16 Haziran 2010 Çarşamba

Bakan Gönül: Israil ile askeri ihalelerde devletten devlete sözlesme yok

Milli Savunma Bakani Vecdi Gönül, askeri ihalelerde Israil ile devletten devlete hiçbir sözlesmenin olmadigini, ticari anlasmalarda da pek çogunun sonuna gelindigini belirtti.

Gönül, sirketten sirkete yapilan islerinse özel hukuka tabi oldugunu belirterek, Savunma Sanayi Icra Kurulu'nun yetkisinde bulunmadigini belirtti. Anadolu Ajansi'nin haberine göre, Basbakan Tayyip Erdogan ve Genelkurmay Baskani Ilker Basbug'un da katildigi ve dün aksam saatlerinde sona eren Savunma Sanayi Icra Kurulu (SSIK) toplantisinin ardindan sorulari yanitlayan Gönül, "Israil ile yürütülen savunma anlasmalar iptal mi?" sorusuna, "Gündemimizde öyle bir madde yoktu, görüsmedik" sözleriyle yanit verdi.

Ihalelerle anlasmalari karistirmamak gerektigini belirten Gönül, ihalelerde devletten devlete hiçbir sözlesme bulunmadigini belirtti. Gönül, "Ticari anlasmalarda da pek çogunun sonuna gelindi. En önemlisi insansiz uçaklardi ve onlarin da sonuna gelindi. Sirketten sirkete olan anlasmalar ise baska. Herhangi bir Israil sirketi su anda bizim muhatabimiz degil. Ama alt yüklenici olarak baska sirketlerin muhatabi olabilirler" diye konustu.

Israil ile Türkiye arasindaki en önemli askeri proje niteligindeki insansiz hava araci Heron'larla ilgili sorulari da yanitlayan Gönül, Israil'in önümüzdeki aylarda teslim etmesi gereken 4 Heron'un imalinin bittigini ve teslime hazir vaziyette oldugunu söyledi. Gönül, "Ancak bizim ekiplerimiz, kabul heyetimiz gidecekler, test edecekler. Israil kendi denemelerini, testlerini yapti. Ama bizim kabul heyetimizin de Ihale Kanunu'na göre test yapmasi lazim. Tabii bu test insansiz hava aracinin üzerindeki aygitin, gerecin ayri ayri test edilmesi, yerde, havada çesitli sartlarda olacagi için epey uzun sürebilir, bugünden yarina olabilecek bir sey degil" degerlendirmesinde bulundu.

Genis bir heyet tertip edilecegini kaydeden Gönül, daha önce teslim alinan 6 insansiz hava araci için de ayni sürecin isledigini, bir kisim testlerin Israil'de, nihai kabullerin de Türkiye'de yapildigini söyledi. Gönül, ''Ayni süreç 4'ü için de geçerli. Yeni bir olay yok'' dedi.