendi isteminin reddi ile MSP'lileri tutuklamayıp, aynı gün serbest bıraktığını belirten Sevinç, "O tarihte serbest bırakma kararını verebilecek kaç tane hâkim vardı, merak ediyorum. Kararım, hukuka uygundu. Nitekim parti mensupları, 3 yıl yargılandıktan sonra beraat ettiler." şeklinde konuştu.

Verdiği karardan dolayı 25 gün sonra, sıkıyönetim yasasında 'hâkimler re'sen emekli edilemez' hükmünün yer almasına rağmen 'ilmi yetersizlik' maddesinden emekli edildiğini açıklayan Sevinç, o tarihe kadar, 26 yıllık sicilinin pekiyi olduğunu hatırlattı. Necdet Adalı idamıyla ilgili verdiği hükme de değinen Hâkim Albay Sevinç, kararın 12 Eylül öncesine ait olduğunu ifade etti. Sevinç, Askerî Yargıtay'ca onaylanan 12 Eylül'ün ardından infazla ilgili son onama yetkisinin, TBMM yerine 5 kişilik konseye geçtiğini kaydetti.