17 Mayıs 2010 Pazartesi

Başbakan’a Ege’de F-16 tacizi

Erdoğan Atina’ya giderken, Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı altı jetin Yunan uçaklarıyla it dalaşına girdiği öne sürüldü.

Britanya’da yayımlanan Guardian gazetesi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın tarihî nitelikteki Atina ziyaretini gerçekleştirmek için Yunanistan’a gittiği saatlerde Türk Hava Kuvvetleri’ne bağlı altı F-16 savaş uçağının Yunan savaş uçaklarıyla it dalaşına girdiğini iddia etti. Guardian’ın Atina muhabiri Helena Smith imzalı haberde, 13 mayısta gerçekleşen olay için uzmanlar “Ankara’daki askeri yetkililerin Erdoğan’ı zor durumda bırakma girişimi” diyor.

Dışişleri Bakanlığı yalanladı
Taraf’a konuşan Dışişleri Bakanlığı kaynakları Türk savaş uçaklarının Erdoğan’ın ziyareti öncesinde Ege semalarında olağan uçuşlar yaptıklarını söyledi. Bakanlık’tan bir yetkili, son uçuş tarihleri olarak 11-12- 13-14 mayıs tarihlerini verdi. Başbakan Erdoğan’ın Yunanistan ziyareti 14 mayısta başlamıştı. Başbakan ile birlikte Atina’ya giden Devlet Bakanı Egemen Bağış, Taraf’a yaptığı açıklamada bu olayı Atina’dayken ve daha sonrasında hiç duymadığını söyledi.

Yunanistan Savunma Bakanlığı da Yunan basınında bu konuda çıkan benzer haberler üzerine Erdoğan’ın ziyareti sırasında iki ülke silahlı güçleri arasında kayda değer bir olay yaşanmadığını duyurdu.

Basında çelişkili bilgiler
Ege semalarındaki ‘it dalaşının’ ne zaman olduğuna dair çelişkili bilgiler bulunuyor. Yunanlı bir gazeteci, aslında it dalaşının Ege’deki tatbikatlar sırasında salı günü meydana geldiği yolunda haberler çıktığını söyledi. Yunanlı gazeteci, bazı gazetelerin, hafta başında meydana gelen ve Ege hava sahasının yabancısı olmadığı söz konusu gerginliği Erdoğan’ın ziyaretinin hemen öncesinde duyurarak ziyaret ile it dalaşı ayrıntısını yapıştırmış olabileceklerini söyledi. Başbakan Erdoğan, Atina ziyareti öncesinde Yunan medyasına verdiği röportajlarda Ege’de uçakların silahsız uçmasını önermiş, Atina’da düzenlediği basın toplantısında da bu konuyla ilgili soru soran Yunan gazetecilerle tartışmıştı.