28 Nisan 2011 Perşembe

Balyoz Belgelerinde Sürpriz General?

Balyoz davasının yeni belgelerinde, Balyoz'un alt planı Oraj'da aktif rol aldığı öne sürülen sürpriz bir Orgeneral adına rastlandığı iddia edildi.

Balyoz davasının yeni belgelerinde Org. Bilgin Balanlı'nın adının geçtiği iddia edildi. Balyoz'un alt planı Oraj'da aktif rol aldığı öne sürülen Balanlı'nın, planın uygulanamaması halinde, alınacak tedbirleri belirlediği iddialar arasında yer aldı.

Eskişehir'de emekli bir albayın evinde bulunan Balyoz'un alt planı Oraj'la ilgili belgelerde şu anki Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın adına rastlandığı iddia edildi. Oraj planında aktif görev aldığı ileri sürülen Balanlı'nın, planın uygulanamaması durumunda alınacak tedbirleri belirlediği kaydediliyor. Eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un gözdesi olarak bilinen Orgeneral Bilgin Balanlı'nın, teamüllere göre ağustos ayındaki şurada Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na atanması bekleniyor.

ESKİŞEHİR'DEN GELEN BELGE
Emniyete gelen ihbar e-postası üzerine geçen ay emekli albay Hakan Büyük'ün Eskişehir'deki evine baskın yapıldığı ortaya çıkmış, ele geçirilen belgeler emniyette tutanağa geçirildikten sonra Balyoz davasına bakan mahkemeye gönderilmişti. Emniyetin tespit tutanağındaki bilgiye göre, içinde şifrelenmiş birçok dijital belge bulunduğu ve Büyük'e ait olduğu öne sürülen flaş belleğin şifreleri emniyette çözüldü. Bellekte "İKK (İstihbarata Karşı Koyma) ve Güvenlik Tedbirleri" isimli belgeye yer verildi. Bu belgede, 28 Şubat sürecindeki Batı Eylem Planı kapsamında milli mutabakatı sağlamak üzere geliştirilen ve etkilerinin bin yıl sürmesi öngörülen laik, demokratik cumhuriyetin yaşatılması faaliyetlerinin arzu edilen düzeyde gelişmediği, dolayısıyla tehdit unsurları üzerindeki tesirin tam olarak sağlanamadığı ifade ediliyor.

NASIL SAKLANACAK?
Yeniden milli mutabakatı sağlamak amacıyla yapılan çalışmalarda öncelikli ve özellikli olarak görevlendirilecek personelin İKK ve güvenlik tedbirleri konusuna azami önem göstermesi gerektiği belirtiliyor. Disket, taşınabilir disk, CD-ROM, basılı doküman gibi malzemelerin, kilit altındaki kasalarda, gizli bölmelerde veya ilgili personelin üzerinde bulundurulması, kaybolma, çalınma ve ele geçirilmesi ihtimaline karşın da periyodik olmayan zamanlarda imha ve yenileme yapılması tavsiye ediliyor. Kullanılacak cep telefonu hatlarının personelin üzerine değil de emir astsubayları veya sivil yakınlarının üzerine kayıtlı olması isteniyor. Flaş bellekte bulunan Oraj Hava Harekat Planı ve Suga Harekat Planı ile ilgili belgelerde ilginç bilgiler tespit ediliyor. Oraj Harekat Planında 1'inci Ordu Komutanlığı ile doğrudan irtibat kurulması açısından 1'inci Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı'nın daha etkin bir konumu olduğu belirtiliyor. 2006-2099 yıllarında 1'inci Taktik Hava Kuvveti Komutanlığı yapan şimdiki Harp Akademileri Komutanı Orgeneral Bilgin Balanlı'nın, Oraj planında aktif görev aldığı iddia ediliyor.

İHTİMALLER PLANI...
İbrahim Fırtına'nın 23 Ocak 2003 tarihli sözlü emrine dayanarak "ihtimalat (ihtimaller) planı hazırlama grubu" oluşturulduğu, grubun oluşturulduğu bilgisini Bilgin Balanlı'nın, Fırtına'ya iletiltiği belirtiliyor. Balanlı'nın 3 Mart 2003 tarihli sözlü emri ile Oraj planının uygulanamaması durumunda alınacak tedbirleri belirlediği kaydediliyor. Planın başarısız olması durumunda planı engelleyenlerin yanında görünüp kamufle olunacağı gibi konuların planlandığı aktarılıyor.