14 Haziran 2010 Pazartesi

Komutanlar Erkan Tan'a Konuştu: İşte Yeni Dönemde Jandarma

Bugün Erkan Tan ile Başkent’ten programında huzur ve güvenliğimizin teminatı olan Jandarma Genel Komutanlığı’ndan Ankara İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Necdet Güngör ve Jandarma Genel Komutanlığı Muhabere Elektronik Sistemleri Daire Başkanı Jandarma Muhabere Albay Uğur Özmen konuk oldu. Teşkilatlarında yürütülen emniyet ve asayiş hizmetleri ve bu konuda kullanılan teknolojik sistemler hakkında bilgi veren Güngör ve Özmen, JEMUS Projesi ile ilgili de açıklamalarda bulundu.
JANDARMA 171. YAŞINDA

“Millete şerefle hizmet etmenin gururunu duyuyoruz. Gece gündüz en iyi şekilde hizmet vermek amacındayız.”diyerek sözlerine başlayan Güngör, asayişi sağlamak için yeni teknikler kullanılmaya başlandığını, toplum merkezli kolluk sisteminde JEMUS adlı yeni projelerinin haberleşmede imkân ve kabiliyet açısından yeni bir çağ açtığını belirtti.

JEMUS: Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi ile İDDİALIYIZ

Teknolojiden azami şekilde istifade ettiklerini belirten Güngör, JEMUS’un haberleşme alanında Jandarma’ya büyük kolalıklar sağladığını bildirdi. Jandarma Muhabere Albay Uğur Özmen JEMUS’u, üzerinden ses ve veri akışının güvenilir, emniyetli, süratli ve ekonomik bir şekilde yapıldığı telli, telsiz ve bilgisayar sistemlerinin birbirleri ile entegre edildiği sayısal teknolojiyi kullanan bir haberleşme sistemi olarak tanımladı.

Suç ve suçlarla çok geniş bir coğrafyada mücadele ettiklerini belirten Özmen, bilginin son derece önemli olduğu böyle bir ortamda, bilgiye istenilen yer, zaman ve formatta, kesintisiz, güvenilir ve emniyetli bir şekilde ulaşmaları gerektiğini ve JEMUS’un bu ihtiyaçlara yönelik olarak yönetim, telli ve telsiz sistemler olmak üzere üç ana bölümü ile buna imkân sağladığını vurguladı.

“Hayat Kurtarıyoruz!”
Emniyet ve asayişin sürdürülebilmesi için 24 saat süreyle faal çalıştıklarını belirten Güngör, JEMUS projesi ile vatandaşlarımızın 156 Jandarma İmdat/İhbar Hattı’nı arayarak şikâyet ve ihbarda bulunması halinde, etki tepki süresinin en aza indirilmesinin mümkün olabileceğini belirtti. Uygulamayla birlikte arayan numaranın ekranda anında belirdiğini, adresinin ve bilgilerinin sayfaya girildiğini ve en yakın devriyeye sevk edildiğini bu şekilde yardım edilip hayat kurtarıldığını anlattı.

“Öğrencileri Kurtardık”
Açıklamalarını yakın zamanda başlarına gelen bir olayla destekleyen Güngör, “Bir grup öğrenci piknik yapmak amacıyla girdikleri ormanda kayboldular ve 156’yı arayarak bize ulaştılar. Telefonlarını asgari düzeyde kullanmalarını tavsiye ettikten sonra bulundukları noktayı tespit ettik ve gördükleri yüksek gerilim hattının numarasını alan en yakın ekibimiz 1,5 saatte yaya olarak öğrencilere ulaştı ve onları kurtardı.”dedi.

Telefon eden kişinin adres bilgisini doğru kabul ederek yola çıktıklarını bildiren Güngör, araç takip uygulaması sayesinde operatörlerin, devriyelerin de yerini kontrol ettiğini, personellerinin kimlik bilgilerini gördüğünü, hız limitlerini aşıp aşmadıklarını ya da görev sahası dışına çıkıp çıkmadıklarını denetlediklerini, ayrıca geçmişe yönelik iz takibi de yapabildiklerini söyledi.

Telsiz Takip ve Çağrı Alma uygulaması ile operatörlerin il içerisindeki telsiz trafiğinin izlenebildiğini, bilgisayar üzerinden herhangi bir telsizle cep telefonunda olduğu gibi birebir görüşme yapılabildiğini ya da bütün devriyelere telsiz çağrısı yapılabildiğini, kısa mesaj gönderip alınabildiğini de sözlerine ekledi. Kroki, resim, olay yeri fotoğraflarının kısa mesaj yoluyla paylaşılmasıyla geçmişin analiz edilip, geleceğin rahatça planlandığını vurguladı.

24 Saat Kamera Güvenliği Var!
İl seviyesinde GSM Baz İstasyonları gibi bölgenin hâkim yerlerine askeri güvenliği olan istasyonlar kurulduğunu ekleyen Özmen, bu tekrarlayıcı merkezlerin içinde; anten kuleleri, jeneratörler ve haberleşme cihazlarının bulunduğunu söyledi. Bu merkezlerin güvenliğini sağlayabilmek için 24 saat boyunca izleyen kameraların mevcut olduğunu ve herhangi bir izinsiz girme, yangın, tehlike anlarında kameralar sayesinde güvenliğin sağlandığını belirtti.

Özmen, JEMUS’un telsiz altyapısı hali hazırda başta Ankara olmak üzere 24 ilde faal olduğunu, 11 ilde kurulumlara devam ettiklerini, böylece 2011yılı içerisinde toplam 35 ilimizde faal hale gelmiş olacağını, aynı zamanda 15 ilimizde ise saha ve arazi keşif çalışmalarının da devam ettiğini söyledi.

Harekat merkezi’nden gelen 156 çağrısı ile ilgili bilgileri mesaj olarak alabildiklerini açıklayan Güngör, sorgulama uygulaması ile kimlik bilgilerinden suçlu sorgulama, araç, ruhsat veya motor/şase numaralarından kayıp veya çalıntı araç sorgulaması yapabildiklerini, aynı şekilde silah ve silah ruhsat sorgulaması, kayıp veya çalıntı kimlik, pasaport, ehliyet ve benzeri belge veya malzeme sorgulaması da yaptıklarını söyledi.

“İlk Sayısal Telsiz Sistemi’nin Biz Gerçekleştirdik”
Özmen, JEMUS kapsamında iki farklı tip el telsizinin kullanılmasının planlandığını, birinci tip el telsizlerinin şu anda kullanılan, kısa mesaj gönderilebilen, sorgulamanın yapılabildiği, klasik telsiz ekranına sahip olanlar olduğunu, diğer telsizin ise henüz geliştirilme aşamasında olan renkli ekranlı, içerisinde bütünleşik GPS’e sahip, işletim sistemi, hafıza kartı olan, harita yüklenebilecek ikinci tip el telsizleri olduğunu belirtti ve “Komple bir sistem olarak bakacak olursak ülkemizde ilk sayısal telsiz sistemini Jandarma Genel Komutanlığı olarak biz gerçekleştirdik.”dedi.

“Bizde Her şey Eksiksiz Olacak Göreceksiniz”
Erkan Tan’ın espriyle “Türkiye’de bütün bu sistem eksiksiz işleyemez. Ya telsiz bozulur, ya tamire gider gelmez.”demesine Güngör; “Her türlü tedbir alınıyor, sürekli hizmet için elimizden geleni yapıyoruz. Göreceksiniz.”şeklinde iddialı yanıt verdi.

“156 Hattını Sohbet Etmek İçin Meşgul Etmesinler”
Günlük ortalama 1000 çağrı aldıklarını bildiren Güngör, bazı vatandaşların sohbet etmek amacıyla hattı gereksiz yere meşgul ettiklerini ve gerçekten yardıma muhtaç olanların haklarını ihlal ettiklerini üzülerek bildirdi. Çekinmeden her türlü bilgiyi paylaşmaya hazır olduklarını vurgulayan Güngör, “Konuşulanlar hareket merkezinde 6 ay boyunca saklanıyor.”dedi.

“Deşifre Olmak Mümkün Değil”
Erkan Tan’ın şikayette bulunmak isteyenlerin isimlerinin deşifre olmasından korkmasının söz konusu olduğunu bildirmesi üzerine “Böyle bir şey kesinlikle söz konusu değildir. Kimliği açığa çıkaran personel bunu hem adli hem idari şekilde öder.”dedi.

En büyük güvencelerinin çok iyi yetişmiş teknik personelleri olduğunu belirten Özmen, “Şartlar ne olursa olsun haberleşme sistemini kesintisiz olarak devam ettirecek her türlü teknik ve idari tedbir alınmaktadır. Bunun yanında ileri teknoloji ürünü olan cihazlar için yaptığımız bakım onarım sözleşmelerimiz var, bunların bakım ve onarım işlemleri firma tarafından yapılmaktadır.”dedi.

Programın sonunda, Jandarma Teşkilatı’nın 171. kuruluş yıldönümünde Erkan Tan’ın konuğu olan Ankara İl Jandarma Komutanı Jandarma Kurmay Albay Necdet Güngör ve Jandarma Genel Komutanlığı Muhabere Elektronik sistemler Daire Başkanı Jandarma Muhabere Albay Uğur Özmen, Jandarma Genel Komutanlığı’nın tanıtılması fırsatını verdiği için Erkan Tan’a bir kez daha teşekkür etti.