24 Mayıs 2010 Pazartesi

TÜRKİYE VE SUUDİ ARABİSTAN ARASINDA ASKERİ ALANDA İŞBİRLİĞİ

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ve Suudi Arabistan arasında askeri alanda eğitim, teknik ve bilimsel işbirliği anlaşması imzalanması için uzun süreden beri devam eden müzakerelerde artık son aşamaya gelindiğini belirtti.

Bakan Gönül, Suudi Arabistan Savunma ve Havacılık Bakan Yardımcısı Prens Khalid Bin Sultan Bin Abdülaziz Al Saud ve beraberindeki heyeti bakanlık binasında kabul etti. Al Saud için düzenlenen resmi tören öncesi Gönül, konuk prensi bina önünde karşıladı. Gönül ile tören kıtasının önünden geçen Al Saud, askerleri
''Merhaba asker, nasılsınız?'' diyerek selamladı. Törenin ardından bir süre görüşen Gönül ve Prens Al Saud daha sonra bakanlık binasındaki merdivenlerde basın toplantısı düzenledi.

Al Saud ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Gönül, Prens Al Saud'un üstün bir lider ve komutan olarak tanındığını, birçok onursal unvanının olduğunu, ''Çöl Savaşçısı'' adlı kitabının da birçok dile çevrildiğini ifade etti. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında ortak tarih ve din bağlarının
bulunduğunu bildiren Gönül, iki ülke arasında son dönemde önemli bir yakınlaşma olduğunu vurguladı. İki ülke arasındaki üst düzey ziyaretlerin artmasını, yakınlaşmanın en önemli göstergesi olarak nitelendiren Bakan Gönül, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından Suudi Arabistan'a birçok ziyaret gerçekleştirildiğini, Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın da Türkiye'yi ziyaret ettiğini hatırlattı.

Bölgede çok önemli gelişmelerin yaşandığına da dikkati çeken Bakan Gönül, yapılan ziyaretin Suudi Arabistan'ın Türkiye'ye verdiği önemi gösterdiğini belirtti. Ziyaretin, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha da gelişmesine büyük katkı sağlayacağını ifade eden Bakan Gönül, Türkiye'nin Orta Doğu ve Körfez ülkeleriyle köklü tarihe ve kültürel bağlara sahip olduğunu, bölge ülkeleriyle ilişkilerini dostluk çerçevesinde gerçekleştirdiğini söyledi. Bölgedeki gelişmelerin Türkiye'yi doğrudan etkilediğini ifade eden Bakan Gönül, ''Orta Doğu'da barış, istikrar ve güvenliğin sağlanması öncelikli dış politik hedeflerimiz arasında yer almakta, milli güvenliğimizi de doğrudan ilgilendirmektedir'' dedi.

Türkiye'nin, son yıllardaki uluslararası ihtilaf ve çatışmalarda çözücü rolünün artığını ve Türkiye'nin Orta Doğu ülkelerine yönelik yaptığı çalışmaların olumlu sonuçlar doğurduğunu anlatan Bakan Gönül, Suudi Arabistan'ın da dünya barışına büyük katkıda bulunduğunu ve iki ülke arasındaki yakın ilişkilerin bölge barışına büyük katkı sağlayacağını bildirdi. Güvenlik ve savunma konularında Al Saud ile görüşeceklerini ifade eden Bakan Gönül, şöyle konuştu:

''Savunma sanayi alanında üretimde işbirliği ve teknoloji paylaşımı konularını görüşeceğiz. Bu kapsamda büyük projelerin başından itibaren beraber alınma, ülkelerimizin ihtiyaç duyduğu silah ve gereçleri müştereken üretmek istiyoruz. İki ortak ülke olarak Suudi Arabistan'daki zırhlı araç üretimi, ülkeler işbirliğinin güzel bir örneği olarak gösterilebilir. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında askeri alanda eğitim teknik ve bilimsel işbirliği anlaşması imzalanması için uzun süreden beri devam eden müzakerelerde de artık son aşamaya gelinmesi son derece memnuniyet vericidir. Bu anlaşmaların imzalanması, takip eden dönemde birçok alanda yeni işbirliği projelerinin oluşturulmasını ve farkı adımlar atılmasını sağlayacaktır. Bu anlaşmanın imzalanmasına müteakip subaylarımızın beraber eğitim görmesini de hedeflemekteyiz. Birçok ülkenin askeri personeline Türkiye'de eğitim verilmektedir.''

-PRENS AL SAUD -
Prens Khalid Bin Sultan Bin Abdülaziz Al Saud ise Türkiye'de bulunmaktan memnun olduğunu belirtti. Türkiye ve Suudi Arabistan arasında iyi stratejik bağların kurulduğunu dile getiren Al Saud, iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin başlamasının çok önemli olacağını söyledi. Suudi Arabistan'ı ''dünyadaki Müslümanların günde 5 defa yüzünü döndükleri tek ülke'' olarak nitelendiren Al Saud, ülkelerinin bölgedeki stratejik önemini de vurguladı. Türkiye'nin en güçlü Müslüman ülkeler arasında yer aldığına dikkati çeken Prens Al Saud, iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesine büyük önem verdiklerini kaydetti.

Toplantının ardından bir gazetecinin ''iki ülke arasındaki askeri işbirliğinin durumuna'' ilişkin sorusu üzerine Bakan Gönül, askeri ilişkilerin arzu edilen seviyede olmadığını söyledi. Vecdi Gönül, askeri işbirliğinin eğitim,
savunma sanayi ve stratejik alanda daha fazla olmasını istediklerini sözlerine ekledi. Basın toplantısının ardından heyetler arası görüşmeler yapıldı.