1 Haziran 2010 Salı

Albay Öz Hakkında Bir Dava Daha

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz hakkında bir dava daha açıldı...
Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesinde, dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz'ün de aralarında bulunduğu 8 sanık hakkında 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçundan açılan davanın görülmesine devam edildi.

Trabzon 2. Sulh Ceza Mahkemesi'nde dün görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan Uzman Çavuş Hacı Ömer Ünalır katıldı. Diğer sanıklar duruşmaya gelmedi. Sanık avukatları Ali Sürmen, Sinan Barut ve Nurhayat Bayraktar ile Dink ailesi avukatları İsmail Cem Halavut, Bahri Bayram Belen ve Hakan Bakırcıoğlu da duruşmada bulundu. Hâkim, 'görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak' suçlarından yargılanan sanıklardan Albay Ali Öz hakkında, Dink cinayetine ilişkin Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başka bir dava açıldığını ve söz konusu mahkemenin davaya ilişkin 'durma' kararı verdiğini, karara ilişkin UYAP çıktısının dosyaya konulduğunu belirtti.

Esas hakkındaki savunmasını yapmak için söz alan Ali Öz'ün avukatı Ali Sürmen, müvekkiline yüklenen suç nedeniyle 2082 sayılı yasa hükümleri dikkate alınarak Rize Ağır Ceza Mahkemesi'nin son soruşturma kararı ile Trabzon 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde, 2010/86 sayılı yeni bir dava dosyası bulunduğunu söyledi. Bir süre önce açılan bu davada mahkemenin 'durma' kararı verdiğini dile getiren avukat Sürmen, "Müvekkilime aynı konuda 2 ayrı dava açılmış oluyor. Usule ilişkin bu durma kararının sonucunun beklenmesini talep ediyorum." dedi. Mahkeme de bu konunun son kararda değerlendirileceğini, bu aşamada 'durma' kararının sonucunun beklenmesine gerek olmadığını belirterek, avukat Sürmen'in talebini reddetti.

Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin, İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davada, tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in eniştesi Coşkun İğci, Hayal'in, Dink'i öldürme planı yaptığı, bu amaçla silah temin etmesi için kendisine para verdiği, bu durumu jandarma istihbarat görevlisi olarak tanıdığı kişilere aktardığını iddia etmişti. Aralarında Albay Ali Öz'ün de yer aldığı 8 sanık hakkında, "görevi ihmal suretiyle görevi kötüye kullanmak'' suçundan 6 aydan 2 yıla kadar hapsi isteniyor.