8 Haziran 2010 Salı

Mayın şehitlerinin aileleri dava açmak için sırada

TSK mayınıyla 7 askerin şehit olduğunun ortaya çıkmasından sonra evlatlarını mayına kurban veren diğer asker aileleri, Genelkurmay’a dava açmak için hazırlık yapıyor

Hakkari’de 7 askerin şehit olduğu mayının TSK’ya ait olduğunun tespit edilmesinin ardından hukuk mücadelesi başlatan şehit er Deniz Demirci’nin ailesinin avukatı İsmail Kılıç, Ankara Askeri Savcılığı’nı dosyayı geciktirmekle suçladı. Avukat Kılıç, olayın ortaya çıkmasından sonra evlatlarını mayına şehit veren 5 ailenin de kendisine başvurarak dava açma hazırlığı yaptığını söyledi.

Askeri savcılığın soruşturmayı ağırdan aldığını ve konulan gizlilik kararı nedeniyle dosyadaki gelişmeleri takip etmekte büyük güçlük yaşadığını söyleyen Kılıç şunları söyledi: “Askeri savcılıkta dosya hukukun imkanları kullanılarak elden geldiğince öteleniyor. Bu yaklaşımdan bir suçluluk psikolojisi olduğu sonucunu çıkartıyorum. Bu olaydaki komutanların ifadesi alındıktan sonra o bölgede görev yapan uzman çavuşa kadar olayın soruşturması gidecektir.”

BANA 5 AİLE DAHA  BAŞVURDU 
“Mayının TSK’ya ait olduğunun belirlenmesinin ardından son birkaç yıl içindeki mayın patlamasında şehit olanların aileleri bana başvurdu” diyen avukat Kılıç şöyle kaydetti: “Onlar da çocuklarının PKK mayınıyla mı yoksa TSK mayınıyla mı yaşamlarını yitirdiğini öğrenmek istiyor. 5 aile başöurdu. Diğer avukat arkadaşlara başvuru oldu mu bilmiyorum. Önümüzdeki günlerde başka davalar da açılabilecek” dedi. Kılıç şöyle konuştu: “Aileler çocuklarının nasıl öldüğünü bilmek istiyor. Kimse çocuğunun askerlik görevini yapmak için gönderdiği kurumun mayını tarafından öldüğünü öğrenmek istemez. Son dönemdeki olaylara bakınca bize bu kuşkuyyla gelen ailelere ‘Şüpheniz doğru olabilir’ diyoruz.”

BAŞBUĞ’A ‘GİZLİLİK’ TEPKİSİ
Şehit er Deniz Demirci’nin Ankara Mamak’da yaşayan babası Halil Demirci de soruşturmanın ağır ilerlediğini söyledi. Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ’a sitemde bulunan baba Demirci, “Mayını döşeyen kişi ‘Vicdan azabı duyuyorum’ diyor. Genelkurmay Başkanı gizlilik kararı aldırıyor. Yarın sizin çocuğunuza da aynısını yapabilirler” dedi. Dava sonucunda suçluların yeterli cezayı almaması durumunda en yüksek sorumlu olarak Başbuğ hakkında AİHM’e başvuracağını söyleyen baba Halil Demirci CHP’yi de şehit cenazesine gelip Ergenekoncu’ları savunmakla suçladı. Baba Demirci, “Oyumu CHP’ye vermiştim. Ama bundan sonra onlara oy yok” diye konuştu.