29 Nisan 2011 Cuma

THY'den 'Çılgın Proje'

THY Teknik AŞ. Genel Müdürü Demir, ilk yerli yolcu uçağının 2023 yılına yetiştirileceğinin müjdesini verdi.

Demir, "Havacılık arenasında dünyada söz sahibi ülkelerden olacağımız faaliyetlerin merkezini oluşturacağız" dedi

Serginin açılışında Atatürk Havalimanı Mülki İdare Amiri Ahmet Aydın, Hava Harp Okulu Komutanı Tümgeneral İsmail Taş, THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, Onur Hava Yolları Genel Müdürü Şahabettin Bolukçu ve İTO Başkanı Murat Yalçıntaş da yer aldı.

Türk Havacılık Endüstrisi Sergisi ve Forumu'nun açılışı dün Atatürk Havalimanı Onur Air Hangarı'nda gerçekleşti. 70'ten fazla yerli ve yabancı firmanın stant açtığı sergide, motordan, kokpit donanımlarına, kara kutulardan, kargo donanımlarına kadar binlerce ürün sergilendi. Fuarın açılışından sonra basın mensuplarının sorularını cevaplayan THY Teknik AŞ Genel Müdürü İsmail Demir, 2023 hedefleri içinde yerli yolcu uçağı üretimiyle ilgili şu bilgileri verdi:

8 MİLYAR DOLARLIK HEDEF
"Kendi uçak bakımı işimiz açısından dünyanın ilk beş bakım merkezinden birisi olmak istiyoruz. 2023 yılında dünyada oluşacak havacılık uçak bakım sektöründe oluşacak yaklaşık 62 milyar dolarlık pazarın 8 milyar dolarını almak üzere ticari bir hedef koyduk. Yine bu sektörde sadece bakım onarımcı değil üretici de olabilen, dünyada havacılık endüstrisi denildiğinde 'bu arenada Türkiye de söz sahibi' dedirtecek faaliyetlerini merkezini oluşturmayı amaçlıyoruz. Uçak yapımı konusu bizim değil Türkiye'nin hedefidir. THY olarak uçak yapımına katkıda bulunacak şirketlerden biriyiz. Türkiye bu hedefi 2023'e kadar gerçekleştirecektir."

TÜRKİYE PAZARIYLA SINIRLI KALAMAYIZ
THY'nin yeni kurduğu Türk Kabin İçi Sistemleri AŞ'nin hedefleri hakkında da bilgi veren Genel Müdür Demir, "Kabin içinde yolculara daha konforlu hizmet vermek için daha kullanışlı donanımlar üreteceğiz. Hedefimiz Türkiye pazarı değil. Çünkü Türkiye pazarı bu iş için küçük kalıyor. Hedef pazar dünyanın tamamıdır. THY Teknik AŞ olarak dünya pazarındaki pastadan alacağımız pay 2.5 milyar dolardır" diye konuştu.

Bayraktar-1'e yoğun ilgi
Havacılık sektöründen 3 bin kişinin ziyaret etmesinin beklendiği sergide en yoğun ilgiyi Baykar Makine Sanayi ve Ticaret AŞ'nin ürettiği "Bayraktar-1" adlı insansız hava aracı (İHA) gördü. Şirketin genel müdürü Haluk Bayraktar, "Türkiye'nin ilk İHA'sını 30 mühendisten oluşAn Ar-Ge ekibimizle ürettik. Bu aktif olarak silahlı kuvvetlerimizin kullandığı bir hava aracı. TSK'nın envanterinde mevcut olan Bayraktar-1'e ülkemizin gelecekte çok ihtiyacı var" dedi.