29 Nisan 2011 Cuma

‘Balyoz’da insanın içi burkuluyor'

Asker-sivil ilişkilerinde yaşanan gerilim nedeniyle son dönemin en kritik bakanlarından biri konumuna gelen Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, bakanlıkta gerginliklerle geçen 8 yılını anlatırken, “Çok değerli Genelkurmay başkanları ile çalıştım. Sırf kıdemleri sebebiyle oraya gelmiş insanlar değillerdi” dedi

Gönül, Balyoz davası nedeniyle tutuklanan askerlerin suçlu oldukları ispat edilene kadar suçsuz olduklarını vurgularken, “Hissi tarafı tarif edilemeyecek ölçüde üzüntülü ve insanın içini burkan olaylar cereyan ediyor. Kurum ve kuruluşlara hepimizin sahip çıkması lazım” diyerek duygu yüklü mesajlar verdi.

Genelkurmay Başkanlığı’nın Milli Savunma Bakanlığı’na bağlanmasıyla ilgili olarak da, “Siyaset karışmamalı” mesajını veren Gönül, Güneydoğu’da 6 tümenin tamamen profesyonelleştiğini ifade ederken, seçimden sonra bedelli askerlik ile askerliğin yapısıyla ilgili düzenlemelerde değişikliğe gidilebileceği sinyalini verdi.

Gönül, Balyoz davasında tutuklanan general ve amiraller anımsatılınca, “Eskiden siviller askeri mahkemede yargılanırdı, şimdi askerler sivil mahkemelerde yargılanıyor. Her ikisinde de şikayet var. Herkes, aksi sabit oluncaya kadar masumdur. Biz de olaya böyle bakıyoruz. Devam eden yargılamayla ilgili görüş beyan etmek anayasaya aykırı. Ttemennimiz hakikatlerin bir an önce ortaya çıkmasıdır” dedi.

‘İlk defa buluşmuyoruz’

Gönül, Balyoz davası kapsamında muvazzaf general ve amirallerin tutuklanmasının hemen ardından Dolmabahçe’de kendisi, Başbakan Erdoğan ve Genelkurmay Başkanı Koşaner arasında yapılan toplantıyla ilgili olarak ise, “Üçümüz ilk defa bir araya gelmiyoruz. Hissi tarafı tarif edilemeyecek ölçüde üzüntülü ve insanın içini burkan olaylar cereyan ediyor. Askerlik mesleği kederde ve kıvançta kader birliği yapılan bir meslek. Çoluğunuz çocuğunuz beraber büyüyor, eşleriniz kardeş gibi oluyor. Bunu çok kolay anlıyorum, mülki idare mensubuyum. Bizim de çocuklarımız kendi kardeşleri kadar bizim mülki idare amiri arkadaşlarımızın çocuklarıyla kardeştirler. Askerin böyle hissetmesini normal karşılamak gerekir” diye konuştu. Gönül, Balyoz dışındaki davaları kastederek, “Bilmediğiniz bazı görevden alma ve açığa almalar var” dedi.