25 Nisan 2011 Pazartesi

Cezayı az veren hâkimi sürgün ettiler

12 Eylül darbecilerinin Türkiye'nin sevilen kanaat önderlerinden Abdullah Büyük Hocaefendi'ye 18 yıl yerine 11 ay 20 gün ceza veren Hakim Hasan Tahsin Oğuz'u, bu kararı nedeniyle sürgüne gönderdiği ortaya çıktı.Abdullah Büyük Hocaefendi'nin anlattığına göre, Konya sıkıyönetim mahkemesi başkanı Süleyman Kızıltan, kendisine 18 yıl hapis cezası vermeyi planlıyordu. Karar duruşması günü annesi ağır hastalanan hakim Kızıltan'ın yerine kıdeminden dolayı Hakim Hasan Tahsin Oğuz vekalet etti. Duruşmalarda objektif davranan Hakim Oğuz, Abdullah Büyük Hocaefendi'yi 11 ay 20 gün hapse mahkum etti. Döndüğünde Büyük Hocaefendi'ye 11 ay 20 gün ceza verildiğini öğrenen Kızıltan, bu karara itiraz etti. Derhal itiraz dilekçesi yazan Kızıltan, davayı temyize götürdü. Bir üst askeri mahkeme, Kızıltan'ın talebini reddederek, cezayı onadı.

Merhum Hakim Oğuz'un damadı avukat Ahmet Güney, demokrat görüşlü kayınpederinin her türlü riski göze alarak, Abdullah Büyük Hocaefendi'ye verilmesi planlanan 18 yıl cezayı, 11 ay 20 güne indirdiğini söyledi. Birinci sınıf hakimlerin tayinlerinin isteğe bağlı gerçekleştiğini hatırlatan avukat Güney, hiçbir tayin isteği olmayan Hakim Hasan Tahsin Oğuz'un Abdullah Büyük Hocaefendi'yle ilgili kararı nedeniyle 2 ay sonra Samsun'a düz hakim olarak atandığını anlattı.

HAKİMDİ, SAVCI OLARAK ATANDI
Hakim Oğuz'un da 12 Eylül'ün mağdurlarından olduğunu vurgulayan Ahmet Güney, o dönemde yaşananları şöyle anlattı: "Abdullah Büyük hocamızla ilgili kritik kararı veren kayınpederim, 12 Eylül'ün sahipleri ve yüksek yargıdaki destekçileri tarafından o zamanki birinci sınıf hakim atamaları dikkate alınmadan özel bir kararnameyle Samsun Sulh Ceza Mahkemesi'ne tayin edildi. O günlerde adliyenin lojmanı ve misafirhanesi yoktu. Aile bölündü ve büyük mağduriyet oldu. Babam, tayin edildiği Samsun'da görevi başında strese dayalı geçirdiği beyin kanaması nedeniyle vefat etti. Sayın Hocamız ile ilgili bu kararından dolayı Hakim Hasan Tahsin Oğuz için Cenab-ı Allah'tan ecir ve mükafat umuyoruz."

Hasan Tahsin Oğuz'un cenaze töreniyle ilgili de bilgi veren Ahmet Güney, "Kayınbabamın cenaze namazını Abdullah hocamızın kıldıracağını söylediler. Memnuniyetle kabul ettik. İnşallah cenazede yapılan dualar ve cenazeye katılan büyük hocaların duaları babamızın affına vesile olur." ifadelerini kullandı.