16 Haziran 2010 Çarşamba

3. Ordu'dan Adrese Teslim 'pasta' İhalesi

Erzincan'da yürütülen Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan Erdal Erdoğan'ın sahibi olduğu Paradise Pastanesi'ne, 3. Ordu'nun pasta-poğaça ihalesinin verildiği ortaya çıktı. Orgeneral Saldıray Berk'in komutanı olduğu 3. Ordu'ya bağlı tugayda 24 Aralık 2009'da pasta-poğaça ihalesi yapıldı. Edinilen bilgilere göre ihaleye, 5 pastane katıldı. İhaleye giren firmalar arasında en yüksek teklifi vermesine ve istenilen şartları yerine getirmemesine rağmen ihale Paradise Pastanesi'nde kaldı. Sonuç açıklandığında diğer pastaneler şaşkına dönerken, günde 10 bin adet poğaça alan tugay, ihaleye göre Paradise'a, aylık yaklaşık 120 bin lira ödeme yapıyor.

Ergenekon sanığı Orgeneral Saldıray Berk'in komutanı olduğu 3. Ordu'ya bağlı tugayda 24 Aralık 2009'da yapılan pasta-poğaça ihalesi kafaları karıştırdı. Edinilen bilgilere göre, tugaya bağlı Kantin Başkanlığı'nda yapılan ihaleye, Erzincan'da faaliyet gösteren 5 firma katıldı: Meriç Pastanesi, Me-Do Pastanesi, Aydın Unlu Mamulleri, Ser-Murat Fırını ve Paradise Pastanesi. İhaleye katılan firmalar, verdikleri teklifler üzerinden 'kırma' yaparak dosyanın kendilerinde kalması için yarıştı. Firmaların son yaptıkları teklif şöyle: Ser-Murat Fırın 26 kuruş, Me-Do 29 kuruş, Aydın Unlu Mamulleri 30 kuruş, Meriç Pastanesi 33 kuruş, Paradise 38 kuruş. İhale yasasına tabi olmayan Silahlı Kuvvetler'de dosya, teamül gereği en düşük teklif veren firmaya veriliyor. Ancak bu kez öyle olmadı. Yaklaşık 15 gün sonra ihaleyi kazanan firma açıklandığında diğer şirketler şaşkına döndü. İhale en yüksek teklifi veren Paradise Pastanesi'nde kalmıştı. Paradise Pastanesi'yle en düşük teklifi veren Ser-Murat Fırını arasındaki fiyat farkı 15 kuruş.

NUMUNE BİLE GETİRMEMİŞ
Firmalar ihalenin neden Paradise Pasta-nesi'ne verildiğini sormuş. Ancak tugaydan konuyla ilgili resmi bir açıklama yapılmamış. Pasta birim fiyatı kuruşlarla ifade edilmesine rağmen, tugay aylık binlerce liralık alım yapıyor. Günlük 10 bin adet pasta alan tugay, ihale sonucuna göre aylık yaklaşık 120 bin liralık bir ödeme yapıyor. Tabii ki bu ödeme sadece pasta kalemine yapılan. Eğer ihale en düşük teklifi veren firmada kalsaydı devlet aylık 40 bin lira daha az para ödeyecekti. İhaledeki bir diğer gariplik de numune tanıtımında yaşandı. Tüm firmalar ihaleye ürettikleri ürünlerin numuneleriyle gelmeleri gerekirken Erdal Erdoğan'ın firması herhangi bir numune getirmedi. Ayrıca tugayın pasta ihalesinde giren firmalardan şart koştuğu paketleme makinesiydi. Bu makine ihaleye girildiği dönemde Paradise Pastanesi'nde bulunmamasına rağmen, ihalenin bu firmaya verilmesinde bir beis görülmedi.

CHP İzmir Milletvekili Ahmet Ersin, Erzincan davasının gizli tanığı Munzur ile 12 Mart 2010'da Eriza Otel'de görüntülenmişti. Gizli tanıklara baskı yaptığı ileri sürülen görüşmede Ersin'in yanında, tutuklu Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner'in eski avukatı Hamit Sekman ve Paradise Pastanesi'nin sahibi Erdal Erdoğan da bulunuyordu. İddialara göre buluşmada gizli tanık Munzur'a ifadesini geri çekmesi için 80 bin lira para teklif edilmişti. CHP'li Ersin, bu kadar parası olmadığını söyledi. Ancak daha sonra teklif edilen paranın kaynağıyla ilgili farklı iddialar ortaya atıldı. Edinilen bilgilere göre, Paradise Pastanesi'ne yüksek bedelle verilen ihaleden elde edilen fark, Munzur'un ifadesini değiştirmesi için kullanılacaktı.

Karanlık ilişkiler yumağı
Paradise Pastanesi, Erzincan'daki Ergenekon davasında ilginç bağlantılarla gündeme gelmişti. Soruşturma kapsamında 9 Mart'ta pastane sahipleri Erdal ve Abdullah Erdoğan kardeşler gözaltına alınmıştı. Erdoğan kardeşler, ifadeleri alındıktan sonra serbest bırakılmıştı. Ancak daha sonra Eriza Otel'deki görüntülerin internete düşmesiyle tekrar hakim karşısına çıkarılan Erdal Erdoğan tutuklandı. Erzincan Başsavcısı İlhan Cihaner ile Erdoğan kardeşler yakın dostluğu ile biliniyordu. Cihaner, sık sık Abdullah Erdoğan'la birlikte görülüyordu. Ayrıca gizli tanık Munzur'un bir yakını, Munzur'un yanında sivil giyimli, asker tıraşlı kişiler tarafından Paradise Pastanesi'ne itilerek sokulduğunu belirterek Emniyet'e başvurmuştu.