21 Nisan 2011 Perşembe

4 milyar dolarlık imza!

Helikopter ihalesini amerikan sikorsky kazandı

Savunma Sanayi İcra Komitesi (SSİK), uzun süredir karar aşamasında bulunulan ancak resmi açıklamayı bir türlü yapamadığı 4 milyar dolarlık genel maksat helikopteri ihalesini sonuçlandırmak üzere bugün toplandı.

Milli Savunma Bakanı Vedi Gönül 121 helikopterlik ihaleyi Amerikan Sikorsky'nin kazandığını açıkladı.
Genel Maksat Helikopter Projesi ihalesinde, ABD'li havacılık ve savunma sanayi şirketi Sikorsky firmasıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

AGUSTA’NIN TEKLİFİ
Başbakan, Milli Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı’ndan oluşan SSİK, son olarak 22 Mart’ta toplanmış, ancak genel maksat helikopteri ihalesini sonuçlandıramamıştı. Toplam 109 adet genel maksat helikopteri üretilmesini öngören ihalede ABD firması Sikorsky “S-70 Blackhawk”, İtalyan-İngiliz ortaklığı Agusta Westland ise “TUHP 149” modeliyle yarışıyor.

Daha önce TSK'nın ATAK taarruz helikopteri ihalesini de kazanan Agusta Westland, genel maksat helikopteri ihalesini kazanmaları halinde, Türkiye'ye ileride üreteceği helikopterleri ihraç etme hakkı vermeyi de teklif etti. Agusta Westland'ın teklifinde, helikopterin tasarımından motor üretimine kadar tüm sürecin ortaklaşa yürütülmesi ve firmanın ilerleyen yıllarda farklı ülkelerden alacağı siparişlerin de Türkiye ile birlikte üretilmesi yer alıyor.

SIKORSKY'NİN VAADİ
Sikorsky firması ise Türkiye'de üretilecek helikopterlerden en az 200 adedini üçüncü ülkelere ihraç etmek üzere satın almayı vaat etti.