16 Haziran 2010 Çarşamba

Jandarma'dan Türkçe İbadet Andıcı

Jandarma Genel Komutanlığı’nın Batı Çalışma Grubu’na sunulmak üzere ‘Türkçe İbadet’ andıcı hazırladığı ortaya çıktı.

Jandarma Albay Mehmet Ülger’in ibadetin Türkçe yapılması için ‘andıç’ hazırladığı ortaya çıktı. Ülger’in ‘Kurmay Binbaşı’ olarak hazırladığı andıç, dönemin Jandarma Genel Komutanı Rasim Betir imzasıyla komuta katına sunulmuş.

Andıç’ta 16 Haziran 1950’de ezanın Türkçe okunma zorunluluğunu kaldıran Demokrat Parti, “Türk halkının çağdaşlaşması bakımından önem arz eden ibadetin Türkçeleştirilmesi hususunda ileri adımlar atması gerekirken çıkardığı bir kanunla ezanın Türkçe okunması mecburiyetini kaldırmıştır” denilerek eleştiriliyor.

“Türkiye cumhuriyetinin kurulmasından itibaren irticanın devrimlere karşı sağladığı ilk ilerleme budur” denilen andıçta, “Maalesef oy kaygısıyla zamanın iktidar ve muhalefet partileri irticanın bu oyununa alet olmuşlardır” denilerek karara destek veren dönemin muhalefet partisi CHP de eleştiriden nasibini alıyor.

TSK ÖNCÜLÜK ETSİN!
Askerin ‘Türkçe ibadet’e öncülük etmesinin istendiği andıçta, “TSK her türlü yeniliğin ülkeye getirilmesi ve uygulanmasında öncülük etmektedir. İbadetin Türkçe yapılması hususunda da diğer kurum ve kuruluşların harekete geçirilmesinde öncülük yapmasında fayda mütaala edilmektedir” ifadeleri kullanılıyor.

Türkçe ibadete aşamalı geçiş için bazı kurumların görevlendirilmesi gerektiği vurgulanan andıçta, “Bu konuda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın etkin rol oynaması önem arz etmektedir” deniliyor. Siyasi partilerin seçim dönemi olması nedeniyle konuyu tartışmaya açmaktan çekindikleri vurgulanan andıçta, “Konunun seçim öncesinde gündeme getirilerek bazı odaklarda TSK’nın yıpratılmaya çalışılmasına fırsat verilmemelidir” deniliyor. Bu nedenle de kısa bir dönem içerisinde gerekli hazırlıkların yapılarak yeni hükümetin oluşumunu müteakip şunların yapılması isteniyor:

AŞAMALI OLARAK GEÇİLECEK
** Türkçe ibadetin kamuoyunda diğer kuruluşlarca gündeme getirilmesi ve tartışmaya açılması.
** Cenaze törenleri, kışlalarda yapılacak ibadetler gibi dini etkinliklerde okunacak dualardan sonra bunların Türkçe anlamlarının da ifade edilmesi.
** Siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşları vasıtasıyla ibadetin Türkçe yapılması gerektiği konusunun kamuoyunda tartışmaya açılmasının sağlanması. n Kamuoyunda yeterli olgunlaşma sağlandıktan sonra aşamalı olarak ibadete geçilmesi.

ÇAĞDAŞ UYGARLIK!
İbadetin Türkçe olması halinde, “Laik bir anlayışla daha çabuk ve daha hızlı bir şekilde çağdaş uygarlık düzeyine çıkılacak. Atatürkçü düşünceyi benimsemiş genç nesillerin ve aydın din adamlarının yetiştirilmesi için uygun ortam sağlanacak. Tüm Türk dünyasının ibadetinin Türkçe’nin benimsedikleri lehçeyleriyle yerine getirilmesi sağlanarak, İran gibi ülkelerin din yoluyla Türk Cumhuriyetleri üzerinde sağlamak istediği üstünlük ortadan kalkacaktır” öngörüsünde bulunuluyor.

ASIL iŞi TERÖR
Zirve Yayınevi davasında ‘azmettirici’ iddiasıyla ifade veren Albay Ülger’le birlikte andıçta imzası bulunan bir diğer isim ise Balyoz soruşturmasında ‘şüpheli’ sıfatıyla ifade veren Tümgeneral Halil Helvacıoğlu oldu. Helvacıoğlu’nun andıca Jandarma Asayiş Daire Başkanı olarak imza attığı görüldü. ‘Terör Olayları Şube Müdürü’ olarak andıçı hazırlayan Ülger’in ‘terör’ konusu dururken neden ‘Türkçe ibadet’ konusuna eğildiği anlaşılamadı.