27 Nisan 2011 Çarşamba

'E-muhtıra Olmasaydı Emekli Olmazdım'

Emekli Piyade Yarbay İsmet Serttaş, 27 Nisan e-muhtırası öncesinde ve sonrasında manevi baskı gördüğünü söyledi.

1997’den sonra yeni ortaya çıkan post modern darbe anlayışlarının ordu içindeki milli ve manevi değerleri yüksek olan askerleri etkilediğini belirten Serttaş, “27 Nisan e-muhtırası olmasaydı emekli olmazdım.” dedi.

Genelkurmay’ın internet sitesinden verdiği ve daha sonra e-muhtıra olarak değerlendirilen muhtıranın yıl dönümünde, TSK'da gördüğü baskılar yüzünden emekli olmak zorunda kaldığını belirten Piyade Yarbay İsmet Serttaş, o dönemde yaşadıklarını Cihan Haber Ajansı (Cihan) muhabirine anlattı.

E-muhtıra öncesinde ve o dönemde manevi baskı gördüğünü belirten Serttaş, 25 yıl süreyle severek giydiği askeri üniformayı istemeyerek de olsa çıkarmak zorunda kaldığını söyledi. “27 Nisan e-muhtırası olmasaydı emekli olmazdım.” diyen Serttaş, 1997 yılından sonra yeni ortaya çıkan post modern darbe anlayışlarının ordu içindeki milli ve manevi değerleri yüksek olan askerleri etkilediğini kaydetti. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde görev yaptığı sırada doğrudan baskı görmediğinin de altını çizen Serttaş, “TSK’da insanların dünya görüşü açısından rütbe arttıkça baskı azalıyor. Ancak alt rütbelerde daha fazla baskı hissediliyordu. Amirlerin senin çalışmana bakmadan, sadece dünya görüşleri ters geldiği için keyfi davranıp hakkında rapor düzenleyip sana baskı yapmaya çalışabiliyordu.” diye konuştu.

27 Nisan e-muhtırası sonrası oluşan durum içerisinde kritik eşiğin henüz tam olarak aşılmadığını belirten emekli yarbay Serttaş, Türkiye’de 2-3 dönem daha darbe söylentilerinin devam edebileceğini öne sürdü. Ülkedeki asker-sivil derin yapılanmanın arkasında yabancı devletlerin parmağı olduğunu iddia eden Serttaş, "Avrupalılar ‘Türkiye, Türklere bırakılmayacak kadar kıymetli bir ülke’ düşüncesinde oldukları için bu terör ve benzeri yapılanmaları desteklemeleri söz konusudur.” görüşünü savundu.

Bundan dolayı asker ve hükümetin birbirlerinin hassasiyetini iyi bilip ülkeyi yurt içinde ve yurt dışında zor durumda bırakacak söylemlerden kaçınması gerektiğini vurgulayan Serttaş, “Hükümet üyeleri de asker de birbirlerinin hassasiyetlerini dikkate alması gerekiyor. Burada partiler üstü düşünerek ülkemiz bekası ve huzuru için herkesin üzerine düşen vazifeyi yapmasını diliyorum. Asker eski güvenini kazanmak istiyorsa üzerine düşeni yapması gerekiyor.” dedi.