24 Mayıs 2010 Pazartesi

1.5 milyon yıl hapis talebi

İddianame hazırlandı: Kurban bağışı sanıklarına dünyada eşi benzeri görülmemiş rekor hapis.

Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı hakkında Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede tarihe geçecek yükseklikte cezalar istendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, ”Kurban bağışı kesim ihalelerinde yolsuzluk“ iddiasına ilişkin soruşturma sonucunda , aralarında, LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Üstün Ezer, Deniz Feneri Derneği Başkanı Mehmet Cengiz ve Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Salih Güloğlu’nun da aralarında bulunduğu 45 sanık hakkında dava açtı. İddianamede, sanıklardan Güloğlu’nun 1 milyon 94 bin 338, Ezer’in 364 bin 70, Cengiz’in ise 44 bin 590 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Cumhuriyet Savcıları Mehmet Tamöz ve Hüseyin Kocabey tarafından açılan davanın iddianamesinde, ”Vakıf veya dernek tüzel kişiliğini araç olarak kullanıp, dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık“ suçundan Mehmetçik Vakfı Genel Müdürü Güloğlu’nun 156 bin 334 defa, Deniz Feneri Derneği Başkanı Cengiz’in 6 bin 370 defa, LÖSEV Yönetim Kurulu Başkanı Ezer’in ise 52 bin 10 defa ayrı ayrı cezalandırılmaları talep edildi. TCK’nın 158/1. maddesinin (a) ve (d) bentlerinde düzenlenen bu suç için 2 yıldan 7 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor. Buna göre, Güloğlu’nun 1 milyon 94 bin 338, Ezer’in 364 bin 70 ve Cengiz’in ise 44 bin 590 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları isteniyor.

Güloğlu’nun ayrıca, ”İhaleye fesat karıştırmak“, Cengiz’in ise ”Özel belgede sahtecilik ve sahte özel belge kullanmak“ suçlarından da cezalandırılmaları talep ediliyor. İddianamede, 1 numaralı şüpheli olarak yer verilen Mahmut Ay’ın ”Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak ve yönetmek“, ”İhaleye fesat karıştırmak“, ”Edimin ifasına fesat karıştırmak“, ”Resmi belgede sahtecilik suçuna iştirak“ ve ”Resmi belgede sahtecilik suçuna azmettirme“ suçlarından cezalandırılması istendi. Diğer 41 şüphelinin ”Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak“, ”Suç işlemek amacıyla kurulan örgüte üye olmak“, ”İhaleye fesat karıştırmak“, ”Edimin ifasına fesat karıştırmak“, ”Resmi belgede sahtecilik“, ”Rüşvet“, ”Vakıf veya dernek tüzel kişiliğini araç olarak kullanıp, dini inanç ve duyguları istismar etmek suretiyle nitelikli dolandırıcılık“, ”Örgüt içinde hiyerarşik yapıya dahil olmamakla birlikte örgüte bilerek ve isteyerek yardım etmek”, “Suç delillerini gizleme ve değiştirme” ve “Özel belgede sahtecilik” gibi iddialardan cezalandırılmaları talebinde bulunuluyor. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi’ne sunulan iddianamenin kabul edilmesi halinde, sanıkların yargılanmasına önümüzdeki haftalarda başlanacak.