25 Nisan 2011 Pazartesi

Karargâh'tan CHP'ye seçim desteği

Hükümet yetkililerinin askerlik beyanlarına hep açıklama ile çekidüzen veren Genelkurmay, CHP'nin radikal önerileri konusunda neden sessiz kalıyor?

Haber 7 editörlerinin dikkatinden, o gün medyada yer alan en çarpıcı yazılar kaçmıyor. Haber 7’nin yazılı basından sizler için alıntıladığı köşe yazılarına göz atma fırsatı bulursanız, sayıları 30’u aşan ulusal gazetelerde o gün yer alan en calıcı yazılara ulaşabilirsiniz.

Eğer Haber 7 editörleri, Vatan gazetesi yazarı Sanem Altan’ın Pazar günü yayınlanan “Askerlik kısalıyormuş...” başlıklı yazısına ulaşmak için link vermeselerdi, yazıda yer alan önemli bir soru gözümüzden kaçacaktı.

Geçtiğimiz 4 yıl içinde bu köşede, askerliğin isteyenler için 18 yaşına düşürülmesi, tek tip askerliğe şiddetle itiraz ve bedelli askerlik konusu başta olmak üzere, Milli Savunma Bakanının hükümetin en başarısız bakanı olarak anlatıldığı yazılar da dahil, Türkiye’nin askerlik sistemine yönelik çok sayıda yazı kaleme aldık. Konu bu kadar etraflı kapsama alanımız içinde olunca, Sanem Altan’ın “Askerlik kısalıyormuş...” başlıklı yazısını gözden kaçırmak bizim için hakikaten eksiklik olurdu.

Şöyle yazıyor Sanem Altan:

“Kemal Kılıçdaroğlu birçok vaatte bulundu. Bir tanesi şuydu; askerliği iki aşamada 15 aydan 6 aya indirerek, savunma bütçesinde köklü bir kesinti yapacakmış. Bu tasarrufu da istihdam için harcayacakmış. Fatih Çekirge, CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran’a sormuş: ‘CHP bu kararı alırken acaba komutanlara sordu mu?’ ‘Tabii danışıldı, orgeneral düzeyinde emekli komutanlarla konuşuldu, onlar da Genelkurmay’la konuşmuşlar demiş Umut Oran...”

Şöyle devam ediyor Sanem Altan: “Bunu duyunca insanın aklına birçok soru geliyor. Askerler gizlice CHP’ye söylediklerini neden açıkça topluma söylemiyorlar? AKP, asker “kısaltılsın” dediği halde mi “askerliğin kısaltılmasına” karşı çıkıyor? Yoksa askerler, CHP’ye başka, AKP’ye başka şeyler mi söylüyor?”

Başta hükümet yetkililerinin açıklamaları olmak üzere, askerlik konusunda medyada toplumu umutlandıran bir haber yer alsa, hemen bir açıklama ile konuyu kapatma yolunu tercih eden Genelkurmay çevreleri, askerlik sisteminde köklü değişiklik öneren CHP açıklamaları karşısında neden sessizliği tercih ediyorlar? Bir açıklama yapma gereği duymuyorlar?

Yoksa Sanem Altan’ın da ifade ettiği gibi, kamuoyunda ilgi gören bu önerilerin CHP oylarında tırmanışa neden olacağı beklentisi ile bekle-gör politikası mı izliyorlar?

Hatırlatmak isterim; Ben CHP’nin konuyla ilgili önerilerini sonuna kadar destekliyorum. 40 gün önce kaleme aldığımız, “AKP topu kaptırdı, CHP gol peşinde” başlıklı yazıda da altını çizdiğimiz gibi, Başbakan her ne kadar karşı çıkmış olsa da, CHP’nin konuyla ilgili teklifini oldukça makul öneriler olarak görüyorum. Önerilerin, en azından bir çabayı, bir arayışı, ülkenin askerlik politikasını sivil iktidarın belirlemesini yansıtan yönü var.

Hükümet bu konuda oldukça zayıf kaldı. AK Parti ve hükümet çevrelerinden (örneğin bedelli konusunda) ne zaman bir çalışma yapıldığı duyumu gelse, Genelkurmay iki satırlık açıklama ile tüm söylentilere “yok muamelesi” çekti şimdiye kadar. Bakan açıklamaları yalanlandı. Şimdi aynı Genelkurmay, CHP’nin en iddialı seçim vaatlerinden olan askerlikle ilgili öneriler konusunda sessizliği tercih ederek, CHP’nin seçim kampanyasına bir bakıma zımnen destek veriyor gibi görünüyor. Hükümet de bunu seyrediyor...

O kadar ki, AK Parti’nin seçim beyannemesinde kamuoyunu heyecanlandıracak ölçüde cazip bir askerlik çalışması görünmüyor. Konunun çözümü tamamen Genelkurmay’a havale edilmiş gibi görünüyor.

Aslında sorunun cevabı Haber7’de daha önce yer alan bir foto-galeride gizli. Genelkurmay’ı yerli-yabancı önemli mevkide her kim ziyaret etse, Genelkurmay Başkanı ziyaretçi ile birlikte fotoğraf çekiliyor ve TSK’nın web sayfasında yayınlanıyor.

Haber7 de yer alan foto-galeride, başta Cumhurbakanı ve Başbakan olmak üzere, eğer AK Parti çevrelerinden bir isim Genelkurmay’ı ziyaret etmiş ise, fotoğraflarda Genelkurmay Başkanının yüzü Messenger’deki mutsuz duruş ikonu gibi yediyi yirmibeş geçe halinde görünüyor. CHP’ye yakın çevrelerin ziyaretinde ise, Messenger’deki tebessüm ikonu gibi, onu on geçe halinde görünüyor.

Daha önce medyada, Başbakan Erdoğan ve CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun Güneydoğu ziyaretlerinin TSK'nın internet sitesinde veriliş şekline dair haberler yer almış ve CHP liderine daha özel bir muamele yapıldığı iddia edilmişti.

Askerlik konusunda makul bir çözüm bulunsun da, varsın CHP nasiplensin, varsın Genelkurmay CHP’yi arkalasın. Yeter ki çağdaş bir düzenleme olsun.