20 Mayıs 2010 Perşembe

TSK güçlü çıkacak

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, TSK mensubu bazı generallerin gözaltına alınmasına ve tutuklanmasına çok üzüldüğünü belirterek, “Şundan emin olmanızı istiyorum; TSK bu süreçten daha güçlü olarak çıkacaktır” dedi.

Orgeneral Başbuğ, Genelkurmay Karargahı’nda, “Doğumunun 129’uncu yıldönümünde asker ve devlet adamı Atatürk” konulu panelin sonunda konuşma yaptı. Başbuğ, panelde konuşan Altemur Kılıç’ın, “Orduyu yıpratmak için içeriden ve dışarıdan yapılan saldırılar beni çok üzüyor. Her asker tutuklandığında canımdan can gidiyor. Ordu ve milleti kaybedersek geri almamız mümkün değil” sözleri üzerine, Kılıç’ın bu duygularına saygı duyduğunu ve paylaştığını belirtti.

Başbuğ, bazılarının TSK’yı yıpratma, TSK ile bağrından çıktığı millet arasında nifak sokma konusunda mesafe kaydettikleri sanabileceklerini, ancak, böyle düşünenlerin yanıldıklarını göreceklerini ifade etti. Başbuğ, “Din ve vicdan hürriyeti”nin düzenlendiği Anayasa’nın 24’üncü maddesine atıfta bulunarak, “Türkiye’de herkes Anayasa’nın 24’üncü maddesine uygun hareket ederse Türkiye’de hiçbir sorun kalmaz” dedi.

Ege’de uçuştan vazgeçmeyiz
Başbuğ, panele verilen arada gazetecilerle sohbet ederken 15 gün önce Brüksel’de NATO toplantısında Yunanistan Genelkurmay Başkanıyla özel bir görüşme yaptığını belirtip “Türkiye, eğitim uçuşlarını silahsız yapıyor. Yunanistan’a ait uçakların silahlı uçtuğunu hatırlatıp, ‘kaldıralım bu silahları, ileride olabilecek tehdit derecesini azaltırız’ dedim. Muhatabım, ‘Bu konuyu düşüneceğiz’ dedi” diye konuştu.

Başbakan Erdoğan’ın da Yunanistan gezisinde muhataplarına aynı teklifi yinelediğini belirten Başbuğ, Hava Kuvvetleri’nin uçuşlarının bazen yanlış değerlendirildiğine de dikkati çekti. Başbuğ, şunları söyledi: “Pilotu uçuramazsanız o zaman hava kuvvetinin anlamı kalmaz. Bazıları ‘şu kadar maliyeti var uçuşları azaltalım’ diyor. Uçuşları en az limitte yapıyoruz. Onun altına düşürürsek, pilotlarımızın o zaman savaş hazırlık seviyesi düşecek, bu olmaz, kabul edemeyiz. Bizim amacımız hiçbir zaman Ege’de sorun, kriz çıkarmak değil.”

Davet gelirse giderim
Genelkurmay Başkanlığı düzeyinde Yunanistan’a ziyaret olup olmayacağı yönündeki soru üzerine Orgeneral Başbuğ, daha önce bir ziyaret planlandığını, davet aldığını ancak Yunan Genelkurmay Başkanı’nın görevden ayrılması sebebiyle bu ziyaretin ertelendiğini anımsattı. Orgeneral Başbuğ, “Davet gelirse seve seve ben de giderim, elbette diğer komutanlar da gider” dedi.