14 Haziran 2010 Pazartesi

Anne birazdan kafama sıkacağım / Lale Kemal

Ağrı Doğubayazıt 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda görevli Bölük Komutanı Piyade Binbaşı T.T. Asteğmen N.P’ye bir seferinde P——in çocuğu” diyerek küfrediyor.

Kıdemli Başçavuş H.A, Komutan Yardımcısı Albay H. K.’nın, “Hakaret dolu konuşma sırasında ağzından çıkan tükürük parçalarını yüzümde hissediyordum” diyor 13 Nisan 2010 tarihli şikâyet başvurusunda. Ağrı Doğubayazıt Tugayı’nda bu ve benzeri ağır küfür, şiddetli dayak şeklinde ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik işkence olaylarını, elimizdeki belgelere dayanarak ve farklı benzer olayları gündeme getirerek bir süredir işliyoruz. Bu arada, Doğubayazıt Tugayı’ndaki olayların bazılarına tanık olan ya da benzer olaylara maruz kalan okuyuculardan da yoğun bir şekilde mektuplar alıyoruz. Zorunlu askerlik hizmetini yapan erler, kendilerine yönelik ağır küfür, şiddetli dayak ile ortaya çıkan fiziksel ve psikolojik işkence uygulamalarını gerekli adli merciler nezdinde şikâyet etmelerine karşın bir işlem yapılmıyor olması zihinlerde oluşan soru işaretlerini yanıtsız bırakıyor. Keza, suçu işlediği öne sürülenler hakkında yasal işlem başlatılması yerine erlere yönelik kötü muameleye karşı çıkan kimi muvazzaf subaylar da, baskı altına alınırken bazıları TSK’dan atılma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor. Bu iddialara el atması gereken askerî ve sivil yargı ise suskunluğunu koruyor. İnsan hakları örgütlerinden ise çıt çıkmıyor.

Zorunlu askerlik hizmetini yapan erlerden özellikle yüklü kâr sağlayan kantinde çalışanlara yönelik kötü muamelenin örtbas edilmeye çalışıldığı iddiaları, pis kokuların yayılmasına neden oluyor.

Askerî Ceza Kanunu, erlere yapılan kötü muameleyi ağır suç kapsamına alıyor. Komuta kademesinin, yapılan şikâyet başvurularını, mağdurların durumunun düzeltilmesi yolunda hareke geçirmiyor olması ise anlaşılır gibi değil.

Ağrı Doğubayazıt Tugay Komutanlığı’nda yaşanmakta olan olaylar ve bazı sorularımızı aşağıda okuyucularla paylaşmaya devam ediyoruz;

“P...gin çocuğu”
» Başçavuş H.A., kendisine ve bazı erlere yönelik hukuk dışı olduğu iddia edilen olayları yargıya taşımış, kimisinde yargı kendisini haklı bulup beraat ettirirken kimi soruşturmalar da devam ediyor. Başçavuş H.A’nın tanık olduğu olaylara göre, Bölük Komutanı Piyade Binbaşı T.T, tüm askerleri canından bezdirip, hayata küstürüp askerlikten nefret eder hale getirmiş midir?

» Uğradığı baskılar sonucu intihar etmeyi tasarlayan adı bizde saklı er, yaşadığı olayları ve ruh halini dile getiren bir mektubu ailesine hitaben yazmış mıdır? (El yazısı mektubu elimizde). Erin yazdığı mektup, Binbaşı T.T. tarafından kendisine yedirtilip, yutturulmuş mudur?

» Asteğmen N.P.’ye, Binbaşı T.T. tarafından “P...gin çocuğu” şeklinde hakaret edilmiş midir? Bu hakaretle ilgili tutanak tutulmuştur (Elimizde). Bu küfürü kaldıramayan N.P sinir krizi geçirmiş ve revire kaldırılmıştır. Geçirdiği psikolojik travma karşısında, hiçbir şey yapamamanın ve yapılmamasının verdiği ruh hali içerisinde, revirde koca bir insan hüngür hüngür ağlamıştır. Bu olaya Başçavuş H.A tanıktır. Neticede Binbaşı T.T’ye hiçbir şey yapılmamış ve olay örtbas edilmiş midir? » Askerlerin hukukunu koruma kaygısı içerisinde olan ve bunu da açıkça belli eden Başçavuş H.A’ya karşı Binbaşı T.T. cephe almış ve H.A’ya baskı yapmış mıdır?, » Başçavuş H.A.’nın, Haziran 2009’da bir şikayet dilekçesi yazarak Binbaşı T.T’yi Tugay Komutanı S.S’ye şikayet etmesi üzerine olayları araştırmak üzere bir İdari Tahkikat Heyeti kurulmuştur. Ancak heyet kurulmasına rağmen olay örtbas edilmiş midir?

» Tahkikat sırasında, “Bölük Komutanınız ifadelerinizi görecek, ona göre ifade veriniz” denilerek erlere baskı yapılmış mıdır?

» Tüm bu baskılara rağmen, bütün askerler Binbaşı T.T. aleyhine ifade vererek vukuatlarını ortaya çıkarmışlar mıdır?

» T.T’nin işlediği öne sürülen suçlar bu tahkikatla tesbit edilmiş olmasına rağmen Tugay Komutan S.S. bir işlem yapmış mıdır?

» Binbaşı T.T. tarafından, “Emre itaatsizlik” suçlamasıyla mahkemeye verilen Başçavus, H.A. bir seneden fazla süren yargılama sonucunda bu davadan beraat etti, (9.4.2010, T.C: Kara Kuvvetleri Komutanlığı, AS MAH: 2010/273 M.Ü., Konu: Hüküm Tebliği Hakkında)

‘Tükürük parçaları yüzümde...’
» Tugay Komutan Yardımcısı İst. Kur. Albay H. K, Başçavuş H.A’ya, sabah içtiması sırasında tüm bölük personeli önünde küçük düşürecek sözler sarf etmiş midir? H.A. 13 Nisan 2010 tarihli şikâyet dilekçesinde, kendisine yönelik küçültücü ve aşağılayıcı söz ve hakaretleri nedeniyle Albay H.K hakkında şikayette bulunuyor. Şikâyet dilekçesinde Başçavuş H.A, “Albay H.K.,aramızdaki mesafeyi yaklaşık bir karış mesafeye indirdi. Öyle ki konuşma sırasında ağzından çıkan tükürük parçalarının yüzümde hissediyordum...” diyor.

» Başçavuş H.A, yakınlarda 12’nci Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı Askerî Savcılığı’na gönderdiği şikâyet dilekçesinde ise, Tugay Komutanı S.S’nin “Hergele böyle yürüyüş mü olur? Hergele gibi yürüyorsun salak herif” şeklinde uğradığı hakaretleri anlatıyor.

» Bütün bu insanlık dışı muamele sonucu Başçavuş H.A. uzun süre psikolojik tedavi görmüş mü dür?

Kantin ile özel firma işbirliği
» Ağrı Doğubayazıt Tugayı’ndaki 3 bin 500 aileye hizmet veren kantin ile Ağrı’daki bir özel firma arasında bir ilişki bulunmakta mıdır?,

Lojman skandalı
» 1. Mekanize Piyade Tugay Komutanlığı’nda meydana geldiği iddia edilen kötü muamele ve yolsuzluk iddialarının sadece erlere uygulanmadığı ve aynı zamanda rütbeli personelin de haklarının çiğnendiği iddiaları bulunuyor. Yüzlerce personel lojmana girebilmek için sıra beklerken, aynı zamanda Tugay Personel Şube Müdürü olan Yarbay C.P. tarafından Tugay Komutanı S.S.nin şoförü olan uzman çavuşun lojman süresi uzatılmış mıdır? (Belge elimizde)